GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 16.04.2024, svátek má Irena
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

RUDOLF JELÍNEK za deset let zdvojnásobil kosher výrobu

 


RUDOLF JELINEK za deset let zdvojnasobil kosher vyrobuLikérka RUDOLF JELÍNEK, která si v letošním roce připomíná 80. výročí od zahájení vývozu kosher destilátů na trh USA, za posledních deset let zdvojnásobila tržby z kosher produkce. Od roku 2004 tak firma prodala kosher výrobky za přibližně 170 mil. Kč (bez DPH a spotřební daně). Jako kosher se označují produkty, při jejichž výrobě jsou použity suroviny, zařízení a postupy, které jsou v souladu s předpisy ortodoxní židovské víry.

 

 

První destiláty opatřené certifikátem kosher vyvezl RUDOLF JELÍNEK do USA v roce 1934 a Spojené státy dodnes zůstávají největším trhem pro kosher výrobky. Platné kosher certifikáty firma měla (s krátkou poválečnou přestávkou) i v letech 1948 - 1989, kdy byly kosher destiláty zajímavým vývozním artiklem. Od roku 1993 si RUDOLF JELÍNEK udržuje certifikáty vydávané organizací Orthodox Union z USA. Jde o největší certifikační společnost na kosher výrobky v USA a její certifikáty patří na tamním trhu k nejuznávanějším.

 

 

Prodej kosher výrobků v posledních letech neustále roste, a to především díky vývozu do USA, Izraele a na další trhy. V roce 2013 tvořil obrat v kosher produktech více než šest procent z tržeb za vlastní výrobky, přičemž v roce 2008 to byly čtyři procenta. „Vzhledem k celkovému růstu obratu se jedná o pozitivní tendenci. V letošním roce čekáme další zvýšení podílu kosher produkce na tržbách, a to díky kosher verzi novinky Bohemia Honey pro export a také díky růstu prodeje kosher produktů jako prémiových destilátů na českém a slovenském trhu,“ říká obchodní a marketingový ředitel společnosti RUDOLF JELÍNEK Miroslav Motyčka a dodává: „Růst přitom není extenzivní, tedy že bychom standardní výrobky měnili na kosher a tím navýšili prodej kosher destilátů, ale naopak, pracujeme s kosher produkty jako se zásadní částí našeho portfolia pro prémiovou klientelu.“

 

 

Mezi tradiční kosher výrobky patří zlatá a bílá slivovice (pětiletá nebo desetiletá), hruškovice Williams nebo slivovice pro Pesach, jeden z největších židovských svátků. V roce 2013 získala desetiletá zlatá kosher slivovice zlatou medaili za výjimečnou chuť v mezinárodní soutěže lihovin World Spirits Competition v Beverly Hills v Kalifornii.

 

 

Kosher výrobky prodávají také zahraniční palírny patřící do skupiny RUDOLF JELÍNEK - do USA se například vyváží slivovice a hruškovice společnosti VINPROM TROYAN z Bulharska a také kosher slivovice a jablkovice rumunské značky VALCO.

 

 

Kořeny kosher výroby pod značkou R. JELÍNEK sahají ještě dále než do roku 1934. Protože rodina Jelínků byla rodinou židovskou, vyráběla výrobky dle zásad kosher již dříve, od roku 1934 však firma kvůli zahájení vývozu do USA pořídila mezinárodně uznávané certifikáty.

 

 

 

Orthodox Union Kosher je jednou z největších agentur vydávajících kosher certifikáty na světě. V současnosti certifikuje více než 500 000 kosher produktů. Ty, které prošly touto kontrolou, jsou označeny logem "U" v kroužku. Tato organizace byla založena v roce 1898. V současnosti působí v 80 zemích světa, mezi jinými i v České republice. Má 600 rabínů, kteří fungují jako oblastní zástupci. Na produkci vizovické likérky dohlíží rabín Abraham Schwarz z anglického Manchesteru.


DLG e.V. - Startseite

 

RUDOLF JELÍNEK a.s. je tradiční český výrobce ovocných destilátů, především slivovice. Společnost vznikla v roce 1894. RUDOLF JELÍNEK a.s. je členem skupiny R. JELÍNEK GROUP SE, která je největším světovým výrobcem ovocných destilátů. Do skupiny dále patří společnost R. JELINEK L.A. - S.A. (chilský výrobce ovocných destilátů, zejména hruškovice), největší výrobce ovocných destilátů v Rumunsku S.C. VALCO S.A. a největší výrobce švestkové rakije v Bulharsku VINPROM-TROYAN AD. Společnost RUDOLF JELÍNEK a.s. je držitelem certifikátu IFS Food. V ČR RUDOLF JELÍNEK distribuuje produkty METELKA, Berentzen, Puschkin, Polar, Stroh, Branca a bourbony Evan Williams. Více na www.rjelinek.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

18.06.2014 - 00:21:43

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.