GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 18.04.2024, svátek má Valérie
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » INSPIRACE/RESTAURACE

Ráno s vejci do skla

 

Al CafeteroAl Cafetero
Blanická 24, Praha 2
tel.: 777 061 161



Pro kavárenského povaleče odchovaného Vídní, Paříží nebo Brnem není Praha zrovna město zaslíbené. Slušnou snídani vám tu k ranním novinám naservírují v hotelových restauracích nebo v populární ratejně Café Louvre na Národní. Ale rodinných kavárniček, kde otevírají dřív než v deset a dokážou hostům nabídnout víc než kus bábovky a štrúdlu, v hlavním městě moc není.



Už proto je vinohradské Al Cafetero příjemným zjevením na zdejší gastronomické scéně. Od půl deváté tu voní čerstvě uvařená káva a majitel vybíhá zpoza baru, aby hostům odebral kabáty. Den můžete v nekuřáckém Al Cafeteru začít rozličně. Kromě klasické kontinentální snídaně tu mají v nabídce výběr francouzských sýrů či španělských a italských uzenin, vše se podává s čerstvě upečenou bagetou.



První stránce menu v Al Cafeteru vévodí vejce na šest způsobů. Připraví vám tu volské oko, míchaná vajíčka na cibulce, slanině nebo na másle i vejce do skla. Vše, co se nabízí, připravuje paní kavárníková v nevelké kuchyňce, talíře přistávají na stole pár minut od objednávky. Míchaná vajíčka jsou nadýchaná a vláčná, ta do skla uvařená jsou na přání posypaná strouhaným sýrem Gran Moravia.Al Cafetero



Masitou specialitou Al Cafetera jsou pěnčínské párky. Domácí lahůdka od řezníka z Liberecka je graciézní odpovědí na nářky o úpadku českého uzenářství. Jakmile se zakousnete, párek ukázkově křupne a potom už se na jazyku rozlívá výrazná chuť masa.



Kdo má naopak chuť na sladké, může zavzpomínat na dětství nad talířem domácí krupicové kaše. V Al Cafeteru ji mají v "dospělé" úpravě - není přeslazená a sypou ji holandským kakaem. Ke každodenním vůním Al Cafetera patří také ta štrúdlová. Domácí závin se peče každé ráno, první hosté na něj někdy musí chvíli počkat, než jej paní domácí vytáhne z trouby.


reklama:



Na štrúdly se do téhle kavárny chodí nejen ráno, ale i na oběd, kdy už jsou hotové ty slané: vegetariánský se špenátem a tofu nebo hutný selský, plněný masem a kysaným zelím. Štrúdly dělají v "nesnídaňové" sekci menu společnost místní specialitě, grilované zelenině nakládané v olivovém oleji smíchaném s balzamikem. Tučné plátky lilku, paprik a cukety vonící po česneku a chilli papričkách chystá sám majitel dle léty ověřeného receptu.



Už sama snídaňová nabídka a domácká atmosféra by byly dobrými důvody, proč se do Al Cafetera vracet. Je tu ale ještě jeden argument, pro mnohé pádnější než ty předchozí. Mají tu skvělé kafe. Bez chyby tu umí udělat silné espresso, pro poklidnější start ke snídani se servíruje velký šálek filtrované kávy. A potom je tu ještě "vacuum pot". Tahle, na české poměry nezvyklá, příprava kávy spočívá v louhování pomocí dvou nad sebou usazených baněk. Stojí za to ji zkusit nejen kvůli plné chuti, kterou vytvoří, ale i pro samotnou přípravu, která je i za denního světla magicky vyhlížejícím rituálem, jenž se odehrává přímo na vašem stole.Al Cafetero



Snídaně v Al Cafeteru rozhodně nepatří do kategorie haute cuisine. Jsou to prostě s láskou připravená jídla, jaká si po nákupu od dobrých dodavatelů můžete po ránu udělat doma. A to je vlastně klíč k půvabu Al Cafetera. Jako doma se tu budete cítit po pár návštěvách. Tohle místo patří k podnikům, kde se hraje na štamgastsví, kde si pamatují, co vám chutnalo, a kde majitelé s hosty rádi zapřádají hovory. Třeba o čerstvě upražené kávě, kterou právě přivezli.



Hodnocení

***

Skvělá káva a snídaně na mnoho způsobů

Ceník

Snídaně 40 - 104 Kč
Malá jídla 89 - 197 Kč
Dezerty 38 - 125 Kč
Káva 38 - 381 Kč



Jak hodnotíme

Každá recenze je založena na zážitcích z alespoň tří návštěv dané restaurace. Dozvíte se z ní, co umí šéfkuchař nejlépe, čemu se na menu raději vyhnout, jestli se můžete těšit na vlídné číšníky či stylový interiér. Náklady na recenze hradí Hospodářské noviny, a jsou tedy zcela nezávislé.



* Bídné. Nestojí za návštěvu | ** Přijatelné. Neurazí ani nezaujme | *** Nadprůměr. Stojí za vyzkoušení, ale je třeba počítat s nedostatky | **** Výjimečné. Zjevné přednosti restaurace dají zapomenout na drobné vady | ***** Dokonalé. Tomuto podniku se nedá vytknout vůbec nic.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová
17.02.2010 - 09:20:37



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 1 plus 8 je
 

BagssjpPorie 03.03.2024 19:34:45
ロレックス買取"弊社はロレックスの商品特に大人気のロレックスデイトナシリーズのロレックス時計の種類を豊富に取り揃えます。日本ロレックス時計とロレックスレプリカのロレックスコピー品の品質よくて、激安税込み価格でご提供します。 }}}}}} https://www.bagssjp.com/product/detail-11870.html
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.