GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.09.2017, svátek má Zlata
GastroTrend

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Přeštice otevřou v pátek na náměstí městský pivovar a restauraci

 

Sedmitisícové Přeštice otevřou v pátek na náměstí městský pivovar a restauraci. Výrobu piva obnovily po 112 letech. Oprava městské budovy z roku 1858 stála 13 milionů korun, technologie přišla na 3,5 milionu Kč, 1,5 milionu Kč stálo vybavení restaurace a stejně kuchyně. ČTK to řekl starosta Karel Naxera (TOP 09). Dnes čepoval pivovar na zkoušku pivo pro místní.

V ČR podle něj vzniká každý týden jeden minipivovar. Přeštický s ročním výstavem až 1400 hektolitrů je výjimečný tím, že je městský. "Zájemci, kteří si chtěli budovu pronajmout, navrhovali projekty typu čínské bistro a jídelny. My jsme chtěli něco výjimečného, proměnit budovu v důstojné a reprezentativní prostory," řekl Naxera. V objektu nazývaném Peklo byl předtím hotel, původně zájezdní hostinec se strategickou polohou mezi Plzní a Klatovy. Restaurace tam skončila v roce 2013.

V Plzeňském kraji jde o 37. pivovar, dva z nich jsou velké průmyslové, a to Plzeňský Prazdroj a Chodovar. "Název pivovaru U Přeška je odvozen od Přecha, zdrobněle Přeška, zakladatele Přeštic," uvedl Naxera. Všechny smlouvy včetně těch s provozovateli jsou na webu města.

Pivovar nabídne pět druhů vlastních piv, jejichž ochranné známky stejně jako receptury zůstanou městské. Světlý ležák Kilián je pojmenovaný po patronovi města, jehož socha stojí na náměstí. Pšeničný svrchně kvašený ležák Schönborn nese jméno posledního majitele velkostatku a pivovaru. Tmavý speciál Maurus se jmenuje po benediktinském mnichovi z Kladrub, který zahájil výstavbu kostela Nanebevzetí Panny Marie, největšího mimopražského barokního kostela v ČR. Svrchně kvašený speciál IPA, nazvaný Marlene, je ze čtyř druhů amerického chmele. Připomíná květnové dny 1945, kdy ve městě zpívala americkým vojákům herečka Marlene Dietrichová. Názvy vybírala vedoucí Domu historie Přešticka Drahomíra Valentová. "Chceme nenásilně připomenout naši historii," uvedla.

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
30.08.2017 - 08:30:36

PIVO
REKLAMA

Nejčtenější články

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

04.06.2010 - Jak začít se sushi

Přinášíme osm rad pro všechny kdo se chtějí naučit dělat ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

01.07.2009 - Na vlnách letní gastronomie

Se střídáním ročních období je vhodné obměňovat také skladbu menu ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2017 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.