GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 29.03.2024, svátek má Taťána
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Víno králů, král vín





ILUSTRAČNÍ FOTODnes se pěstuje na celém světě a řadí se mezi nejkvalitnější bílé odrůdy. Původně ovšem ryzlink rýnský příliš oblíbený nebyl. Pěstoval se hlavně na svazích v okolí řeky Rýn a sklízel spolu s ostatními bílými odrůdami až příliš brzy. Proto nemohl dostatečně vyzrát a odhalit svůj skutečný potenciál.



Trpěliví mniši



To se ryzlinku podařilo až ve století osmnáctém, i když se tak stalo vlastně náhodou. Traduje se historka, že roku 1775 přivezl kurýr do benediktinského kláštera v Johannisbergu v Porýní povolení ke sběru hroznů od převora řádu s velkým zpožděním.



Mniši na povolení sklízet trpělivě čekali i přes to, že velká část hroznů už byla napadena ušlechtilou plísní. Při samotné sklizni pak zpracovali zdravé hrozny zvlášť od těch nahnilých. Jaké pak bylo jejich překvapení, když z hroznů napadených plísní vyrobili ten nejlepší ryzlink.



Zároveň tak odhalili prospěšné působení ušlechtilé plísně na kvalitu vín. Houbovitá plíseň botrytis cinerea způsobuje popraskávání slupek bobulí révy, čímž se zvyšuje odpar vody z bobule a koncentrují se cukry. Vína jsou pak plnější a výraznější. Tato plíseň se rozvíjí jen za určitých podmínek a neobjevuje se každý rok, na rozdíl od řady jiných, které vínům škodí.



Nutno přiznat, že dodnes se v klášteře v Johannisbergu vyrábí jedny z nejlepších rýnských ryzlinků na světě a určitě stojí za to je ochutnat.



Petrolej ve vůni



Řeka Rýn tvoří přirozenou hranici mezi Německem a Francií, a tak není divu, že se odrůdě Ryzlink rýnský, Francouzi nazývanou Riesling, daří i na druhém břehu řeky - v Alsasku. Tamní minerální a železité půdy spolu s prudkými svahy vinic dávají vzniknout zajímavým vínům, jež v dobrých ročnících a při správném zpracování dosahují vysoké kvality.



Pokud jsou hrozny ryzlinku vystaveny dostatečně slunci a pěstují se na minerální půdě, pak se velmi často v jejich chuti po několika letech zrání objevuje na víno poněkud netypický tón, kterým je petrolej nebo nafta.ilustrační foto



Nenechte se ovšem od pití těchto vín v žádném případě odradit, protože tyto vůně - nebo lépe řečeno tóny - se ve vůni těchto vín objevují jen velmi jemně a nepůsobí při pití vína nepříjemně. Jak alsaské, tak německé ryzlinky mohou stárnout řadu let a každý rok vás při ochutnání překvapí něčím novým, nečekaným.



Raději brzy vypít



Od roku 1941, kdy byla tato odrůda zařazena do Státní odrůdové knihy, se ryzlink rýnský pěstuje oficiálně i v Čechách a na Moravě. Na našem území se nicméně usadila spolu s řádem svatého Benedikta už někdy v 17. století.



Česko je pro pěstování vína přece jen poněkud chladnější zemí, a tak chtějí-li zdejší vinaři produkovat dobré ryzlinky, musí této odrůdě vyhradit jen ty nejlepší vinice orientované na jih.



Je totiž velmi náročná na vyzrávání a teplo, ale pokud dostatečně dozraje a dosáhne vyššího přívlastkového stupně, pak se odmění i na Moravě "velkými víny", která bezesporu snesou srovnání se svými bratry z Německa nebo Francie.


reklama:



Na Moravě se ryzlinku rýnskému velmi daří zejména na Slovácku, nejvíc se pak pěstuje na Znojemsku nebo Bzenecku. Vína nejsou obvykle tak plná a výrazná jako ta zahraniční, obvykle bývají spíš šťavnatější s příjemnou kyselinkou. Dobře se pijí spíš mladá a svěží než stará a poněkud unavená, takže není určitě dobré je dlouho skladovat, ale radši brzo vypít.



Také ušlechtilá plíseň se v našich podmínkách vyskytuje podstatně méně, a proto mají domácí ryzlinky hodně odlišný styl od svých německých a francouzských kolegů.



Obliba ryzlinku rýnského ve světě neustále roste, a tak není divu, že se začal postupně pěstovat i v dalších zemích. Mezi zajímavé, přitom ne úplně tradiční pěstitele patří Austrálie, kde ryzlink dosahuje díky velkému teplu příjemné vyzrálosti, která se ve víně projevuje příjemnými ovocnými tóny a poněkud nižší kyselostí.



Ryzlink nenajdeme ale jen u "klokanů", ale také třeba ve Spojených státech amerických, kde se jeho domovinou stala Kalifornie. Ryzlinky jsou zde ovocné, plné a s nižší kyselinkou. Oproti tamnímu poněkud robustnímu chardonnay jsou velmi hravé a dobře se pijí.



ilustrační fotoV gastronomii se ryzlink dobře hodí k sýrům z kozího mléka nebo k sýrům tvrdšího typu jako například comté nebo ementál. Moravské ryzlinky se příjemně snoubí se sladkovodními rybami nebo s lehčími úpravami drůbežího masa. Naopak plnějšími ryzlinky z Alsaska můžete zapít pikantnější jídla, a pokud mají vyšší obsah cukru, tak krémové dezerty.




Tip autora

ALEŠ POKORNÝ
hlavní Someliér restaurace monarch, řádný člen asociace someliérů čr



Spielberg
Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2007
Ve vůni bílé květy, lehce petrolejový nádech, v chuti plné, s příjemnou kyselinkou a krásně minerální koncovkou. Dobré ke kozím sýrům nebo k drůbeži.
Cena: 295 Kč


Vinařství Sůkal
Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2007
Příjemná vůně zeleného jablíčka a lipového květu, v chuti šťavnaté a svěží, s lehce medovou koncovkou. Hodí se k tvrdým sýrům
a sladkovodním rybám.
Cena: 355 Kč



Weingut Johannishof
Johannisberg Goldatzel
Riesling Kabinett 2006
Bohaté komplexní víno z Porýní s vůní
po meruňkách,medu a citrusech, v chuti kulaté a pevné, vyrovnané.
Cena: 230 Kč



angoves
Riesling Angoves Vineyard
Selection 2007
Australské víno s aroma limetky, angreštu, grapefruitu. Na patře svěží, s příjemnou
kyselostí, která je vyvážená příchutí citrusových plodů
a tropického ovoce. Ladí
s rybami i mořskými plody.
Cena: 405 Kč

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Aleš Pokorný
13.01.2010 - 08:45:55



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 8 plus 8 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.