GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 28.11.2022, svátek má René
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Jak nalívat šampaňské? Věda podporuje variantu po straně sklenky

 

ilustracni fotoNalívat šampaňské či sekt po vnitřní straně sklenky může zabránit bublinkám, aby vyběhly nahoru příliš rychle, ale je to nejlepší způsob? Ano, je, tvrdí francouzští vědci, kteří tomuto jiskřivému problému věnovali pozornost. Naléváním po stěně sklenice se podle nich uchová jak chuť, tak šumění, ovšem nápoj by pochopitelně měl být dobře vychlazený.


Jak dnes napsala agentura Reuters, úkolu rozetnout dlouhodobý spor o to, který způsob nalévání šampaňského je nejlepší, se ujali vědci z Remešské univerzity, kteří mimo jiné měřili i množství oxidu uhličitého, jež při nalévání z nápoje unikne. Právě oxid uhličitý přitom podle dřívějších studií v šampaňském pomáhá "rozprostřít" jeho typickou chuť i vůni.


Vědci posuzovali dvě nejobvyklejší nalévací metody. Při jedné lili víno přímo do sklenky a při druhé ho nechali pomaleji stékat po vnitřní straně nakloněné sklínky. "Druhý způsob nalévání uchoval až dvakrát více oxidu uhličitého než nalévání přímo dolů, patrně proto, že jde o šetrnější metodu," napsali v závěru studie.


Ztrátu oxidu uhličitého podle vědců pomáhá snížit i nižší teplota nápoje - ideálně 3,8 stupně Celsia.

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
13.08.2010 - 13:23:59



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 5 plus 8 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

21.10.2008 - IQ tipy pro gurmetský zážitek

Nejchutnější a taky nejdražší jsou jikry vyzy velké, takzvané beluga. ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

02.04.2009 - Budějovický Budvar zahájil výstavbu moderního skladu za 87 miliónů Kč

Budějovický Budvar, n.p. zahájil práce na výstavbě budovy nového skladu ...

21.01.2010 - Británie chce omezit pití, zdraží alkohol

Hospody přijdou o hry a soutěže, podporující konzumaci alkoholu. Minimální ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2022 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.