GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 28.03.2024, svátek má Soňa
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Poctivé pivo ze zámku

 

Do zámeckého pivovaru v Chyších chodívá na "jedno" žokej Josef Váňa nebo houslistka Gabriela Demeterová, kteří bydlí v okolí. Věhlas piva Prokop ale sahá daleko a za necelé čtyři roky provozu už pivovar posbíral deset ocenění. Místní sládek se sice nepředhání v množství uvařeného zlatého moku, ale o to víc si s ním vyhraje.

 

Zámecký pivovar Chyše



Malý pivovárek, který uvaří 1500 hektolitrů piva ročně, je součástí chyšského zámeckého areálu. Pivo se tady vařilo od roku 1580 až do 40. let minulého století. V roce 2006 obnovil provoz pivovaru Vladimír Lažanský, který si zámek koupil a zrekonstruoval. "Myslím, že historické prostory by se měly využívat k tomu, k čemu původně sloužily, všechno ostatní je kýč," vypráví v restauraci s klenbami, kde kdysi bývalo pivovarské humno na máčení sladovnického ječmene. Dnes jsou do rohu místnosti vyvedeny velké měděné varny, takže pivo se vaří přímo před očima hostů.

V sezoně se v Chyších vaří pivo čtyřikrát týdně, mimo sezonu jen jednou. A většina se ho tam také hned vypije. "Kromě zámku je k mání jen ve sklepní pivnici mého přítele v Sokolovské ulici v Karlových Varech," informuje Vladimír Lažanský. Se svým pivem se pravidelně účastní největšího tuzemského svátku piva - žatecké dočesné - ale pozvání na další podobné akce musí odmítat. "V sezoně máme co dělat, abychom měli pivo pro vlastní zákazníky," vysvětluje.

 


reklama:


V chyšském pivovaru si totiž spíš než na kvantitu potrpí na kvalitu. Vaří z nejlepší odrůdy českého chmele, žateckého červeňáku, a pro slad si jezdí do benešovského pivovaru Ferdinand, kde ho - prý ve světové kvalitě - vyrábějí ve vlastní sladovně. Stejně přistupují v Chyších i k výrobě - žádná filtrace, žádná pasterizace, žádné urychlené kvašení a zrání. Tady se pivo vaří dvanáct hodin, pak se nechá až patnáct dní kvasit a až 50 dní dozrát v ležáckém sklepě. Na rozdíl od velkých pivovarů do piva nepřidávají žádná barviva nebo konzervanty. "Takové pivo je potom plné živin, vitamínů, enzymů a bakterií blahodárných pro trávicí systém. Filtrace, pasterizace a zrychlené vaření všechny dobré látky zabije. Zbude mrtvá voda," popisuje Lažanský.

Základní sortiment zámeckého pivovaru tvoří světlá jedenáctka a jantarová a tmavá dvanáctka. Zhruba šestkrát do roka se k nim přidá nějaký silnější speciál - kromě nedávného velikonočního, ve kterém se snoubí hořkost kvalitního chmelu se sladkostí medu, dělají na zámku ještě svatováclavskou patnáctku, polotmavé májové nebo takzvaný "březňák" ze speciálního mnichovského chmele, jenž se tradičně vaříval jen v březnu. Nejsilnějším místním pivem je vánoční dvaadvacetistupňové.

Stěny restaurace jsou po pouhých čtyřech letech provozu plné diplomů. "Už to pomalu nemáme kam dávat," směje se zámecký pán a dodává, že největší radost má z ocenění posledního, získaného před pár týdny. Světlá jedenáctka získala Zlatou pečeť, která se každoročně uděluje na nejprestižnější tuzemské soutěži Česká pivní pečeť v Táboře.

 

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Lucie Jánská
11.04.2010 - 14:46:07



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 8 plus 9 je
 

Acrulfurell 25.06.2020 17:46:12
<a href="https://cialisle.com/">cialis online cheap</a>
Acrulfurell 21.06.2020 16:22:11
<a href="https://cialisle.com/">cialis 20 mg tablet</a>
PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.