GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 18.04.2024, svátek má Valérie
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

140 let Gambrinusu – historie pivovaru se začala psát 17. května 1869

 

140 letV neděli 17. května uplyne 140 let od založení Prvního plzeňského akciového pivovaru, pozdějšího pivovaru Gambrinus, v roce 1869. Za tuto dobu uvařil bezmála 102 milionů hektolitrů piva. Od samotného počátku až dodnes využívá pivovar při vaření piva pouze klasický postup, tedy výhradně za použití vody, ječného sladu a chmele, a nejnovějších poznatků lidského vědění. I díky tomu dnes nese každé čtvrté prodané pivo u nás jméno Gambrinus.

 

Historie dnešního Gambrinusu začala před 140 lety. Za 140 let si konzumenti mohli pochutnat na více než 20 miliardách půllitrů. Takové množství piva by jeden z nejlepších českých výčepních čepoval v kuse 4 528 let (1 pivo za 7 vteřin).

„Díky klasické technologii při výrobě, tedy vaření výhradně z ječného sladu, chmele a vody, a zaručení vysoké kvality piva díky použití moderních zařízení, si pivo získalo velkou oblibu a dnes každé čtvrté prodané pivo v Česku nese jméno Gambrinus,“ říká Jan Hlaváček, vrchní sládek Gambrinusu, jehož podpis nese každá láhev a plechovka s tímto nejoblíbenějším českým pivem.

 

Od loňského podzimu je na trhu nové pivo Gambrinus 11° Excelent, který je díky úspěchům příjemným dárkem ke 140. výročí. Gambrinus 11° Excelent se stal během prvních měsíců od svého uvedení na trh jedničkou v segmentu jedenáctistupňových piv a nedávno si odnesl vítězství ze soutěže Volba spotřebitelů v kategorii pivo.

 

Co k výročí Gambrinusu zaznělo:

 

„Nejsem pivovarský expert, ale jako ekonom věřím na firemní vizi a kvalitní produkt, třeba jako Plzeňský Prazdroj a jeho Gambrinus. Pokud nějaká firma ustojí hospodářskou depresi z třicátých let, znárodnění, vyšvihne se v tržní ekonomice a nezlomí ji ani současná finanční krize, pak její produkty musí stát za to! Mají můj obdiv a důvěru.“
Aleš Michl, ekonomický analytik Raiffeisenbank

„V mládí jsem jako starý žižkovák vyrostl na Kozlovi, později jsem přešel na Gambrinus a piji ho společně s Prazdrojem dodnes. Proto bych mu chtěl k jeho narozeninám popřát, aby pro něj kvalita zůstala předností před ryze obchodními prioritami a dělal nám svojí chutí radost i do budoucna.“
Aleš Brichta, kapela Aleš Brichta Band, někdejší zakladatel skupiny Arakain

„Gambrinus – chléb české kotlinky“
Lou Fanánek Hagen, kapela Tři sestry

etikety z roku 1889 a 2008
Etikety z roku 1889 a 2008


„Značky Gambrinus i Škoda Auto začaly psát svou historii na konci 19. století, a za více jak stoletou historii si získaly velkou oblibu i významné pozice na českém trhu. Pivo, stejně jako auto, potřebuje kvalitní suroviny/díly a šikovné ruce, které se postarají o výsledek. To, že Škoda Auto i Gambrinus mají oboje, dokazuje jejich úspěšná historie.
Oba dva – automobilka i pivovar – si uvědomujeme, že naše výrobky nejde používat současně, na druhou stranu obchodní zástupci Gambrinusu jezdí po republice, jak jinak než ve škodovkách, takže kromě historie máme leccos společného i v současnosti. Přejeme Gambrinusu i do budoucna velkou oblibu u českých pivařů poté, co dojedou do cíle své cesty."
Jaroslav Černý, tiskový mluvčí Škoda Auto a.s.

