Tohle rubínové až tmavě granátové víno, jemně vonící přezrálým černým rybízem, se vám bude pít lehce a příjemně. Nemáte-li rádi tříslovitá červená vína, protože jsou chuťově složitá, toto si díky jeho vláčnosti určitě oblíbíte.
Merlot vznikl ve Francii a geneticky je blízký odrůdě Cabernet Franc. Na rozdíl od cabernetů ale nemá tolik kořeněný projev.
Svůj název získal nejspíš od ptáka kosa (francouzsky merle), který rád ozobává malé bobule z velkých hroznů merlotu ve vinicích. Tato odrůda dozrává v Bordeaux dřív než cabernet sauvignon, bobule dříve modrají, a tak jsou pro kosa velkým lákadlem.
Merlot se velmi často používá do směsí vín, nejčastěji je mu partnerem právě už zmiňovaný cabernet sauvignon. Vína z merlotu samotného bývají většinou příjemně hebká, ovocná, s nepříliš agresivní tříslovinou a svou měkkostí mírní tvrdé projevy cabernetů a také urychlují připravenost vín ke konzumaci.
Bílé víno z červených hroznů
V České republice se merlot pěstuje poměrně krátce, do Státní odrůdové knihy byl zařazen až v roce 2001, i když byl u nás vysazen o něco dřív. Tato odrůda vyžaduje dost slunečního svitu a tepla, takže ne každý rok se moravským vinařům podaří vyrobit dobrá vína. Nicméně někteří s touto odrůdou každoročně experimentují a snaží se vyrobit vína co nejvyšší kvality.
Poměrně moderním, přesto nejlepším přístupem k merlotu je ve špatných ročnících výroba takzvaných klaretů. Jde o bílé víno vyrobené z modré odrůdy. Ano, je to tak, i z modrých hroznů se dá vyrábět bílé víno. Pokud nenecháte slupky z bobulí ve styku s moštem, pak je výsledná šťáva téměř čirá a lze z ní vyrábět bílá vína, byť někdy s lehce narůžovělým odstínem. Výsledná vína jsou příjemně pitelná, svěží, s velmi nízkou kyselinkou. Běžného konzumenta trochu matou svým ovocným projevem, který nezapře původ v modrých hroznech.
Doma ve Francii
Vraťme se ale zpět do kolébky většiny světových odrůd, do Francie. V regionu Bordeaux, zejména v oblastech St. Émilion a Pomerol, ukazuje tato odrůda celému světu, co dokáže. Tamní vína jsou všeobecně považována za jedna z nejlepších červených vín vůbec. Najdete tu sice celou řadu těch nejdražších, která jsou víceméně na příděl milionářům, ale i spoustu dobrých lahví za rozumnou cenu.
Merlot se v Bordeaux často míchá, a to nejen se zmíněným cabernetem sauvignon, ale také s cabernetem franc; občas se ve výsledné směsi objeví i trocha odrůdy Petit Verdot. Díky mnohem lepším podmínkám než u nás, hlavně slunci a dostatku tepla, se merlotu pravidelně daří dosahovat vysoké kvality a vyzrálosti hroznů. Konečná vína jsou potom příjemně plná, hřejivá, s hravou ovocností, jež postupem času přechází do tónů lanýžů, tabákového listí, někdy také kávy a čokolády.
Na rozdíl od vín z Moravy mohou vína z Bordeaux vyzrávat hodně dlouho. Ta nejlepší je vhodné si vychutnat v dobrých ročnících až po několika desítkách let strávených ve vašem sklepě, protože v době ideální vyzrálosti jsou tato vína už dávno beznadějně vyprodána.
Merlot se hojně pěstuje rovněž v Itálii, kde se na rozdíl od Francie většinou nemíchá, a tak jsou vína odrůdově čistá. Zejména sever země produkuje z této odrůdy příjemná, svěží a ovocná vína. Nejsou příliš těžká, a proto je Italové většinou podávají k drůbežímu masu nebo těstovinám.
S merlotem se setkáte v menší míře také ve Španělsku, kde jej povětšinou využívají jako jedno z více vín ve směsích. Dost dobře se tato odrůda ujala za oceánem. Zejména v Kalifornii, Austrálii a Jihoafrické republice se vyrábějí velmi tělnatá, robustní, hřejivá a poněkud víc alkoholická vína, která ale bohužel kvůli přespříliš vyzrálým hroznům nejsou určena k dlouhodobé archivaci. Vínům z takových hroznů totiž chybí kyselina, která je pro delší životnost vína nepostradatelná.
Častým způsobem zpracování vína v těchto zemích je použití dubových sudů, jež propůjčují merlotu příjemný nádech vanilky a někdy také jemnou kouřovitost, přenášející se do vín z vypálených sudů.
A jak se merlot snese s jídlem? Lehká a svěží vína se hodí spíš k drůbeži nebo výraznějším těstovinám, klarety můžete dobře kombinovat s letními saláty či jako doprovod lehčích nekořeněných předkrmů. Vína z robustnějším a plnějším projevem si naopak klidně dejte k tmavým masům nebo ke zvěřině. Máte-li rádi sýry, pak je volte podle plnosti vína. Čím výraznější víno, tím zralejší sýr, ideálně s bílou plísní na povrchu.
Tip autora
Aleš Pokorný
hlavní Someliér restaurace Monarch, řádný člen asociace someliérů ČR
Cielo e terra
Merlot 2007 IGT
Italský zástupce odrůdy Merlot z Benátska příjemně voní červeným zahradním ovocem. V chuti je hladké, ovocné, s živější tříslovinou. V gastronomii se hodí k těstovinám či drůbeži.
Cena: 185 Kč
vinařství Vladimír Tetur
Merlot, pozdní sběr 2007
Ve víně rozpoznáte vůni brusinek, červeného rybízu. V chuti je plné, hladké, s jemnou tříslovinou. Podávejte k masu a tučnějším těstovinám.
Cena: 205 Kč
ChÂteAu Beaumont
ChÂteau Beaumont 2004 Cru Bourgeois
Ve vůni tmavé lesní ovoce, stopy koření a lehký nádech vanilky. V chuti je plné, s nádechem kávy a tabáku. Ladí s tmavými masy, zvěřinou i sýry s bílou plísní.
Cena: 590 Kč
Cosentino Winery
Merlot reserve 2001
Vůně koření, sušeného ovoce až marmelády. V chuti plné, hřejivé, s projevem čokolády, mírně kouřová koncovka, velmi dlouhé v závěru. Hodí se k tmavým masům, zvěřině.
Cena: 825 Kč
Zdroj: www.ihned.cz
Hlavní strana | Články od nejnovějšího | Aktuálně | Alkoholické nápoje | Pivo | Víno | Nealkoholické nápoje |
Potraviny/Kuchyně | Hotel/Wellness/Spa |
Nové výrobky • | Recepty • |
Inzerce • |
Databáze dodavatelů • | Nápoják • |
Autor: Aleš Pokorný
24.02.2010 - 08:17:48
Moravští a čeští vinaři uspěli na mezinárodní soutěži Great American ...
Šampionem čtrnáctého ročníku mezinárodní soutěže vín Festwine se stal Hibernal ...
Když před třemi desítkami let japonská společnost Asahi uvedla na ...
Hygienici se v létě zaměřují i na prodej a výrobu ...