GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Armagnac - lék na čtyřicet nemocí

 

ArmagnacZřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr koňak. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac.

Hlavní čtveřice

Historii armagnaku počítáme někdy od počátku 15. století. Světlo světa spatřil v Gaskoňsku na jihozápadě Francie a svému jménu vděčí malebnému kraji Armagnac v jeho samotném srdci. Místo to není ledajaké - na jedné straně jej obklopují Pyreneje, na druhé Atlantik.

Možnou příčinou vzniku pálenky je větší plodnost vinic, a tudíž nadbytek nepříliš kvalitní suroviny pro dobrá vína. Ne nadarmo se říká, že čím kyselejší víno, tím lepší destilát. Ve století šestnáctém byl potom dokonce armagnac předepisován jako lék na čtyřicet různých nemocí.

Z čeho se vlastně armagnac vyrábí? Přiznám se, že když jsem poprvé slyšel jména odrůd, příliš mi toho neprozradily. Mimo Francii nejsou ve světě příliš známé.

Ugni Blanc je odrůda "par excellence" pro destilaci. Pěstuje se na vinicích naplavených písků v části regionu zvaném Bas-Armagnac. Je to odrůda výborně adaptovaná pro pálení jemných a aromatických vínovic. Armagnaky pocházející z této odrůdy se pokládají za nejušlechtilejší.

Folle Blanche produkuje velmi aromatické a elegantní vínovice. Vyznačuje se perzistencí aroma s živými, suchými a ostrými tóny. Svůj opravdový buket vyjeví až po dlouhém, nejméně desetiletém stárnutí.

Baco je typická odrůda pro stárnutí. Po dlouhém uložení nabízí staré ročníkové armagnaky vyznačující se plným, bohatým a intenzivním aroma, kde vyjadřuje plně svoji kulatost, krásnou chuť a délku v ústech.

Colombard, vyznačující se aroma ovoce a koření, je odrůdou ceněnou hlavně při scelování odrůd.

Voda života

Výroba armagnaku se od jiných destilátů příliš neliší. Nejprve se z posbíraných hroznů jednotlivých odrůd vyrobí víno, které by příliš milovníků tohoto nápoje určitě neoslovilo. Produkt určený k destilaci musí být totiž trochu kyselejší.

Víno se poté destiluje, a to pouze jednou (například u koňaku dvakrát). Vzniká tím čirý destilát označovaný jako "eau de vie" - v překladu voda života. Obvykle mívá tato pálenka 50 - 70 objemových procent alkoholu. Poté nastává nejdůležitější proces výroby, a tím je zrání v sudech. Obvykle se užívá velkých sudů o objemu okolo 400 litrů ze dřeva pocházejícího z gaskoňských lesů.

Stárnutím získává pálenka jantarovou barvu a ze sudu také přebírá jemné vanilkové aroma. Léty zrání se alkohol z armagnaku pomalu odpařuje - místní nazývají tento proces "part des anges" (podíl andělů). Jakmile sklepmistr rozhodne o tom, že je pálenka dostatečně zralá, naplní se do lahví. Od této chvíle přestává armagnac stárnout a měnit své vlastnosti. Toto pravidlo platí pro všechny destiláty.

Led nechte na jindy

Velmi důležitý je servis armagnaku. Destilát podávejte při pokojové teplotě ve sklenkách k tomu určených, nejlépe v tzv. napoleonkách. Volte ne příliš velké sklo - občas se setkávám s podáváním do obřích číší, což má ovšem za následek velkou ztrátu aroma armagnaku. Nikdy nedávejte do destilátu led; pokud samozřejmě některý z vašich hostů led žádá, pak ho vložte do samostatné sklenky.

Destiláty tohoto typu jsou tradičně vnímány jako příjemné zakončení oběda či večeře, popřípadě se armagnac a koňak často spojují s kouřením doutníků. Já osobně nejsem zastáncem názoru, že doutník a destilát z vína je tou ideální kombinací. Volil bych spíš kombinaci s těžším červeným vínem.

Každopádně nějaký vyzrálejší armagnac byste mohli příjemně ochutnat spolu s dezertem z tropického ovoce nebo nějakou čokoládovou pěnou. Armagnac se také často užívá jako součást paštik či terin.


Tip autora

Aleš Pokorný
hlavní Sommeliér restaurace monarch

Baron de Sigognac
Baron de Sigognac 1983
Armagnac jantarově žluté barvy s vůní kandovaného ovoce a medu. V chuti je ostřejší, s jemnou ­kouřovou dochutí.
Cena: 1350 Kč

Baron de Castelneau
Baron de Castelneau 1986
Slámově žlutý destilát se zlatavými odlesky. Jeho vůně je delikátní, rozinkovo-ořechová, v chuti je hebký, hladký.
Cena: 3145 Kč

Maison Prunier
Armagnac Lalanne X.O.
Citornově žlutý armagnac, který voní po citrusech a pomerančové kůře. V chuti je svěží, s lehce ostřejší koncovkou.
Cena: 789 Kč

Maison Prunier
Armagnac Lalanne V.S.O.P.
Slámově žlutý armagnac s jantarovými odlesky. Ve vůni rozeznáte ořechy a rozinky. V chuti je svěží, má lehce ostřejší konec.
Cena: 595 Kč

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

reklama:
 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Aleš Pokorný
10.12.2009 - 09:38:19



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 7 plus 1 je
 

MorrisJam 29.12.2022 06:15:54
http://www.hydroxychloroquinex.com/# chloroquine
www.candipharm.com 16.12.2022 03:04:42
<a href="http://www.candipharm.com/# ">candipharm</a>
hydroxycloquin 04.08.2021 16:14:19
hydroxychloroq https://plaquenilx.com/# hydroxychloroquine safe
cialis online 10.06.2021 04:33:40
tadalafil herbal substitute <a href="https://elitadalafill.com/">cialis pills</a> tadalafil herbal substitute
tadalafil price at walmart 09.06.2021 16:00:42
tadalafil from india reviews <a href="https://elitadalafill.com/">tadalafil peptide</a> tadalafil cost walmart
GxiVZ 10.01.2021 12:19:49
Drugs information leaflet. Effects of Drug Abuse. <a href="https://viagra4u.top">cost of viagra price</a> in the USA. Some about medication. Read now. <a href=http://blog.qooza.hk/joylam?eid=4277126>Actual about drugs.</a> <a href=http://benraku.com/forums/topic/and-conducting-for-be-be-take-comes/#post-240412>All trends of drug.</a> <a href=http://funarky.com/living-with-fear/#comment-28825>All trends of medicines.</a> 6ae70a0
ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.