"První zámky FAB vyrobili v roce 1911 až synové prvních konzumentů Gambrinusu, ale obě značky se dopracovaly na lídry svého trhu. Na rozdíl od automobilů, Gambrinus i zámky FAB může každý dospělý úspěšně používat současně a mít tak jistotu ochrany majetku i záruku, že ať si dá Gambrinus kdekoli, vždycky bude stejně dobrý. Ale nic se nemá přehánět, příliš mnoho Gambrinusů by vám mohlo při návratu domů použití našich zámků trochu zkomplikovat."

Martin Běhunek, Managing Director ASSA ABLOY Czech & Slovakia, distributor tradiční české značky

 

Historie pivovaru „Gambrinus“

 

U zrodu dnešní pivní jedničky stálo dvacet významných Plzeňanů včetně známého průmyslníka rytíře Emila Škody. Výstavba Prvního plzeňského akciového pivovaru začala v létě 1869 a první pivo se na stůl hostinců dostalo 10. prosince 1870. U příležitosti 20. výročí založení byla postavena jako součást ohrazení celého pivovaru nová brána, která je symbolickou součástí pivovaru Gambrinus dodnes. V roce 1907 pochválil na Severočeské výstavě v Liberci pivo císař František Josef I., na jeho počest odsouhlasila správní rada pro pivo název Pilsner Kaiserquell.

 

VÁLKY, PROHIBICE A SVĚTOVÁ KRIZE ZASAZOVALY PIVOVARU TĚŽKÉ RÁNY

autodopravaTěsně před první světovou válkou byl První plzeňský akciový pivovar třetím největším pivovarem v Čechách. Během války zažíval pivovar těžké období. Klesal výstav, kvůli nedostatku kvalitních surovin se muselo vařit z náhražek a stupňovitost klesla až na 3°. V roce 1919 skončilo používání názvu Kaiserquell a nově byla registrována známka Plzeňský Gambrinus. Nelehká poválečná doba nezastavila snahu akcionářů vařit to nejlepší pivo, takže v roce 1921 investovali do výstavby nové varny, kterou dodaly Škodovy závody.

 

V druhé polovině 20. let se mezi plzeňskými pivovary rozhořel konkurenční boj. Nejprve Měšťanský i První akciový pivovar pohltily své menší soupeře. Jako problematické se jevilo sloučení Měšťanského pivovaru (pozdější Prazdroj) s Prvním plzeňským akciovým, který používal řadu technologických novinek a byl tak schopen vyrábět pivo ve vysoké kvalitě za nižší cenu. Jeho zavření proto nepřicházelo v úvahu. Nakonec došlo k dohodě, že Měšťanský pivovar koupí akcie Prvního plzeňského akciového pivovaru, který se nadále soustředí na výrobu 10° piva a Měšťanský pivovar na 12°. Po sloučení se Světovarem na počátku 30. let vznikly Plzeňské akciové pivovary.

 

Dynastie Hlaváčků a jejich propojení s pivovarem Gambrinus
HlaváčekHlaváčkovi jsou tradiční pivovarská rodina, jejíž jméno je s pivovarem Gambrinus spojeno po více než 80 let, tedy více než polovinu celé historie pivovaru. Děd současného sládka Jana Hlaváčka František Hlaváček vyhrál v roce 1929 konkurz na místo sládka v plzeňském pivovaru. Postupně se stal ředitelem Gambrinusu, v roce 1946 pak prvním generálním ředitelem národního podniku Československé pivovary. Otec Ivo Hlaváček v Plzni sládkoval od roku 1958. Po třicet let pak řídil pivovary Prazdroj a Gambrinus jako výrobní ředitel a nakonec podnikový ředitel. Jan Hlaváček, nejmladší zástupce pivovarnické rodiny, postupně zastával funkce podsládka, sládka a ředitele pivovaru Gambrinus. Pracoval jako technický ředitel Plzeňských pivovarů, ředitel Prazdroje a Gambrinusu. Nyní je vrchním sládkem značky Gambrinus, jeho podpis a tím i osobní záruku nese každá láhev a plechovka Gambrinusu. 

