Pochází z francouzské vinařské oblasti Bordeux. Vznikla přirozeným opylením odrůdy Cabernet Franc. Růst má střední až bujný, letorosty vzpřímené, řídce olistěné a dřevo vyzrává dobře. Výsadba vhodná i do skeletových půd. Pozor na náchylnost k sprchávání. Zabránit mu jde vysazováním jen dobrého klonovaného materiálu. Víno má vysoký obsah taninu a antokyanů, ale i kyselin. Vína z vyzrálých hroznů mají vždy černorybízovou chuť. K vyzrávání se používají sudy barrique. K lahvování dochází až po jednom až dvou letech, k pití se doporučuje až po dosáhnutí pěti let stáří. Ideální je podávat toto víno k hovězímu steaku nejlépe z argentinského masa nebo také k zvěřině.
Autor: Veronika Horáková
21.11.2008 - 14:26:11
Moravští a čeští vinaři uspěli na mezinárodní soutěži Great American ...
Šampionem čtrnáctého ročníku mezinárodní soutěže vín Festwine se stal Hibernal ...
Hygienici se v létě zaměřují i na prodej a výrobu ...
Když před třemi desítkami let japonská společnost Asahi uvedla na ...