Letošní již devatenáctý ročník mezinárodní soutěže vín Muvina 2014, která se konala ve dnech 12. - 13. června 2014 v Prešově, přinesl moravským a českým vinařům opět mnoho úspěchů v mezinárodní konkurenci. Celkově si přivezli 67 medailí. Titul Champion kategorie bílá suchá vína si přivezl Sauvignon pozdní sběr 2013 z Vinařství Valihrach. Velkou zlatou medaili získala Pálava výběr z hroznů 2013 z Vinařství U Kapličky. Účast našich vín organizačně zajistilo Národní vinařské centrum a finančně podpořil Vinařský fond.
Dalších 66 vín získalo „jen" zlatou medaili, což je v součtu více jak polovina všech oceněnýchh vín na soutěži. Nejvíce zlatých medailí, a to 6 z 6 přihlášených vín, si odvezlo Vinařství V & M Zborovský. Dalších 5 zlatých putuje do Vinařství Baloun.
„Jsem velice rád že do České republiky putuje více jak polovina všech udělených medailí, protože kvalita hodnocených vín byla v letošním roce mimořádně vysoká a vyrovnaná. Svědčí o tom i rozstřel o červeného šampiona, který Josefu Valihrachovi unikl jen o vlásek, při dodatečném hlasování," komentoval dění na soutěži ing. Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra, který byl letos členem jedné z komisí. V komisích zasedly i další osobnosti moravského a českého vinařství, jako například: Radomil Baloun, Josef Valihrach, Blanka Příborská, Božena Valihrachová, Vladimíra Seidlová, Pavel Lacina či Vlastislav Pláteník.
Moravští a čeští vinaři letos získali bezmála polovinu všech medailí udělených na této mezinárodní soutěži. Jeden vzorek získal titul Champion, zlaté medaile si odvezlo 67 vzorků, 81 vín získalo stříbrné medaile z celkového počtu 7 Championů, 124 zlatých a 171 stříbrných medailí.
Soutěži Muvina byl přidělen patronát O.I.V. mezinárodní organizace pro révu a víno, což ji řadí mezi prestižní světové soutěže vín, jakými jsou např. Vinalies Internationales Paris nebo Sélections Mondiales des Vins Canada, kde se už vína z Moravy a vína z Čech letos ukázala v nejlepším světle.
19.06.2014 - 17:05:21
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...