FRANTIŠEK HLAVÁČEK ZACHRÁNIL GAMBRINUS PŘED ZAVŘENÍM

Druhá světová válka s sebou přinesla opět omezení výroby, vařila se nejprve 8°, pak stupňovitost dále klesala. Kvůli nedostatku surovin se v roce 1945 výroba v mnoha protektorátních pivovarech zcela zastavila. Odstaven měl být i Gambrinus, ale protože by nebylo zajištěno pivo pro důležité Škodovy závody, nestalo se tak. Necelý měsíc před podepsáním míru byl pivovar Gambrinus při náletu zasažen 80 bombami, což ohrozilo jeho poválečnou existenci.
Dnes již legendární je událost z roku 1945, kdy František Hlaváček pronesl plamennou řeč stoje na bedně piva Gambrinus a vyburcoval zaměstnance k obnově plzeňského klenotu Gambrinus. Díky jeho pevnému stanovisku, že Gambrinus má své místo v hospodářství poválečného Československa, byl pivovar zachován.

 

Jedním z Benešových dekretů (č. 101/45 Sb.) bylo 28. října 1945 vyhlášeno znárodnění Plzeňských akciových pivovarů a o dva roky později došlo k přejmenování na Plzeňské pivovary, n. p.

 

FENOMÉN GAMBRINUS – BOOM V 90. LETECH

Za socialismu se v příslušném regionu smělo pít výhradně jedno regionální pivo (výjimku měl jen Prazdroj a Budvar), proto byl Gambrinus určen jen Západočechům. Ale věhlas značky překračoval hranice regionu. V listopadu 1989 padl socialismus i rozdělení státu na „pivní državy“.  „Když jsme pak mohli Gambrinus nabízet v celé ČR, ukázala se jeho hlavní přednost: vyrovnaná chuť plzeňského piva, jehož kvalita nekolísá. Náš pivovar byl už tehdy vybaven moderními výrobními zařízeními, která umožňovala vařit pivo ve velkém objemu při zachování prvotřídní kvality,“ vzpomíná Jan Hlaváček, tehdejší ředitel osamostatněného závodu Gambrinus a současný vrchní sládek značky. Zájem spotřebitelů od 90. let rostl a dnes už do republiky proudí přes čtyři milióny hektolitrů Gambrinusu ročně.

 

Nejnovější poznatky lidského vědění stavěly Gambrinus vždy na špičku

 

Pivovar vařící pivo Gambrinus vždy používal klasickou technologii vaření, tedy výhradně z vody, ječného sladu a chmele, bez přísad dalších látek. Navíc využíval v každé době nejnovějších poznatků lidského vědění, aby zaručil vaření a dodávky piva v té nejvyšší možné kvalitě.

 

Díky úspěchu a rostoucí spotřebě docházelo již na konci 70. let 19. století k velkým investicím do provozu, aby byl pivovar schopen pokrýt rostoucí poptávku a zároveň se přistupovalo k zavádění vynálezů a poznatků vědy (např. elektrické osvětlení v roce 1884, aby se ušetřily náklady). Technická vylepšení pokračovala i v následujících letech.

 

Varna 30. léta
Varna - 30.léta

Ve 20. století ve druhé polovině 50. let byly v Gambrinusu jako v jednom z prvních pivovarů instalovány ležácké ocelové tanky, celkem 20 s kapacitou 3 600 hl. Jejich používání garantuje kvašení a zrání bez kontaminace nežádoucími látkami ze vzduchu, ve stabilním prostředí a při nastavitelné ideální teplotě. Na rozdíl od otevřených kádí v historických spilkách umožňuje moderní zařízení 100% kontrolu nad všemi parametry.

 

V roce 1960 opustila pivovar první cisterna s pivem, jehož stočení proběhlo až mimo pivovar. Tímto krokem se snížily náklady za přepravu již stočeného piva v lahvích a sudech, navíc to umožnilo využít kapacity stáčecích linek v jiných pivovarech, které nebyly tak úspěšné a vytížené. Úspora energií a její co nejlepší využití není v Gambrinusu žádnou novinkou. Ve stejné době byla postavena také nová kotelna, která fungovala jak pro pivovar, tak pro sousední podniky.
Lidské znalosti se podepsaly na vaření piva Gambrinus mnohokrát. K vaření se tak používá třeba nerezová varní aparatura. Nerez je odolný vůči agresivnímu prostředí a našel tak uplatnění v potravinářství. Při výrobě piva asistují rovněž počítače. Jejich hlavní výhodou je naprostá kontrola varního procesu a tedy dosažení a zachování optimální teploty, přesného dávkování, časování procesů apod.

