GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

První malé vinařství se může pyšnit titulem Vinařství roku

 

První malé vinařství se může od čtvrtka pyšnit titulem Vinařství roku. Jeho majitel Jan Stávek ale razantnější růst výroby po získání titulu neplánuje. Dál se zřejmě bude svou prací také odlišovat od většiny, vždyť odrůdou číslo jedna je pro něj Frankovka, která nyní není pro konzumenty žádným hitem. Vyplývá to ze Stávkova vyjádření pro ČTK.

VÍNO J. STÁVEK v minulosti titul Vinařství roku získalo, ale v kategorii malých vinařství, nyní porazilo v celkové hodnocení i nejznámější moravské firmy. "Jsme poměrně mladé vinařství, máme na podobná ocenění ještě čas. Jsem velmi překvapený, že jsme vyhráli," uvedl Stávek. Podle něj porota zřejmě ocenila jeho zápal pro obor stejně jako nadšení jeho kolegy enologa.

Devizou vinařství z Němčiček je tradice. "Hospodaříme na dvoře, který postavil můj pradědeček před sto lety. Dal vinařství základ a my nyní jen budujeme a kultivujeme," uvedl Stávek. Práci ve vinici a sklepě se věnuje celá rodina, mimo to má jen jednoho dalšího zaměstnance. Ročně Stávek vyrobí kolem 45.000 litrů vína. Titul, který firma získala, je prý závazkem. "Zákazníci jsou zvyklí na nějakou kvalitu a my nesmíme polevit," uvedl Stávek.

Malé vinařství si podle něj oproti velkým může leccos dovolit. "Vyrábět vína, která chutnají nám. Nemusíme se tolik orientovat na mainstream, na to, co dnes frčí. Když zákazník ve víně ucítí duši vinaře a jeho rukopis a to, že to děláme tak, jak to říkáme, tak to pro lidi, kteří rozumí vínu, je to největší zlato," uvedl Stávek.

Němčičky, kde vinařství působí, jsou obec devíti údolí. "Je to jeden kopec vedle druhého a díky tomu jsou tam výborné podmínky pro pěstování révy vinné," říká Stávek. Frankovka je pro něj vzhledem k místu, kde hospodaří, odrůda číslo jedna. "Podle mne by se měla vysazovat, není dnes tolik populární, ale její doba ještě přijde," uvedl Stávek.

Vedle Frankovky jeho vinařství nabízí tři speciality - tři druhy cuvée podle receptu jeho rodinných předchůdců, rosé vína, která jsou Stávkovou zálibou, a fortifikovaná vína technologií portských vín. Vinařství hospodaří na sedmi hektarech vinic, jejichž průměrné stáří je ale poměrně vysoké, kolem 35 let. Polovina rozlohy je proto ve fázi obnovy. Pak bude vinařství podle Stávka soběstačné.

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
02.02.2018 - 14:06:10

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.