GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 18.12.2017, svátek má Miloslav
GastroTrend
 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Mezinárodní soutěže vín Grand Prix Austerlitz zná vítěze!

 

Na slavnostním vyhlášení výsledků soutěže v tradičních prostorách Vinného sklepa Moravské banky vín v Brně na Hlinkách převzali vinaři ocenění z rukou organizátorů. Šampionem se stal Sauvignon 2015 slámové víno od Oldřicha Drápala.

Soutěž Grand Prix Austerlitz letos proběhla již počtrnácté. Je specifická v mnoha ohledech. Třeba, že výsledky jsou vyhlášeny až po ukončení veřejných ochutnávek. Ty letos proběhly na dvou místech: 19. srpna v Dietrichsteinském paláci v Brně a 9. září na Festivalu vína v Praze-Holešovicích.

„Tento postup jsme zvolili proto, že se nám na všech ostatních akcích nezamlouval tzv. hon na šampiony, kdy se oceněná vína vypila během chvilky a na ostatní vzorky se mnohdy ani nedostalo. Náš způsob zajišťuje, že návštěvníci si udělají vlastní degustační postup a chutnají jak zemská vína, tak i přívlastková, což vinařům zajistí větší šanci, že se jejich víno dostane ke konzumentům.“ prozradil Stanislav Šida z pořádající Moravské banky vín.

Výstava symbolicky připomíná bitvu tří císařů u Slavkova (Austerlitz) z roku 1805 a také vína jsou pro soutěž vybírána pouze taková, která mají se slavnou bitvou něco společného. Setkáme se tedy s víny z Francie a jejich tehdejších spojenců, s víny spojeneckými (Rusko, Rakousko atd.), samozřejmě s našimi víny a také s víny se zemí, jejichž zástupci se účastní novodobých rekonstrukcí bitvy. Samostatnou sekci letos tvoří sladká vína.

Vítězové v 8 kategoriích vín se mohou podělit o jednu velkou a až tři „normální“ zlaté, stříbrné a bronzové medaile. Musí však vždy dosáhnout minimálního bodového limitu v rámci hodnocení. Pro bronz je to 80 bodů, pro stříbro 85 bodů a pro zlato 89 bodů.

Champion výstavy: Sauvignon 2015 slámové víno – Oldřich Drápal, Vranovice

Nejlepší kolekce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice

Champion návštěvníků: Merlot Petit Enira 2012 – TRAKIA WINE s.r.o., Brno

Velká zlatá medaile

  • CIRO´IUZZOLINI Bianco 2014 DOC – Chuť Kalábrie, s.r.o.
  • Ryzlink rýnský 2015 pozdní sběr – Šlechtitelská stanice vinařská, Velké Pavlovice
  • Cabernet Sauvignon rosé 2016 pozdní sběr – Znovín Znojmo a.s. Šatov
  • Zweigelt Reserve 2015 – Weinbau Erich Kroneder, Langenlois
  • Sauvignon 2015 slámové víno – Oldřich Drápal, Vranovice

Zlatá medaile

  • Grine Veltline 2016 – Weinbau Erich Kroneder, Langenlois
  • Ryzlink vlašský – botrytis cinerea 2015 výběr z hroznů – PECHOR Vinařství, Hustopeče
  • Muškát moravský 2016 pozdní sběr – Vladimír Tetur, Velké Bílovice
  • Ryzlink rýnský 2012 pozdní sběr – SONBERK, a.s. Popice
  • Rosé LAHOFER 2016 pozdní sběr – LAHOFER, a.s., Dobšice
  • Merlot Petit Enira 2012 – TRAKIA WINE s.r.o., Brno
  • Pinot noir 2012 výběr z hroznů – Vinařství Plešingr, spo. s. r.o., Rohatec
  • Cuvée Reserve 2015 – Weinbau Erich Kroneder, Langenlois
  • Rulandské šedé 2015 slámové víno – AusterlitzPro, s.r.o., Brno
  • Tokajský výběr 5 putnový 2003 – J&J Ostrožovič, Veľká Trňa
  • Alibernet 2015 slámové – Oldřich Drápal, Vranovice

Výstava dostala záštitu Ministra zemědělství České republiky Ing. Mariana Jurečky, záštitu hejtmana Jihomoravského kraje JUDr. Bohumila Šimka a je pořádána za podpory Vinařského fondu České republiky. Po odborné stránce je zaštítěná Asociací sommeliérů České republiky. Historickou část programu zajišťuje projekt AusterlitzPro. Celou akci pořádá Moravská banka vín. Více na www.bankavin.cz.

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: WineOfCzechRepublic.cz
17.09.2017 - 15:42:21

VÍNO
REKLAMA
Nejčtenější články

07.05.2014 - Tork se stává partnerem Asociace hotelů a restaurací ČR

Společnost SCA, která stojí za globální značkou hygienických řešení ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

04.06.2010 - Jak začít se sushi

Přinášíme osm rad pro všechny kdo se chtějí naučit dělat ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA
GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2017 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.