 

Některé zajímavosti
  • Již 2 roky po zahájení provozu zkoušel pivovar prorazit s novinkou – 18° tmavé pivo Kozel prodávané v lahvích, ale kvůli vysoké ceně se nesetkala novinka s úspěchem.
  • 15° pivo z Prvního plzeňského akcioivého pivovaru se od roku 1881 vyváželo do Ameriky, Indie a jiných zámořských zemí.
  • V roce 1921 se začal vařit 14° tmavý Granát, který měl pomoci při obchodním boji s mnichovskými pivy prodávanými v lázeňských městech na západě Čech.
  • Od roku 1950 Gambrinus vařil 17° tmavé pivo Senátor, o rok později navíc získalo ještě další stupeň. Bylo určeno na export do Sovětského svazu. Po právních problémech s názvem bylo přejmenováno na Diplomat.
  • 12° pivo se v Gambrinusu přestalo vyrábět při sloučení s Měšťanským pivovarem ve 20. letech. Jeho vaření bylo obnoveno v roce 1961.
 

Tomu, aby pivo déle vydrželo v té nejlepší kondici, dopomohla filtrace a pasterizace. Dříve se pivo nefiltrovalo, takže obsahovalo velké množství pevných částic. Postupně se zaváděly různé technologie – třísky, želatina rybího původu, celulóza s azbestem, dnes se používá křemelinová a nejnověji membránová filtrace. Díky ní se pivo nedostává do kontaktu se vzduchem, neoxiduje a udržuje si tak maximální kvalitu. Pasterizace zase prodloužila trvanlivost piva a možnosti jeho distribuce, což je důležité hlavně na export.

 

Od roku 1993 se v pivovaru používají cylindrokónické tanky (CKT), které nahradily původní dubové sudy. Jejich provoz zaručuje především mikrobiologickou čistotu celého procesu kvašení a zrání a tudíž i stabilní kvalitu. V roce 1994 se pivovar Gambrinus stal součástí akciové společnosti Plzeňský Prazdroj, což mu přineslo i plné vybavení světově špičkovým zařízením. „Často dnes slýcháme, že by se pivo mělo vařit klasickým způsobem. Nikdo už nespecifikuje, zda má na mysli pomocí pivovarských zařízení ze století  15., 19. nebo 20. Pivovarské zařízení se podobně jako ve všech odvětvích vyvíjí,“ říká Jan Hlaváček.

 

Gambrinus v roce 2009

 

Dnes Gambrinus vaří čtyři druhy piva:

  • Gambrinus Světlý – světlé výčepní pivo „desítka“
  • Gambrinus 11° Excelent – světlá jedenáctka, s podílem karamelového sladu a unikátním trojím dávkováním chmele v průběhu vaření
  • Gambrinus Premium – světlý ležák „dvanáctka“
  • GambrinusGambrinus se sníženým obsahem cukrů – světlé pivo, při zachování chuťových vlastností Gambrinusu je snížen obsah zatěžujících sacharidů, bílkovin a využitelné energie, je vhodné pro diabetiky


Gambrinus je od roku 1997 partnerem českého fotbalu. Podporuje jak národní fotbalovou ligu, která nese jméno Gambrinus liga, ale i českou fotbalovou reprezentaci. Fotbal je důležitou součástí komunikace značky. Odráží v sobě kamarádství, tedy jeden ze základních aspektů pití piva. U piva s kamarády se plánují prázdniny, výlety, dovolené, domlouvají se výpomoci i obchodní spolupráce, hodnotí sportovní zápasy, u piva se vypráví o životě, zkrátka u piva prožívají přátelé společné chvíle.

 

Zdroj: Plzeňský Prazdroj, a.s.

