GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.04.2024, svátek má Jiří
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

EK v dubnu rozhodne, zda se bude tuzemák dělat postaru

Zakáže-li Evropská komise (EK) některé látky v rumové tresti, je na to jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz připravená. O zákazu rumového éteru, který dodává chuť a vůni českému tuzemáku, se začalo kvůli údajné přítomnosti rakovinotvorných látek mluvit minulý rok. O případné výjimce pro ČR se má rozhodnout v dubnu, řekl dnes ČTK ředitel firmy Josef Nejedlý.

 

O povolení výjimky používat rumové aroma pro alkoholické nápoje, konkrétně pro tuzemák, se bude v EK hlasovat 17. dubna. Datum ještě není definitivní, zatím není znám oficiální program tohoto jednání. ČTK to dnes řekla Tereza Kubálková z ministerstva zemědělství.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) loni v září uvedl, že v rumové tresti jsou některé rakovinotvorné látky. Čeští výrobci už to tehdy označili jako útok na české potravináře. O výjimce se má podle Nejedlého jednat 17. dubna.

"Jestli to 17. dubna projde, tak 22. dubna končí možnost vyrábět tuzemák klasickou cestou, takže děláme minimálně tři čtvrtě milionu lahví, abychom se předzásobili na tři čtyři měsíce," řekl ČTK Nejedlý. Dodal, že je optimista a že EK při jednání uznala, že jde o marginální problém. Tresť nyní podle něj obsahuje furan.

Výjimku používat rumové aroma pro tuzemák vyjednávalo ministerstvo zemědělství v pracovní skupině EK pro aromata. Spolupracovalo se zástupci průmyslu včetně likérek. "Své stanovisko vyjádřilo (ministerstvo) podáním předmětné žádosti o výjimku," uvedla Kubálková.

Když furan Brusel při výrobě rumu nepovolí, hradecká likérka má připravené jiné výrobní postupy, náklady jí to nezvýší. Podnik oslovili už dříve výrobci rumových trestí, likérka takvyzkoušela desítky vzorků bez furanu.

"Vybrali jsme náhradu. Máme připravené varianty namíchané bez toho furanu a rozdíl mezi chutěmi, vůněmi je skutečně nepatrný," řekl Nejedlý. Rádi by ale zůstali u klasické výroby. "Ten rum se tady dělá 100 let, nikomu to nikdy nevadilo a najednou, protože jsou neustále citlivější přístroje, tak mistři z EU zjistí, že je tam taková látka," podotkl.

"Po rozboru tuzemáku ani není možné ho (furan) zjistit: zjišťovali hlavně rumový éter, rumovou tresť, a té se dává necelé jedno procento. Je to veliká aféra a vůči nám trochu nefér," prohlásil ředitel likérky.

Tuzemák je nejprodávanější lihovina v ČR, každá čtvrtá prodaná lahev alkoholu je tuzemský rum. "Je vzácné, že je u nás tak obrovské množství prodaného jednoho výrobku proti jiným lihovinám. Jinde ve světě je to rozložené mezi whisky, destiláty," řekl Nejedlý. Firmě prodeje tuzemáku rostou. V roce 2017 se ho prodalo 2,185.515 litrů, meziročně o 76.598 litrů více.

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
21.03.2018 - 07:27:13

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.