GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 18.12.2017, svátek má Miloslav
GastroTrend
 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

 

 

Nejlepší pivo v Praze

 

 

Nejlepší pivo v Praze točí v nuselské pivnici Zlý časy. Takový je verdikt patnácti znalců a milovníků tohoto nápoje. Oslovili jsme Jana Šuráně, prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů, bloggera Martina Kuciela alias Cuketku nebo Pavla Maurera, vydavatele průvodce Grand Restaurant, aby sestavili žebříček pražských podniků, kde podle nich dostanete nejlepší pivo. V konečném výběru nechybějí klasické plzeňské pivnice ani stále populárnější hospody s více než desítkou piv malých a středních pivovarů na čepu.

 

 

 

 

Nejlepsi pivo v Praze - pivnice Zlaty casy1. Zlý časy


Čestmírova 5, Praha 4 - Nusle
Otevřeno: po-čt: 11-23.30, pá: 11-01, so: 17-01, ne: 17-23 h
www.zlycasy.eu


V současnosti jedna z nejvíce kultovních pivnic v Praze. Vlajková loď Aliance P.I.V., sdružení nezávislých hostinských čepujících v restauracích pivo z mnoha pivovarů a představujících jednotlivá piva na pivních listech nad výčepem.


Na dvaceti čtyřech pípách se zde střídají piva z malých a středních pivovarů původem jak z České republiky, tak i ze zahraničí. Kdo by si nic z toho nevybral, může využít bohatého pivkupectví a ochutnat lahvové lahůdky z celého světa


Na první místo svého žebříčku hospod s nejlepším pivem dalo nuselský podnik hned pět hodnotitelů. "Výjimečný výběr, výjimečný genius loci. Tahle hospoda si navíc dokázala i přes velký věhlas zachovat svůj lokální charakter," domnívá se Jan Modrák, marketingový manažer společnosti Gamescape a člen První pivní extraligy, iniciativy pivních znalců, kteří pravidelně hodnotí nejlepší piva v různých kategoriích.


"Příjemné prostředí a obsluha, která ví, co nosí," doplňuje tajemník prezidenta republiky a respektovaný pivní znalec Ladislav Jakl.


2. Zubatý pes


Petrohradská 3, Praha 10 - Vršovice
Otevřeno: po-pá: 15-23, so-ne: 17-23 h
www.zubatypes.cz


"Nejambicióznější hospoda v Praze," tvrdí o letos otevřeném podniku s nabídkou českých a zahraničních piv malých pivovarů na patnácti pípách pivní blogger Max Bahnson, který ho zařadil na první místo svého výběru.


Pivní bar, chlubící se vesměs průmyslovým vzezřením a barem z pískovce, je do jisté míry zcela novým druhem hospody. Nepotkáte tady ovšem žádná průmyslově vyráběná piva ani mainstreamové značky.


Jak říká majitel Mike Cole, tady je místo pro řemeslně vyráběná piva. Zde se Opat potkává s Koutem a Kocourem, ochutnat můžete produkci norského pivovaru Nogne O, dánského Mikkelleru či tradiční repertoár skotského BrewDog.


"Sice strohé neútulné prostředí, ale výběr piv a péče o ně nemají v Praze obdoby. Piva jsou znalecky obměňována a výběr reaguje na novinky," myslí si o vršovickém baru
Ladislav Jakl.


3. První pivní tramway


Na Chodovci 1a, Praha 4 - Spořilov
Otevřeno: po-ne: 14-24 h
www.prvnipivnitramway.cz


Hospoda na konečné tramvaje číslo 11 na Spořilově, která byla kdysi budovou pro tramvajáky. Zde v roce 2004 vznikla takzvaná čtvrtá pípa: ke třem stálým pivům se na čtvrté pípě začaly střídat různé speciály. Od té doby podobný koncept převzalo a rozšířilo několik dalších podniků v České republice.


"Edisonovi patří žárovka a Jirkovi Bejčkovi Stehlíčkovi čtvrtá pípa. Hospoda patří do Aliance P.I.V., což pro našince znamená jistotu dobře ošetřeného piva, pivně druhovou rozmanitost, zajímavý pivní obsah lednic a nezanedbatelnou pivní osvětu - pivní listy. A když je na čepu Tramway Ale 11°, to se vám do tramvaje ani nechce," vyznává se ze své lásky ke spořilovské hospodě Jiřího Stehlíčka jeden ze zakládajících členů První pivní extraligy, Milan Kabrna.


