Mezi pivovary vypukla válka o pověst českého piva. Spor je o látku, která zpevňuje jeho pěnu.
Prazdroj ničí pověst českého pivovarnictví. Spustil zákeřnou, podlou a neetickou reklamu. Je třeba ho vyloučit ze svazu pivovarů.
Podobné výroky zaznívají ze všech stran v posledních dnech na adresu Plzeňského Prazdroje. Mezi tuzemskými pivovarníky nastal doslova bratrovražedný boj.
Kampaní za zpřísnění definice českého piva, kterou spustil v minulých dnech lídr trhu Plzeňský Prazdroj jako reakci na odhalení chmelové látky tetrahop v některých pivech v testu MF Dnes, poštvali Plzeňští proti sobě prakticky všechny ostatní pivovary. Včetně těch, které tento chemický stabilizátor pěny nikdy nepožívaly.
Tetrahop není v Česku legalizován, jde o přírodní extrakt chmele, vyráběný ale chemickou cestou. Používají ho dlouhé roky mnohé pivovary, ale nemá nic společného s tradiční českou technologií.
Podobně jako jiné postupy při výrobě velkoobjemových piv – například dořeďování uvařeného piva na nižší stupňovitost systémem HGB nebo zrychlené a neoddělené hlavní a ležácké kvašení. Například HGB je přitom také hojně rozšířené, používá ho i Prazdroj.
Jediný Prazdroj, kterému se podobně jako jiným velkým pivovarům výrazně propadá prodej, okamžitě využil příležitosti, aby zaútočil – byť nejmenovaně - na konkurenty, kteří látku tetrahop na vylepšení pěny používají. Těží z toho, že značky Prazdroje se v testu ocitly mezi většinou těch, ve kterých nebyl tetrahop zjištěn.
Masivní kampaň pod slogany typu „za čisté české pivo“, doprovázenou popisem odstrašujících vlastností tetrahopu, nápisy „Stop“, odkazy na test MF Dnes s vyjmenovanými „hříšníky“, facebookovou iniciativu „Chci české pivo bez chemie“, spustil Prazdroj prakticky okamžitě poté, co MF Dnes test zveřejnila.
„Kampaň je vedena neetickým způsobem, kdy jsou poskytovány neúplné, zkreslené nebo dokonce nepravdivé informace tak, aby vyvolaly dojem skandálnosti,“ reaguje mluvčí Pivovarů Staropramen Pavel Barvík. Právě ve Staropramenu a ještě i pivech Svijany, Janáček nebo Zlatopramen se podle testu tetrahop objevil.
Hlasitou kritikou směrem k Prazdroji ale nešetří hlavně pivovary, které tetrahop nikdy nepoužily a které si na tradiční české technologii zakládají už dávno. Třeba humpolecký Bernard. „Tak negativní kampaní a poukazováním na konkurenty Prazdroj poškozuje celé české pivovarnictví. Tetrahop není největší prohřešek proti čistotě,“ říká spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard.
„Prazdroj zahájil vyloženě neetickou kampaň, jejímž výsledkem mohou být ve světě šířené zprávy typu – Češi vaří chemické pivo,“ říká mluvčí Budějovického Budvaru Petr Samec. „V Prazdroji nemají mantinely, jejich arogantní chování škodí všem,“ dodává.
Pivovarníky rozzuřil postup Prazdroje především proto, že před časem, kdy se na půdě Českého svazu pivovarů připravovala pravidla pro udělení evropské chráněné známky „České pivo“ právě Prazdroj odmítal zavedení přísnějších kritérií. Tehdy silou nejvlivnějšího člena a přispěvovatele svazu prosadil pro udělení ochranné známky České pivo méně striktní pravidla. Teď obrací a volá po zpřísnění pravidel pro její udělování.
„V Prazdroji přitom musejí dobře vědět, že pravidla teď už zpřísnit nelze, byly to roky vyjednávání a musely by se tím znovu zabývat všechny členské země,“ reaguje výkonný ředitel svazu Jan Veselý. Kampaň podle něj může uškodit nejen pověsti celého českého pivovarnictví, svazu, chráněné známce České pivo, ale ve výsledku i samotnému Prazdroji. Svaz musí situaci podle něj urychleně řešit.
V Plzni všechna tato obvinění popírají. „Iniciativa Za čisté České pivo není adresná. Proto nás překvapuje rekce některých českých pivovarníků. Spíše bychom očekávali podporu všech pivovarů, kterým jde o zachování výjimečnosti českého piva. Naše iniciativa je otevřená,“ reaguje mluvčí Prazdroje Jiří Mareček.
Na protest proti jednání Prazdroje už začaly některé pivovary vystupovat ze svazu. Například Pivovar Žatec a chystají se další. Řada z nich dokonce tvrdí, že test v MF Dnes inicioval právě Prazdroj, aby poškodil své konkurenty. „To těžko. Dostali jsme zadání na zjištění tetrahopu a míry pěnivosti, ale všechny vzorky k posuzování byly anonymní,“ říká šéf Výzkumného ústavu pivovarského Karel Kosař.
„Tetrahop a pěnivost jsme se rozhodli zkoumat na základě přednášky někdejšího sládka Budvaru pana Tolara, který před časem na semináři pivovarnického svazu mluvil právě o prostředcích, kterými některé pivovary vylepšují pěnu. Tam mne to zaujalo. Prazdroj nás v žádném případě neovlivňoval,“ vysvětluje redaktorka testů v MF Dnes Hana Večerková.
Zdroj: www.ihned.cz
Hlavní strana | Články od nejnovějšího | Aktuálně | Alkoholické nápoje | Pivo | Víno | Nealkoholické nápoje |
Potraviny/Kuchyně | Hotel/Wellness/Spa |
Nové výrobky • | Recepty • |
Inzerce • |
Databáze dodavatelů • | Nápoják • |
Autor: Miroslav Petr
11.04.2010 - 13:12:35
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...
V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...