Místem zrodu kulturního pěstování chmele je nepochybně střední Evropa. Nejen v rámci ní, ale v celém světě patří Žatec mezi velice malý počet historických lokalit, kde se formovala světová tradice pěstování chmele a vaření piva. To se v Žatci oficiálně vaří již od roku 1261 kdy zdejším právovarečníkům bylo uděleno právo vařit pivo. Tradice vaření dobrého piva i pěstování kvalitního chmele vycházejí ze společně propletených kořenů České kotliny a Bavorska. Po staletí se naše pivní kultury vzájemně ovlivňovaly.
Chmel je největší liánou středního klimatického pásma, v našich zeměpisných šířkách roste dosud i divoce. Tam kde jsou pro ni příhodné podmínky, tak se obtáčí kolem stromů, většinou se však pěstuje v tradičních chmelových oblastech na tzv. chmelnicích. V Čechách je nerozšířenější Žatecký poloranný červeňák. Ten je stále světově nejuznávanějším aromatickým chmelem.
Chmel jako takový byl znám již ve starověkém Římě, kde se pojídal jako salát se solí. Ve střední Evropě ho pak lidé počali do sladového nápoje. Tím si ověřili, že chmel zlepšuje chuť a prodlužuje trvanlivost nápoje. V Žatci se pak můžete potkat s tím, že první z předků byl kal kmen Homolupulů ( poddruh Homo Lupulus = člověk chmelový)
I když existence předků Homolupulů ještě čeká na dodatečné vědecké bádání, celý svět uznává bezprecedentní kvalitu českého piva. Ta je samozřejmě založena na výjimečnosti chuťových předností domácího aromatického chmele.
Historii – chmel – pivo – i atmosféru slávy žateckého chmele mohou návštěvníci Žatce nasát při návštěvě turistického areálu Chrám Chmele a Piva.
24.03.2013 - 23:55:26
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...