"Z betonové boudy pro tramvajáky vykouzlil Stehlíček pivní bar s krásnou atmosférou. Na čepu bývá kolem šesti kousků, vždy něco hodně zajímavého. K tomu ohromující výběr prvoligových whisky a rumů a obsluha k zulíbání," hodnotí První pivní tramway Ladislav Jakl. Svérázný podnik, o němž psal v roce 2006 i deník The New York Times, zařadilo mezi desítku nejoblíbenějších hned osm členů poroty.


4.-5. Lokál Dlouhá


Dlouhá 33, Praha 1
Otevřeno: po-pá: 11-01, so: 12-01, ne: 12-22 h
www.ambi.cz/ambiente-lokal


Na podnik úspěšného restauratéra Tomáše Karpíška si rychle zvykly stovky hostů, a tak nebývá snadné najít tady místo k sezení, zejména večer.


K prvotřídně ošetřené plzni, kterou vám tady načepují i jako šnity (na jeden "zátah") nebo mlíko (pouze pěna), se tu servíruje poctivě provedená česká klasika: koprová omáčka, talián od uzenáře Dolejšího z Davle nebo krkovička na sádle. Vše v interiéru a designu 70. let, takže třeba polévku vám nalijí až u stolu z koflíku a pečivo před vámi přistane v umělohmotném košíčku. Příjemné je rovněž oddělení podniku na kuřáckou a nekuřáckou část.


Kromě atmosféry, piva a jídla hodnotitelé oslovení HN zdůrazňují také profesionální a zároveň příjemnou obsluhu. Hlavně v čase oběda se personál může rozkrájet, aby byl host spokojený.


restaurace-u-bulovky4.-5. Pivovar U Bulovky


Bulovka 17, Praha 8 - Libeň
Otevřeno: po-čt: 11-23, pá: 11-24, so: 12-24,
ne: 12-23 h
www.pivovarubulovky.cz


Pražská jednička v kategorii restauračních pivovarů s nabídkou skvělých piv a dobrou kuchyní. "Zkušenosti majitele a sládka Františka Richtera z Německa jsou zde nepřehlédnutelné," vysekl poklonu libeňskému Pivovaru U Bulovky František Trantina, manažer vnějších vztahů Zámeckého pivovaru Herold.


Podnik hned pod nemocnicí Na Bulovce, kde večer málokdy najdete volný stůl, vaří široký repertoár vynikajících piv bavorského typu, včetně pšeničných a bocků. Umí ale i speciály na způsob belgických trapistů či krieků. "Skvělé jídlo, skvělá atmosféra a vražedně dobrý tmavý ležák," nešetří chválou americký novinář Evan Rail, autor pivního průvodce Good Beer Guide Prague and the Czech Republic.


6. Pivovarský klub


Křižíkova 17, Praha 8 - Karlín
Otevřeno: denně 11.30-23.30 h
http://gastroinfo.cz/pivoklub


U zrodu podniku naproti Hudebnímu divadlu Karlín byla celkem jednoduchá myšlenka. Skoro všude si můžete dát klidně sto různých jídel, ovšem k nim jenom jedno dvě piva. Udělejme hospodu, kde bude možné si k jídlu dát sto různých piv.


Vedoucí provozu Aleš Dočkal pivu rozumí, je to profesionál v gastronomii, a proto je tento podnik se širokou nabídkou piv oblíbený mezi pivními fajnšmekry.


"Na rozdíl od stejně kvalitního podniku Pivovarský dům v Ječné ulici má tato hospoda duši," myslí si František Trantina z pivovaru Herold. Kromě šesti točených piv, jejichž nabídka se neustále mění, naleznete v karlínské restauraci minimálně dvě stě piv v lahvích, především z českých pivovarů, od velkých přes menší regionální až po minipivovary a malé soukromé výrobce. V nabídce nechybí ani piva importovaná, například belgická a německá, ale třeba i z Polska, Bulharska a dalších zemí.


"Jsem šťastný, že jsem v Pivovarském klubu štamgastem. Je tady nejpřátelštější a nejzasvěcenější obsluha v Praze," je přesvědčen novinář Evan Rail.