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Vladimír Jurina
14.05.2009 - 08:55:10



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 2 plus 9 je
 

KevinLeask 27.08.2023 01:05:52
cialis prescription discounts <a href="https://tadalafilise.cyou/">online purchase of tadalafil in india</a> generique tadalafil 20mg prix
MorrisJam 28.12.2022 07:31:57
chloroquine 500mg <a href="https://www.hydroxychloroquinex.com/#">chloroquine 500mg</a>
MorrisJam 26.12.2022 08:46:58
<a href="http://www.hydroxychloroquinex.com/">http://www.hydroxychloroquinex.com/</a>
MorrisJam 25.12.2022 04:23:34
<a href="https://www.hydroxychloroquinex.com/#">https://www.hydroxychloroquinex.com/#</a>
MorrisJam 24.12.2022 23:01:46
https://www.hydroxychloroquinex.com/ is chloroquine over the counter
candipharm 15.12.2022 07:24:31
<a href="http://candipharm.com/ ">http://candipharm.com/</a>
https://www.candipharm.com/# 12.12.2022 20:36:52
<a href="https://www.candipharm.com/# ">https://www.candipharm.com/#</a>
candipharm 11.12.2022 09:51:49
<a href="http://candipharm.com/ ">www.candipharm.com/</a>
candipharm 11.12.2022 02:39:52
<a href="http://www.candipharm.com/# ">http://www.candipharm.com/#</a>
jesgohmh 14.06.2022 13:33:54
<a href="https://www.hydroxychloroquinex.com/#">hydroxychloroquine sulfate</a> hydroxychloroquine pills
vwzrxmie 30.05.2022 19:13:32
<a href="http://erythromycin1m.com/#">erythromycin eye ointment for newborns</a>
nchfrrry 16.05.2022 15:46:16
buy modafinil 100mg sale <a href="https://modafinilon.shop/">buy generic modafinil 100mg</a>
arjounxn 12.05.2022 10:13:09
provigil drug <a href="https://modafinilex.shop/">brand provigil 100mg</a>
hosgtc 08.05.2022 22:53:22
hydrocholorquine https://keys-chloroquinehydro.com/
bdynwjuv 07.05.2022 23:12:12
<a href="https://modafinilex.shop/">modafinil 100mg pill</a>
tsoire 07.05.2022 19:31:00
plaquenil 400 mg <a href="https://keys-chloroquineclinique.com/#">chloroquine diphosphate</a>
bjnfxuby 06.05.2022 19:40:57
<a href="https://buymodafinilex.shop/">provigil 100mg cheap</a>
pazesk 06.05.2022 16:10:42
hydroxychlor 200 mg https://keys-chloroquineclinique.com/
zithromax drug 16.12.2021 16:16:30
zitromax <a href="https://zithromaxbtc.com/#">where can i buy zithromax online</a>
how to buy zithromax online 16.12.2021 11:42:21
how much is zithromax <a href="https://zithromaxetc.com/#">zithromax pills</a>
where can you buy zithromax 16.12.2021 10:35:39
https://zithromaxdot.com/ where can i buy zithromax
AddikerAulcf 15.12.2021 10:22:39
<a href="https://zithromaxads.com/#">zithromax</a> buy zithromax online uk
cost of zithromax 13.12.2021 05:23:19
<a href="https://zithromaxeth.com/#"></a>
GoorNobmh 11.12.2021 12:26:44
zithromax 500 https://zithromaxbtc.com/
zithromax order online 11.12.2021 07:24:25
<a href="https://zithromaxetc.com/#">zithromax pills</a> zithromax online prescription
antibiotics zithromax 11.12.2021 06:00:01
https://zithromaxdot.com/ buy online zithromax
zithromax 500 10.12.2021 04:39:52
https://zithromaxads.com/ zithromax 1000mg
GoorNfyao 06.12.2021 04:20:15
zithromax purchase https://zithromaxbtc.com/
zithromax 500 mg 05.12.2021 23:12:52
<a href="https://zithromaxetc.com/#">cost of zithromax</a> zithromax online no prescription
GoorNtqjv 05.12.2021 22:06:09
