Stolní víno: nejnižší kvalita, chuť může být upravena přidaným cukrem, na vinětě se neuvádí odrůda, ročník a místo původu
Zemské víno: lepší kvalita než stolní, na vinětě uvedeno jako české nebo moravské zemské víno. Může být uvedena odrůda a ročník.
Jakostní víno: buď odrůdové, nebo takzvané cuveé, tedy směs různých odrůd vín. Ty jsou tradičně vyráběny například ve Francii nebo Itálii, a to i na špičkových vinicích. V této kategorii už se najdou kvalitní vína pro každodenní použití.
Jakostní víno s přívlastkem: víno pěstované i zpracované v jedné vinařské oblasti. Nesmí se do něj přidávat cukr nebo používat chemické konzervační látky. Podle cukernatosti se řadí do kategorií kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí (z nejlepších částí hroznů sklízených v pozdních termínech), výběr z cibéb (z přezrálých seschlých bobulí), ledové nebo slámové víno.
Ledové víno: víno z hroznů, které byly na keřích ponechány při teplotě alespoň -7 stupňů Celsia, sklízejí se většinou až v prosinci. Mají vysokou koncentraci šťáv a cukrů, protože voda z bobulí vymrzá. V našich podmínkách vhodné jen pro nejzdravější hrozny, sklízejí se ručně.
Slámové víno: ručně sklizené kvalitní hrozny se suší na slámě nebo rákosu v dobře větraných prostorách alespoň tři měsíce. Charakter vína určuje množství vody, které se z bobulí odpaří. Při ztrátě 10 až 20 procent vody vznikají vína plná, ale suchá. Odpaření více než třetiny vody dává sladké a velmi koncentrované chutě.
Víno originální certifikace (V.O.C., VOC): označení mohou používat sdružení vinařů z konkrétního místa. Musí jít alespoň o jakostní víno, charakterem typické pro danou oblast. Jak to víno splňuje, hodnotí samotní vinaři.
Archivní víno: do prodeje se dostává nejdříve tři roky od sklizně
Rezerva: červená zrála v dřevěném sudu alespoň 12 měsíců a pak ještě alespoň rok v lahvi. Bílá a růžová musí být v sudu alespoň šest měsíců.
Barrique: červená vína zrající ve speciálních dubových sudech o objemu 225 litrů upravených uvnitř vypalováním. V pórovitém dřevu dochází k neustálému okysličování, vytváří se buket vína se specifickým dřevitým charakterem a chutí s náznakem vanilky nebo kouře. V sudu musí víno zrát alespoň tři měsíce.
Zrálo v sudu: na rozdíl od vína barrique je přísun kyslíku póry nízký, v chuti není cítit dřevina, víno má původní aroma a v sudu bylo alespoň půl roku.
Svatomartinské: mladé víno z aktuální sklizně, které se začíná prodávat po 11. listopadu, tedy po svatém Martinu. Červené se vyrábí z raných odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké, typické jsou pro něj ovocné tóny, květinová vůně a jemná chuť bez ostré kyseliny. Speciální označení jim uděluje po anonymní degustaci Národní vinařské centrum ve Valticích.
Klaret: víno bílé barvy získané lisováním z modrých hroznů.
Zdroj: www.ihned.cz
19.05.2009 - 11:24:54
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...