7. U Jelínků


Charvátova 33/1, Praha 1 - Nové Město
Otevřeno: po-pá: 10-22, so: 10-18 h


O tom, kde se v Praze točí nejlepší plzeň, vedou pivaři věčné a nikdy nekončící spory. Že se jedna z nejlepších točí u Jelínků nedaleko stanice metra Národní, ale nepochybuje nikdo. Pivnice tu bývala už na začátku minulého století. Rodina Jelínků ji získala v roce 1918 a o osm let později uzavřel pan Jelínek smlouvu s plzeňským pivovarem. Od té doby sem chodí milovníci zlatého moku na skvělý Plzeňský Prazdroj.


Klasika, která má skvělou náladu hlavně přes den, kdy se ve výčepu střídají na stojáka pozoruhodné typy s neuvěřitelnými zkazkami. "Jako by se tady zastavil čas, což v některých ohledech nemusí být na škodu. Zahloubat si nad tímto úkazem doporučuji v zadním lokálku u umakartových, pozoruhodně úzkých stolů nad porcí skvělého taliána," radí novinář Josef Albrecht.


8.-9. U Hrocha


Thunovská 10, Praha 1 - Malá Strana
Otevřeno: denně 11-23 h


Šikovně ukrytá miniaturní hospoda na Malé Straně je neopakovatelná především díky své domácké atmosféře. Je to klasická pivnice, a tak zde nečekejte širokou nabídku jídel. To ale vynahradí vždy výborná plzeň a duch místností s gotickými klenbami.


"I když tady bývá problém s místem, na jedno či dvě piva se tam dá vždycky vmáčknout a ono už to s večerem vždycky nějak dopadne," tvrdí novinář Josef Albrecht.


Hroch, jemuž někdy lidé vyčítají pivo načepované pod míru, dostal hlasy celkem od šesti hodnotitelů. Mimochodem, na první místo svého výběru ho zařadil gurmán a gastronomický publicista Pavel Maurer.


8.-9. Lokál U Bílé kuželky


Míšeňská 12, Praha 1
Otevřeno: po-pá: 11.30-24, so: 12-24, ne: 12-22 h
www.ambi.cz/ambiente-kuzelka


"Doufám, že kopii místního jídelního lístku naloží nějaký novodobý Dobrovský do batůžku na záda a doveze ji na venkov ukázat vesnickým hospodským, jak se to dělá," napsala hodnotitelka Hedvika ve své recenzi na portálu Scuk.


Mladšího sourozence Lokálu v Dlouhé ulici najdete v prostorách bývalé hospody Bílá kuželka v Míšeňské, jen pár kroků od Karlova mostu. Má vše, co ten první, navíc zde většinou odpadá hluk přeplněné hospody, kdy sotva slyšíte sami sebe.


"Jeden z mála podniků, kam chodím vždy, když mám chuť na skvělé pivo, dobře ošetřené a s láskou servírované," hodnotí malostranskou hospodu Pavel Maurer. Pivo (Prazdroj "šnyt" a "mlíko" za 29, "hladinka" 0,5?l za 39 korun), jídlo a úroveň personálu vyzdvihuje rovněž novinář Miroslav Motejlek.


u pinkasu_cz-interier10. U Pinkasů


Jungmannovo nám. 15/16, Praha 1
Otevřeno: denně 10-23 h (pivnice), 11.30-24 h (bar, restaurace)
www.upinkasu.cz


Jakub Pinkas už v roce 1843 věděl, že ta plzeň má něco do sebe. Přesně o 134 let později zval známý pražský kriminalista komisař Ledvina (Rudolf Hrušínský) svého amerického kolegu detektiva Nicka Cartera (Michal Dočolomanský) k Pinkasům takto: A to jsme ještě nebyli u Pinkasů, tam je výčepní, ten to pivo úplně hejčká! (Adéla ještě nevečeřela).


"U Pinkasů vás ta historie opravdu omámí. Ve stínu katedrály Panny Marie Sněžné popíjíte na zahrádce Pilsner Urquell. To je taková romantika, že tam musíte jít s nějakou babou," básní Milan Kabrna, jeden ze zakládajících členů První pivní extraligy.


"Vynikající a vždy vzorně ošetřené pivo. Prostředí hospodské s důrazem na štamgasty," říká Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.


