GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.05.2018, svátek má Zbyšek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Vinařství Trpělka & Oulehla nechce zvyšovat výrobu

 

Vinařství Trpělka & Oulehla, které nedávno získalo titul Vinařství roku v kategorii středně velkých firem, do budoucna nechce zvyšovat výrobu. V rodinných poměrech by to prý ani nebylo možné. Cílem je naopak vrátit proslulost vínům z oblasti Dolních Kounic, jejichž věhlas v minulých desetiletích upadal. ČTK to řekl Luboš Oulehla.

 

Rodinné vinařství muselo v minulých letech reagovat na zájem o bílá vína. Dnes tvoří polovinu produkce vinařství, přestože červená vína jsou s regionem Dolních Kounic a okolních vsí více spjatá. "Trochu nás ovlivnila móda bílých vín, víc to už ale nechceme. Věříme tomu, že červené víno se zase vrátí do módy," uvedl Oulehla.

Vinařství, které svá vína produkuje už několik let pod značkou Regina coeli odkazující na zaniklý ženských klášter v Dolních Kounicích, chce budovat svou pověst zejména na Frankovce, podobně jako absolutní vítěz Vinařství roku Jan Stávek. Firma zkouší také výrobu sektů, což je novinka. "Proč si jednou za dva roky nevyrobit sekt, u nás je výhoda, že máme vlastní surovinu," uvedl Oulehla s tím, že konečnou výrobu sektů bude mít v Rakousku.

Ročně vinařství z Nových Bránic vyrobí mezi 80.000 až 100.000 lahví vín. Má 30 hektarů vinic, z toho 28 hektarů plodných. Všechny jsou v katastru Nových Bránic a Dolních Kounic. "Výrobu ani plochu vinic navyšovat nebudeme, protože bych se z toho zbláznil," říká Oulehla, který vinařství vede s tchánem už 25 let. "Děti jsou na škole, musím vydržet, až to začnou dělat se mnou. Chceme zůstat rodinné vinařství, nemáme zaměstnance, ve větším navýšení už by to ani nešlo," uvedl Oulehla. Firma se podle něj snaží zachovat odrůdy z jednotlivých tratí a pracovat s nimi zvlášť. Vinice má na obou březích řeky Jihlavy, které jsou velmi odlišné. Na jedné straně náplavy a na druhé skalnaté podloží.

Dolní Kounice jsou výrobou vína proslulé už od středověku. Věhlas města ale upadal zejména za bývalého režimu. Nyní je v Kounicích a okolí zhruba jen desítka vinařů, kteří obnovili bratrstvo vinařů a kopáčů. Spolek se snaží Dolní Kounice znovu povznést. Příkladem je putování za kounickou frankovkou poslední sobotu v květnu. "Lidem se to líbí. Není to až tak komerční, jsme tu bokem hlavních vinařských míst," řekl Oulehla.

Obec Nové Bránice je asi kilometr od vinařského města Dolní Kounice, které se pyšní tradicí pěstování vína již od 12. století. Region nabízí specifická vína, zvláště zdejší štěrkopísky dávají nenapodobitelnou identitu vyhlášené Frankovce. V posledních letech se dostává velké uznání zejména vínům odrůdy Sauvignon a Chardonnay.

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
16.02.2018 - 11:27:27

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

11.05.2018 - Naši vinaři přivážejí 57 medailí z New Yorku

Moravští a čeští vinaři uspěli na mezinárodní soutěži Great American ...

11.05.2018 - Japonský pivní hit jde na trh v Česku

Když před třemi desítkami let japonská společnost Asahi uvedla na ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.