Příběh Tequily se začal psát před více než 1000 lety ve starodávné mexické civilizaci. Ze zkvašené agávové šťávy se vyráběl nápoj zvaný Pulque, dar bohů, který byl určen ke konzumaci výhradně vysoce postaveným kněžím a králům. Bylo to až důmyslné umění destilace Španělů, díky kterému se z Pulque vyvinula Tequila.
Každý Mexičan v sobě dnes nese dědictví kultur Střední Ameriky a Mexika. Stejně jako Pyramidy Slunce a Měsíce v Teotihuacánu, i Tequila ztělesňuje pravý duch Mexika. Tamní vláda přísně střeží svůj národní poklad striktními pravidly a normami, díky kterým je zajištěna vysoká kvalita Tequily po celém světě.
Ve snaze o dokonalost a jedinečnost byl agávový nápoj bohů doveden ke své dnešní vytříbené chuti. Po více než jednom milenariu – miléniu – vývoje je dnes Sierra Tequila symbolem, který spojuje plnou a sametovou chuť s pravým duchem Mexika.
Je to zejména výběr agáve, který rozhoduje o celkové kvalitě připravované Tequily. Při výrobě Sierra Tequily jsou vybírány pouze rostliny s nejbohatším a nejkvalitnějším obsahem šťávy. Pro výrobu tequily Sierra Milenario byl vyvinut speciální proces trojité destilace, díky kterému je zajištěna její maximální možná kvalita.
Prvním krokem je výběr agávových polí Millennial-Premium. Tato pole se nachází ve vysoké nadmořské výšce mexické oblasti Jalisco. Ideálními předpoklady je nejen jejich poloha, ale i dokonalá izolace od okolního světa, červeně zbarvená půda s extremně vysokým obsahem cenných minerálních látek a letitá zkušenost tamějších sběračů agáve (tzv. jimadoři), která je v jejich rodinách předávána z generace na generaci. Sazenice jsou na tato pole dodávána z agávových školek vlastněných Sierra Tequilou v regionu Atotonilco, který se nachází v nadmořské výšce 2 000 metrů.
Během druhého kroku jsou vybrány pouze ty nejlepší mladé rostliny agáve, které jsou posléze vysazeny na předem zvolených polích. Naši sběrači, Jimmadoři, se o ně následujících 12 let starají v dokonalém souznění s okolní přírodou a to bez použití jakékoli techniky. Pouze zcela dospělé 12ti-leté agáve jsou poté sklizeny.
V závěrečném třetím kroku jsou vybrány pouze ty nejkvalitnější a zcela dospělé agáve. Tyto rostliny vyrostly v perfektních podmínkách, díky kterým obsahují velmi vysoký podíl cukru. Okamžitě po sklizni jsou Millennial-Premium agáve převezeny do destilačního závodu Destilerias Sierra Unidas v Guadalajaránu, kde jsou ještě čerstvé zpracovány.
Při výrobě tequily Sierra Milenario je použita pouze ta nejkvalitnější šťáva z prvního jemného lisu Millennial-Premium agáve. Jejich extra jemným a jediným lisem se získá šťáva, která si díky této speciální technice zachovává přesné složení agávové dužiny. A právě tato šťáva dodává tequile Sierra Milenario její jedinečnou a zcela nezaměnitelnou chuť zralé a čerstvé agáve.
Destilační závod Destilarías Sierra Unidas v sobě spojuje tradiční metody destilace s nejmodernějším zařízením a nejlepšími profesionály v oboru destilace. Kvasinkové kultury, potřebné pro fermentační proces agávové šťávy Millennial-Premium, jsou pěstovány za přísných hygienických podmínek v tamní, vysoce moderní laboratoři. Jako jeden z hlavních mexických destilačních závodů i do budoucna odmítáme velmi rozšířený proces destilace v destilačních kolonách. Tradiční a velmi šetrná nízkoteplotní destilace v měděných destilačních zařízeních totiž zachovává jedinečné agávové aroma. Se svým 41,5% obsahem alkoholu splňuje Sierra Milenario nejvyšší nároky kladené na Millennial-Premium Tequilu.
Technologický postup destilace je dobře chráněné know-how a zároveň největší tajemství našeho destilačního týmu, který se s neuvěřitelnou pečlivostí věnuje našim Millennial-Premium tequilám tak, aby každá láhev, která opustí brány našeho závodu Destilarías Sierra Unidas, byla vybroušena k chuťové dokonalosti. Tajemství unikátní chuti Sierry Milenario Blanco, která se vyznačuje těmi nejjemnějšími tóny šťavnaté čerstvé agáve, je dosaženo výjimečně citlivou trojitou destilací.
Mexické klima společně s vysokou nadmořskou výškou regionu Guadalajara zrychluje proces dozrávání uskladněné tequily. Podle nezávislé mexické komise Consejo Regulador del Tequila byla doba, potřebná k dostatečnému dozrání tequily s označením Extra Añejo, stanovena na tři roky. Sierra Milenario Extra Añejo zraje po dobu ne kratší než čtyři roky, čímž je zajištěno její 100% dozrání. Proces otevřeného dozrávání v dubových soudcích, dovezených ze Spojených Států, zajišťuje důležitý a dostatečný přístup vzduchu. Díky těmto jedinečným podmínkám si Sierra Milenario Extra Añejo během svého procesu zrání získá svou brilantní, nezaměnitelnou chuť.
23.02.2009 - 09:57:53
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...