GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Nový pivovar v Kamenici n. L. slavnostně zahájí provoz 28. října

 

Nový pivovar v Kamenici nad Lipou slavnostně zahájí provoz 28. října. Vznikl rekonstrukcí někdejšího panského pivovaru u zámku, který byl uzavřen před 70 lety. Nově obsahuje velkou varnu, v níž lze za rok uvařit 10.000 hektolitrů piva, a také minipivovar. S otevřením pivovaru bude spojena prohlídka jeho prostor pro veřejnost, řekl dnes ČTK Milan Houška, jednatel společnosti Pivovar Kamenice.

V minipivovaru, vytvořeném v prostorách někdejší pivovarské lednice, se pivo vaří od 1. března. O prvních 120 hektolitrů desetistupňového a dvanáctistupňového piva se už postarala i velká varna. "Od příštího týdne se ve velkém pivovaru vaří naplno," uvedl Houška. Kromě desítky a dvanáctky dojde i na polotmavé třináctistupňové pivo.

Pivovar v Kamenici nad Lipou skončil v roce 1947, budova naposled sloužila jako sklady. Společnost, která koupila chátrající areál loni zjara, mu vrací podobu po poslední přestavbě z roku 1861. Slavnost 28. října začne v 11:00. Lidé se budou moci podívat do varny, obnovených mohutných ležáckých sklepů i do minipivovaru, otevřena bude rovněž nová pivnice. Podrobnosti jsou na webových stránkách Pivovaru Kamenice.

Pivovar Kamenice se roční výrobní kapacitou zařadí mezi průmyslové pivovary, jichž je na Vysočině zatím pět. Zatímco minipivovarů vzniklo v kraji od roku 1999 nejméně 16, větší pivovar byl otevřen jen v Chotěboři na Havlíčkobrodsku, a to v roce 2009. Nejdříve mohl Pivovar Chotěboř ročně uvařit 10.000 hektolitrů piva, podle firemního webu se od té doby jeho kapacita stoupla na 25.000 hektolitrů ročně. Největší producent piva na Vysočině, humpolecký Bernard, ukončil loňský rok výstavem 315.400 hektolitrů.

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
20.10.2017 - 10:49:41

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.