GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 16.04.2024, svátek má Irena
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » BAR

 

 

Bar Academy zažila Reunion

 

Bar Academy společnosti Jan Becher Pernod Ricard vzdělává, rozvíjí a inspiruje barmany už 10 let. První kulaté výročí se svými absolventy, ale i dalšími barmany a zájemci o barové řemeslo oslavila 7. září v pražském P. M. klubu.Večerní party předcházel půldenní vzdělávací blok – Bar Academy Reunion. Semináře a workshopy zaštítěné mottem Bartending = My life choice vedli kromě lektorů Bar Academy i její absolventi a z Londýna dorazil legendární Tony Conigliaro.

„Bar Academy vznikla poměrně spontánní a přirozenou cestou. Reagovali jsme tehdy na poptávku barmanů, kteří stále více volali po systematické formě vzdělávání v oboru,“ vzpomíná na začátky Bar Academy Robert Koblasa, regional sales manager společnosti Jan Becher Pernod Ricard, jenž patří k těm, kdo před deseti lety vzdělávací projekt rozbíhali. Právě on blok seminářů výroční setkaní vzpomínkou na začátky Bar Academy zahájil. V průběhu odpoledne ho na podiu v roli lektorů vystřídali bývalí i stávající lektoři akademie jako manažer Bugsy’s baru Jan Braniš, majitel Hemingway baru a Cash Only Aleš Půta, odborník na whisky a majitel olomouckého Black Stuffu Zdeněk Kortiš, flairový barman David Neumann, globální ambasador Becherovky George Němec a ambasadorka ginu Beefeater Katka Kluchová. Řeč byla o konceptu Bar Academy a práci se studenty, o tom, jak uspět v oboru jako barman i majitel baru, o trendech ve flairovém barmanství nebo třeba o tom, jak se v průběhu posledních let změnila role barmana.

Bar Academy za 10 let prošly stovky barmanů a barmanek. Řada z nich následně v barové branži dosáhla významných úspěchů, a to jak v České republice, tak v zahraničí. Jsou z nich majitelé či spolumajitelé oceňovaných podniků, mnozí vyhlášené bary vedou nebo v nich pracují a navíc sklízejí i úspěchy na soutěžním poli. Na Bar Academy Reunion je v roli přednášejících mohla samozřejmě reprezentovat jen hrstka z nich. Volba padla na Davida Andrleho z Cash Only, Ondru Hniličku z Hemingway baru, Jardu Janouška z Le Valmont, Miloše Danihelku z L’Fleur, Milana Zaleše z Bugsy’s a Annu Ribovičovou z prešovského Dublin Café. Někteří s hosty Bar Academy Reunion sdíleli své zkušenosti a postřehy z barové praxe, jiní odvyprávěli své profesní příběhy. Patrně nejpoutavější byl ten slovenského barmana Martina Hudáka, jenž se z pozice barmana v Prešově poměrně záhy vypracoval na senior bartendera legendárním American Baru v londýnském hotelu Savoy.

Po třech blocích krátkých seminářů došlo na přednášku hlavního hosta. Pozvání na Bar Academy Reunion přijal jeden z nejuznávanějších britských barmanů Tony Conigliaro. Klíčovým slovem barmanského guru byla jednoduchost, jež se jasně odráží i konceptu jeho dvou londýnských podniků – baru 69 Colebrooke Row a Termini. Zároveň svým seminářem potvrdil pověst inovátora, jenž ve své laboratoři Drink Factory pomáhá vyvíjet trendy, které pak barmani po celém světě následují. Po Tonyho semináři souběžně proběhly čtyři workshopy, jež plynule přešly ve večerní party. Během té se hosté Bar Academy Reunion sami ujímali role barmanů a míchali pro sebe a své přátele drinky. „Bylo příjemné vidět tolik absolventů Bar Academy v jeden čas na jednom místě. Je mezi nimi spousta těch, kteří v oboru dosáhli velkých úspěchů, a my jsme rádi, že jsme k tomu mohli alespoň trochu přispět. Bar Academy Reunion to ale samozřejmě nekončí. Počet absolvent každým rokem utěšeně roste, ostatně další kurz se koná už za pár dnů. Jsem si proto jistý, že si na příštím výročním setkání budeme moci vyslechnout nové inspirující příběhy,“ dodává Martin Pučalík, obchodní ředitel Jan Becher Pernod Ricard.

 

O BAR ACADEMY

Bar Academy je vzdělávacím projektem společnosti Jan Becher Pernod Ricard. Má tři úrovně – Absolvent, Premium a Elite. Bar Academy Absolvent cílí na začínající barmany, kteří se s řemeslem teprve seznamují. Zabývá se historií, zbožíznalstvím, teoretickou a praktickou mixologií a učí je také základům working flairu. Jejími lektory jsou například barman a manažer Bugsyʼs baru Jan Braniš, ambasadorka ginu Beefeater Katka Kluchová, znalec whisky Zdeněk Kortiš nebo třeba flairová legenda David Neumann. Bar Academy Premium poskytuje již zkušeným barmanům detailnější mixologické know-how, rozvíjí jejich kreativitu a nádavkem přidává znalosti z dalších oblastí souvisejících s barovým provozem, například z marketingu. Bar Academy Elite je určena všem, kdo se chtějí učit a inspirovat od českých i zahraničních špiček v oboru. V roli přednášejících v uplynulých letech hostila například Petera Dorelliho s Erikem Lorinczem, Jima Meehana s Benem Reedem, Mariana Bekeho nebo třeba Iana Burrella.

www.pernod-ricard.cz/bar-academy

www.facebook.com/PernodRicardBarAcademy/

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Jan Becher
22.09.2016 - 09:13:34

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.