Stolní víno: nejnižší kvalita, chuť může být upravena přidaným cukrem, na vinětě se neuvádí odrůda, ročník a místo původu
Zemské víno: lepší kvalita než stolní, na vinětě uvedeno jako české nebo moravské zemské víno. Může být uvedena odrůda a ročník.
Jakostní víno: buď odrůdové, nebo takzvané cuveé, tedy směs různých odrůd vín. Ty jsou tradičně vyráběny například ve Francii nebo Itálii, a to i na špičkových vinicích. V této kategorii už se najdou kvalitní vína pro každodenní použití.
Jakostní víno s přívlastkem: víno pěstované i zpracované v jedné vinařské oblasti. Nesmí se do něj přidávat cukr nebo používat chemické konzervační látky. Podle cukernatosti se řadí do kategorií kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí (z nejlepších částí hroznů sklízených v pozdních termínech), výběr z cibéb (z přezrálých seschlých bobulí), ledové nebo slámové víno.
Ledové víno: víno z hroznů, které byly na keřích ponechány při teplotě alespoň -7 stupňů Celsia, sklízejí se většinou až v prosinci. Mají vysokou koncentraci šťáv a cukrů, protože voda z bobulí vymrzá. V našich podmínkách vhodné jen pro nejzdravější hrozny, sklízejí se ručně.
Slámové víno: ručně sklizené kvalitní hrozny se suší na slámě nebo rákosu v dobře větraných prostorách alespoň tři měsíce. Charakter vína určuje množství vody, které se z bobulí odpaří. Při ztrátě 10 až 20 procent vody vznikají vína plná, ale suchá. Odpaření více než třetiny vody dává sladké a velmi koncentrované chutě.
Víno originální certifikace (V.O.C., VOC): označení mohou používat sdružení vinařů z konkrétního místa. Musí jít alespoň o jakostní víno, charakterem typické pro danou oblast. Jak to víno splňuje, hodnotí samotní vinaři.
Archivní víno: do prodeje se dostává nejdříve tři roky od sklizně
Rezerva: červená zrála v dřevěném sudu alespoň 12 měsíců a pak ještě alespoň rok v lahvi. Bílá a růžová musí být v sudu alespoň šest měsíců.
Barrique: červená vína zrající ve speciálních dubových sudech o objemu 225 litrů upravených uvnitř vypalováním. V pórovitém dřevu dochází k neustálému okysličování, vytváří se buket vína se specifickým dřevitým charakterem a chutí s náznakem vanilky nebo kouře. V sudu musí víno zrát alespoň tři měsíce.
Zrálo v sudu: na rozdíl od vína barrique je přísun kyslíku póry nízký, v chuti není cítit dřevina, víno má původní aroma a v sudu bylo alespoň půl roku.
Svatomartinské: mladé víno z aktuální sklizně, které se začíná prodávat po 11. listopadu, tedy po svatém Martinu. Červené se vyrábí z raných odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké, typické jsou pro něj ovocné tóny, květinová vůně a jemná chuť bez ostré kyseliny. Speciální označení jim uděluje po anonymní degustaci Národní vinařské centrum ve Valticích.
Klaret: víno bílé barvy získané lisováním z modrých hroznů.
Zdroj: www.ihned.cz
19.05.2009 - 11:24:54
Společnost Labartt Hospitality ve spolupráci s ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Čeští gurmeti chodí nejraději debužírovat do čísla 40 v pražské ...
Výpověď pracovního poměru je jednostranný právní úkon, který je možné ...