GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Nejlepším vínem v Čechách je Muškát moravský 2013 české zemské víno z Vinařství pod Sedlem

 


Nejlepsim vinem v Cechach je Muskat moravsky 2013 ceske zemske vino z Vinarstvi pod SedlemNejlepším vínem, tedy Šampionem, vinařské oblasti Čechy se v Národní soutěži vín, nejvyšší soutěži vín v České republice, stal Muškát moravský 2013 české zemské víno z Vinařství pod Sedlem. Toto víno se stalo zároveň vítězem kategorie bílých suchých a polosuchých vín. Nejlepším červeným vínem zvolila porota Rulandské modré 2012 výběr z hroznů z Lobkowiczkého zámeckého vinařství Roudnice nad Labem. Nejlepší česká vína pořadatelé nabídnou k ochutnání na výstavě vín 26. a 27. září 2014 v Mělníku.

 

Národní soutěž vín probíhá pod garancí Svazu vinařů ČR, za organizačního zajištění Národním vinařským centrem a za finanční podpory Vinařského fondu. Za vinařskou oblast Čechy soutěž organizovala Česká zemědělská univerzita v Praze a Cech českých vinařů.

 

„Hodnocení VO Čechy proběhlo ve vinařském středisku České zemědělské univerzity v Praze v Mělníku. Zúčastnilo se ho 14 hodnotitelů ve dvou komisích. Zajímavé bylo zastoupení více vzorků vín s větším obsahem zbytkového cukru, což bylo zřejmě dáno ročníkem 2013, kde byl vyšší obsah kyselin. Hodnocená vína byla ve velmi dobré kvalitě, o tom svědčí množství nominací do NSV," komentoval a na výstavu českých vín pozval Ing. Štěpán Weitosch, pořadatel letošního ročníku Národní soutěže vín vinařské oblasti Čechy.

 

V soutěži bylo hodnoceno 77 vín, která získala 14 zlatých, 11 stříbrných a 1 bronzovou medaili. Do celostátního kola Salonu vín - národní soutěže vín postoupilo z vinařské oblasti Čechy 65 vín. Nominovaná vína budou spolu s ostatními postupujícími víny z vinařské oblasti Morava soutěžit o postup do finále a titul absolutního Šampiona a umístění v Salonu vín ČR, celoroční degustační expozici vín ve Valticích.

 

Výstava pro veřejnost

 

Veřejnost bude mít jedinečnou příležitost seznámit se s nejlepšími víny z vinařské oblasti Čechy 26. a 27. září 2014 v Mělníku.

 

Hodnocením vín vinařské oblasti Čechy byl ukončen seriál pěti nominačních kol hodnocení Národní soutěže vín, která vyvrcholí 1. a 2. finálovým kolem Salonu vín - národní soutěže vín 2014, kde se vína z celé republiky budou ucházet o titul absolutního Šampiona České republiky a titul a umístění v Salonu vín ČR, stovky nejlepších vín pro daný rok vystavené ve státním zámku ve Valticích.Šampion a vítězové kategorií:

 

 

Kategorie A - bílá vína suchá a polosuchá

* Muškát moravský 2013 české zemské víno - Vinařství pod Sedlem, s. r. o.

Kategorie B - bílá polosladká vína

* Pinot gris botrytický sběr 2010 jakostní odrůdové víno - Zdeněk Vybíral, Vinařství Sv. Tomáše Malé Žernoseky

Kategorie C - sladká vína

* Svatovavřinecké 2011 slámové víno - Vinné sklepy Kutná Hora, s. r. o.

Kategorie D - růžová vína

* Pinot noir 2013 pozdní sběr - Žernosecké vinařství, s. r. o.

Kategorie E - červená vína

* Rulandské modré 2012 výběr z hroznů - Lobkowiczké zámeckého vinařství Roudnice nad Labem, s. r. o.

Kategorie G - sekty s.o.

* Stanislav 2011 šumivé víno - Vinné sklepy Kutná Hora, s. r. o.

 

Nejlepší kolekce: Žernosecké vinařství s.r.o.

 

 

Vinařská oblast Čechy nabízí díky svému rozptýlení na velkém území na svých 630ti hektarech vinic mimořádně rozmanité spektrum půdních a klimatických podmínek, a tedy i množství velmi zajímavých a nezaměnitelných vín. Vinice jsou po Čechách roztroušeny od malebných vinic na mnoha místech Prahy, přes Beroun, Kutnou Horu, Litoměřice a podél Labe od Kuksu, Mělníka až po Ústí nad Labem. Nejvíce se zde daří odrůdám Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé a bílé a z červených vyniká Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Rulandské modré.

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

06.09.2014 - 13:19:32

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.