Jak žebříček vznikal

Každý z pivních znalců, kterého Hospodářské noviny oslovily, sestavil žebříček 10 hospod nebo restaurací v Praze, kde podle nich točí nejlepší (nejlépe ošetřené) pivo, a to bez ohledu na značku a "cenovou skupinu" podniku. U prvních pěti nejoblíbenějších určil pořadí, další už jen vyjmenoval. Za umístění na první příčce dostal podnik šest bodů, za druhé pět, za třetí místo čtyři body, za čtvrté tři a za páté dva. Podniky uvedené bez pořadí dostaly po jednom bodu. Výsledný žebříček je součtem všech bodů od všech hodnotitelů.


Kdo hodnotil


Josef Albrecht
novinář


Max Bahnson
autor španělsky psaného blogu Filósofo Cervecero (Pivní filozof)


Petr Buriánek
GMP specialista Zentivy, doma se zabývá vařením piva


Ladislav Jakl
tajemník prezidenta republiky


Milan Kabrna
grafik a programátor


Martin Kuciel
autor nejčtenějšího českého foodblogu Cuketka.cz


Pavel Maurer
autor gastronomického průvodce Grand Restaurant


Jan Modrák
marketingový manažer firmy Gamescape


Miroslav Motejlek
ekonomický novinář a gurmet


Vladimír Puštulka
foodkritik


Evan Rail
americký novinář, autor knihy Good Beer Guide Prague and the Czech Republic


Jiří Stehlíček
majitel pivnice První pivní tramway


Jan Šuráň
prezident Českomoravského svazu minipivovarů, spolumajitel firmy PIVO Praha


František Trantina
manažer vnějších vztahů Zámeckého pivovaru Herold


Michal Tuháček
novinář


Tip redakce

Letenskému hostinci Šumavan neřeknou štamgasti jinak než Prašivka. Výborný nepasterovaný Klášter 11° plní půllitry dělníků i pracující inteligence. Beztřídní společnost nezřídka zavítá pozorovat zahraniční turista, neboť věhlas Prašivky pronikl
i do cizojazyčných bedekrů.


"Sice strohé neútulné prostředí, ale výběr piv a péče o ně nemají v Praze obdoby."


Ladislav Jakl
tajemník prezidenta


"Když je na čepu Tramway Ale 11°, to se vám do tramvaje ani nechce."


Milan Kabrna
člen První Pivní extraligy


"Jsem šťastný, že jsem v Pivovarském klubu štamgastem. Je tady nejpřátelštější a nejzasvěcenější obsluha v Praze."


Evan Rail
americký novinář


Foto HN - René Volfík, HN - Libor Fojtík, archiv HN, Filip Singer; HN - Martin Svozílek, HN - Lukáš Bíba: Zlý časy Na 24 pípách se tady střídají piva z malých a středních pivovarů nejen z Česka.
Na čepu Ve Zlých časech si v těchto dnech můžete dát Únětické, Rohana, Zachariáše nebo třeba kaštanovo-medového Rambouska.
Zubatý pes V baru ve Vršovicích vám natočí piva, která nikde jinde v Čechách neochutnáte.
Lokál Skvěle ošetřenou plzeň tu čepují i jako šnyt nebo mlíko.
První pivní tramway Zde vznikla tzv. čtvrtá pípa.
Vynálezce První pivní tramway Jiřího Stehlíčka se dostala i do NY Times.
Pivovar u Bulovky Majitelé restauračního pivovaru Jaroslava a František Richterovi
Pivovarský klub Šest točených piv a nějakých dvě stě v láhvích
Štěpán V karlínském minipivovaru vaří nefiltrovaný nepasterizovaný světlý ležák.
U hrocha Šikovně ukrytá klasická pivnice na Malé Straně
U jelínků Pivnice tu bývala už na začátku minulého století.
1,2 Lokál u bílé kuželky Výtečný prazdroj kousek od Karlova mostu
3,4 U Pinkasů Na pivo sem chodili herec Zdeněk Štěpánek nebo skladatel Jaroslav Ježek.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Tomáš Wehle
12.10.2011 - 09:44:00

PIVO
REKLAMA
Nejčtenější články

07.05.2014 - Tork se stává partnerem Asociace hotelů a restaurací ČR

Společnost SCA, která stojí za globální značkou hygienických řešení ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

04.06.2010 - Jak začít se sushi

Přinášíme osm rad pro všechny kdo se chtějí naučit dělat ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA
GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2017 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.