GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Velikonoční ležák z Volby sládků už se chystá do pivnic. Sládci na Popeleční středu potvrdili jeho kvalitu

 

Závěrečnou degustační zkouškou dnes potvrdili sládci Plzeňského Prazdroje kvality limitované edice velikonočního ležáku Master Zlatá 13 programu Volba sládků. Stalo se tak symbolicky na Popeleční středu, kdy začíná dle křesťanské tradice čtyřicetidenní postní období před Velikonocemi. Ležák již brzy zamíří do více než tisícovky pivnic a restaurací v celé ČR, kde bude k mání po celý březen. Další hospody se přidají v posledním předvelikonočním týdnu.

„Již loni měl velký úspěch, věřím, že tomu tak bude i letos. Uvařili jsme jej opět z těch nejlepších surovin s přihlédnutím k tradičním recepturám pro vaření postního piva. Má zlatožlutou barvu s bílou pěnou, výraznou sladovou vůni a sladovou chuť s karamelovým nádechem. Lehčí hořkost je vyvážená střední plností a sladkostí, a toto spojení vás příjemně láká k dalšímu doušku,“ říká po dnešní degustační zkoušce sládková Lenka Straková.

Podobná silnější piva se přitom v postním období vařila již od středověku zejména za zdmi klášterů a Prazdroj na tuto tradici navazuje. „Začíná postní období a to je čas, kdy se v klášterech již od středověku vařila silnější piva. Mniši ho vařili proto, že má mnoho vitamínů a dalších látek, které jim pomáhali získat dostatek energie pro dlouhé postní období a konec zimy. V postní době bylo pivo často jediným zdrojem kalorií. Proto se říkalo, zvláště u těchto hustých piv, že se jí, nikoli pije,“ vysvětluje smysl předvelikonočních speciálů páter Stanislav Přibyl, generální sekretář České biskupské konference a dodává: „Obnovování tradice silnějších ležáků, vařených v období před Velikonocemi, považuji za přirozené. Je hezké, že se se tato tradice v naší zemi obnovuje u velkých pivovarů stejně jako se k vaření Velikonočních speciálů vrací i některé kláštery.“

V 17. století si nefiltrované již tehdy spodně kvašené pivo plné přírodních látek začali vařit mniši z řádu svatého Františka z Pauly. Jiné typy velikonočních piv se ale vařily v klášterech ještě dříve.

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

16.02.2018 - 10:26:31

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.