GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Jemnost irské whisky. Je třikrát destilovaná ta nejlepší na světě?

 

 

Irská whisky pohladí po jazyku jemnou chutí a jen lehce štípne na patře. Sklenkou exkluzivního Midletonu zakončujeme degustaci na pokračování. Proč je irská whisky tak úspěšná na celém světě? A je opravdu tak důležité, jestli je destilovaná dvakrát nebo třikrát?

 

 

 

 ilustracni foto

 

 

 

Průměrný Čech ví o irské whisky dvě věci - že je třikrát destilovaná a že je to Jameson nebo Tulamore Dew. Páté zastavení degustace whisky v pražském Bugsys baru ale patřilo jinému destilátu z ostrova svatého Patrika, exkluzivnímu Midletonu.


Přečtěte si, co si o irské whisky myslí tři znalci, kteří se sešli v pražském Bugsys baru, aby ochutnávali a komentovali whisky různých stylů.


Kdo tvořit tuto trojici? Jako první do baru přišel majitel Bugsys Václav Vojíř. Je sice známý hlavně svými koktejly, ale pro whisky má slabost.

 

K němu se přidala Mirka Pokorná, křehká blondýnka, která se whisky profesionálně věnuje už šest let, aktuálně ve Whiskerii v pražské Jindřišské věži.


A trojici doplňuje Dušan Odstrčil, obchodník s whisky, nadšený sběratel jednosudových plnění whisky, znalec, který povědomí o ní kultivuje v rámci Whisky klubu i jako majitel společnosti Požitek.cz.


Jemné pití s plnou chutí


Hned na úvod je třeba říct, že irská whisky je tu ve srovnání se skotskými single malt trochu v nevýhodě. Kdyby si s sebou měli na pustý ostrov vzít jen jednu láhev whisky, ani jeden ze tří lidí u stolu by si zřejmě tu irskou nevybral, a to ani kdyby to byl Midleton, který tak nádherně jemně štípne na jazyku a pak se rozvine do celé škály chutí.

 

„Kdo má rád Jamesona, určitě by tuhle whisky mohl zkusit. Je tu samozřejmě cenový posun, řekl bych zhruba desetinásobný, ale je to whisky, která už má tělo, dokončení, aroma. Jsou v ní cítit citrusy, oříšky a samozřejmě je velmi dobře pitelná," komentuje doušek exkluzivní irské whisky Dušan Odstrčil.

 

Možná ale právě všeobecná „pitelnost" a jemnost může za to, že ani z jednoho ze tří lidí u stolu není cítit stejná vášeň jako před pár desítkami minut. To Václav Vojíř naléval do skleniček intenzivně kouřového a po jódu vonícího a chutnajícího Aligatora od Ardbegu.


To bylo pití, ke kterému se podle nich člověk musí postupně propracovat a ani pak každému nezachutná. „Každý nechce od whisky nafackovat. Je to samozřejmě subjektivní, jsou lidé, kteří právě proto dávají přednost irské whisky," podotýká Václav Vojíř.

 

Sbližování stylů: Třikrát destilovaná skotská versus nakouřená irská whisky


„Nerad bych zobecňoval, faktem ale je, že styl irské whisky je jednodušší na pochopení, není tak bohatý na chuťové nuance," snaží se odlišit dvě velké tradice výroby obilného destilátu Dušan Odstrčil. „Je bližší k míchaným whiskám než skotské single malt. Irská whisky je hodně jemná a tato jemnost ji činí přijatelnější pro širší trh."


Stejně jako ve Skotsku, ani v Irsku se ale nemusíte spokojit jen s masově produkovanými základními řadami známých značek. „Škála je sice trochu stručnější, ale pokud člověk sáhne po různých značkách, objeví úplně jiné specifikum chutí," tvrdí Václav Vojíř a připomíná, že i na českém trhu je momentálně běžně k dispozici minimálně 15 druhů irské whisky.


Když už někdo sází na osvědčené značky, třeba i s Jamesonem se dá experimentovat - i masové značky v poslední době vyrábějí starší whisky. "U Jamesona je to 12 nebo 18 let a nebo dokonce speciální plnění, green spot. To jsou speciálně vybrané sudy stočené tak, aby se v nich víc projevila individualita. Ale o téhle podobě irské whisky má většina lidí ještě méně povědomí než o skotské," podotýká Dušan Odstrčil.

 

Objevování toho, co všechno se rodí na zeleném ostrově, může být docela dobrodružné. „Většina lidí si myslí, že irská whisky znamená čisté pití, které není nakuřované. Ale jsou edice irské whisky, ve kterých je kouř a jsou velmi jemné. A jsou zase skotské whisky, které jsou třikrát destilované a poměrně podobné těm irským," říká Dušan Odstrčil.

 

Spojení těchto dvou tradic a stylů ale může jít ještě dál, jak upozorňuje Mirka Pokorná: „Byla to tuším palírna Bruichladich, kde namíchali speciální edici whisky z oblastí dříve osídlených Kelty, tedy z Irska a Skotska. Nazvali to Celtic nations. Vyšlo ale jen jediné vydání, které prodávali jako blended malt. Druhé jim skotská asociace zatrhla, protože potom by to nesmělo být označováno jako skotská."


Kolik destilací je ideální?

 

I když se všichni tři jakémukoli zaškatulkování brání, přece jen platí: pravděpodobnost, že mezi irskými whiskami, kam patří i degustovaný jemný, úžasný Midleton, najdete s větší pravděpodobností pití, které pohladí po jazyku, než na skotské Vysočině nebo ostrovech.


Styl irské whisky je jiný a ano, irská whisky je třikrát destilovaná - na rozdíl od skotské whisky, která prochází destilačním přístrojem jen dvakrát. Je počet destilací v přímé úměře ke kvalitě whisky? „Ne. Neplatí, že čím více destilací, tím lepší je destilát, i když na tom značky stavějí marketing. Ostatně, i ušlechtilý koňak je destilovaný jen dvakrát," říká Václav Vojíř.

 


Čím více destilací, tím čistší výsledek. Ale zároveň se může i něco ztrácet - whisky není vodka. „Pro vodku je to důležité, čím bezcharakternější, tím lepší, jako u lidí. Ale u whisky chceme cítit vstupní surovinu, sudy, lidi kolem," poznamenává Václav Vojíř.

 

Tak tedy irskou, nebo skotskou whisky? Vyzkoušejte, uvidíte.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Radka Hrdinová
07.05.2012 - 09:29:50

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.