GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 29.03.2024, svátek má Taťána
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » INSPIRACE/RESTAURACE

Strhující Kalina

 

 


ilustracni fotoKalina
Dlouhá 12, Praha 1
tel.: 222 317 715
mail: info@kalinarestaurant.cz
www.kalinarestaurant.cz


Vždycky jsem vtipkovala, že pět hvězdiček si schovávám na dobu, až v Praze restauraci otevře Joël Robuchon. Chtěla jsem tím říct, že dávat nejvyšší možné hodnocení místu, které není úplně perfektní, nemá rozum. Proto tyhle stránky na první pětihvězdičku čekaly několik let.


Za tu dobu jsem ani jednou nebyla v pokušení pět hvězdiček dát. Některé restaurace, o nichž jsem dosud psala, měly výjimečně lahodné jídlo, další mě položily na lopatky skvělou atmosférou nebo obsluhou. Bylo několik míst, kterým k dokonalosti chybělo málo. U těch rozhodovaly aspekty skoro nehmatatelné.


Když jsem seděla u prvního oběda v nedávno otevřeném restaurantu Kalina, chvíli mně nedocházelo, že jsem se stala součástí něčeho výjimečného. Ani ne minutu po nás přišel jeden z kandidátů na prezidenta se šéfem největší energetické firmy v zemi, a tak jsme se soustředili na ně.


K tomu, aby nás politika přestala zajímat, stačil první chod. Dýňová polévka z denního menu měla nebývale vyrovnanou chuť: sladké a kořenité tóny se nepřekřikovaly, souzněly jako jednotlivé píšťaly varhan. Můj brzlík byl dokonalou ukázkou moderní gastronomie pracující s tradičními surovinami. Jemná chuť téhle nepříliš vzhledné žlázy byla ověnčena aromatem lesních hřibů, které se měkkým masem prolínalo neúnavně, ale nikoliv agresivně.


Absolutním souladem ingrediencí se vyznačují i další zdejší předkrmy: želé ze sladkého intenzivního vína utěšeně ladí s dokonale máslovým foie gras, rybí tartar vás nebude zatěžovat ničím jiným než krásnou čerstvou chutí ryby a důrazným uzeným tónem.


Letité zkušenosti šéfkuchaře Miroslava Kaliny se stejnou měrou zúročují i v případě hlavních jídel. Pokud si dáte daňčí na smetaně, zjistíte nejen, jak vypadá dokonalá omáčka z kořenové zeleniny, ale ochutnáte také perfektní knedlík. Nadýchaný, ovšem nikoliv příliš lehký, chutný, nicméně ne příliš aromatický. Špalíček masa s puncem divočiny jde k obojímu nádherně.


Maso u Kaliny beztak udivuje ve všech podobách. Aromatické a pevné jehněčí se na talíři vypíná jako střed v terči z omamné redukce, jejíž chuť vám slastně potáhne jazyk. S přivřenýma očima budete tuhle manu vytírat chlebem, dokud jí na talíři zbude byť jen kapka. Kalina se nebojí dát prostor nepřikrášlené surovině. Beefsteak podávaný s morkem je jásavou oslavou prosté rozkoše z masa. Hutná, ale hedvábná bramborová kaše je k němu ideálním doprovodem.


Stejně skvěle jako o maso se Kalina v kuchyni umí postarat o rybu. Candáta podává ve vývaru se zdánlivě nesourodou směsí kapustiček, fazolek fava a další zeleniny. Bílé maso s perlovými odlesky v tomto aranžmá ve vašich ústech spustí rusalčí tanec. Vše je lehoučké, skoro nadpozemské, přesto však přítomné.


Po subtilním zážitku jsou dezerty pro chuťové buňky skoro šokem. Sorbet s hruškovicí staví na kontrastu ohně a ledu, kaštanový fondant se zmrzlinou zase snoubí zemitost s vodním živlem.


Nabídku jídla doplňuje sofistikovaný výběr vína. Someliér Kaliny patří k těm nemnoha, kteří ve vás pár poutavými větami dokážou vyvolat živý obraz daného nápoje. Stejně jako ostatní členové obsluhujícího personálu udiví schopností předvídat přání hostů. Číšníci u Kaliny si hostů zjevně váží, zároveň jim však dokážou být rovnocennými partnery.


KDYŽ JSEM ZDE SEDĚLA U PRVNÍHO OBĚDA, CHVÍLI MNĚ NEDOCHÁZELO, ŽE JSEM SE STALA SOUČÁSTÍ NĚČEHO VÝJIMEČNÉHO.

 

HODNOCENÍ


*****


Zcela výjimečný zážitek

 

CENÍK


Předkrmy 160-360 Kč


Hlavní jídla 240-490 Kč


Dezerty od 90 Kč


Lahve vína 450-66 000 Kč

 

JAK HODNOTÍME


Každá recenze je založena na zážitcích z alespoň tří návštěv dané restaurace. Dozvíte se z ní, co umí šéfkuchař nejlépe, čemu se na menu raději vyhnout, jestli se můžete těšit na vlídné číšníky či stylový interiér. Náklady na recenze hradí Hospodářské noviny, a jsou tedy zcela nezávislé.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová
28.01.2013 - 13:10:57

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.