<a href="https://zithromaxdot.com/#">antibiotics zithromax</a> zithromax buy
how to buy zithromax online 04.12.2021 18:47:07
zithromax 500 mg <a href="https://zithromaxads.com/#">zithromax online prescription</a>
GoorNvmgx 03.12.2021 09:51:45
https://chloroquinesop.com/
Michaelwap 02.12.2021 20:08:53
cialis dosage https://cialiswithdapoxetine.com/# - cialis tadalafil & dapoxetine
GoorNoyjs 29.11.2021 13:45:21
chloroquine over the counter <a href="https://hydroxychloroquinesulfatex.com/#">hydroxychloroquine 200 mg tablet</a>
GoorNccpl 29.11.2021 06:46:20
https://hydroaralenus.com/ how does plaquenil work
GoorNkyxg 29.11.2021 05:11:34
plaquenil for sale <a href="https://hydrochloroquineada.com/#">chloroquine phosphate generic name</a>
AddikerAsqbb 27.11.2021 11:27:32
plaquenil eye exam <a href="https://chloroquinephosphates.com/#">buy aralen</a>
GoorNngbw 25.11.2021 13:10:54
<a href="https://chloroquinestablet.com/#"></a>
Michaelwap 21.11.2021 17:09:28
cialis price https://cialiswithdapoxetine.com/# - buy cialis online
Michaelwap 10.11.2021 08:35:04
cialis price https://cialiswithdapoxetine.com/# - can ubuy cialis on streets
Michaelwap 30.10.2021 06:51:55
cialis 20mg https://cialiswithdapoxetine.com/# - generic cialis
Michaelwap 15.10.2021 20:57:00
cheap cialis https://cialiswithdapoxetine.com/# - cialis without a doctor prescription
Michaelwap 09.10.2021 14:02:39
cialis generic https://cialiswithdapoxetine.com/# - buy cialis usa
define hydroxychloroquine 03.08.2021 18:10:06
long term side effects of plaquenil https://plaquenilx.com/# hydroxychloroquine 200mg
what is hydroxychloroquine used to t 23.07.2021 01:11:25
chloroquine natural sources https://chloroquineorigin.com/# side effects of hydroxychloroquine
hydroxychlorequine 11.07.2021 14:02:31
chloroquine tab https://chloroquineorigin.com/# quinoline sulfate
hydroxychloroquine treats what 08.07.2021 05:30:40
hydroxychlor tab 200mg https://plaquenilx.com/# hydroxychloroquine uses
hydrocychloroquine 05.07.2021 16:42:47
chloroquinolone https://chloroquineorigin.com/# does hydroxychloroquine have side effects
pharmaceptica.com 03.07.2021 07:34:34
can erectile dysfunction be psychological https://pharmaceptica.com/
pharmaceptica 27.06.2021 09:35:21
where can i get hydroxychloroquine https://pharmaceptica.com/
www.pharmaceptica.com 27.06.2021 03:27:19
erectile boosting medication https://pharmaceptica.com/
www.pharmaceptica.com 23.06.2021 02:42:01
cloriquine https://www.pharmaceptica.com/
www.pharmaceptica.com 22.06.2021 05:45:02
tadalafil citrate https://pharmaceptica.com/
pharmaceptica.com 20.06.2021 01:41:25
chloroquine without prescription https://www.pharmaceptica.com/
cialis tablets 09.06.2021 06:41:02
canada generic tadalafil <a href="https://elitadalafill.com/">cialis 20 mg</a> tadalafil troche
tadalafil sublingual 09.06.2021 04:59:03
tadalafil dosage bodybuilding <a href="https://elitadalafill.com/">taldenafil</a> purchase peptides tadalafil
aralen buy 07.06.2021 11:06:48
hydroxychloroquine dangers <a href="https://hydroxychloroquinex.com/#">buy chloroquine uk</a> hydroxychloride 200 mg
c-tadalafil 06.06.2021 06:12:53
tadalafil daily online <a href="https://elitadalafill.com/">tadalafil powder suppliers</a> tadalafil side effects
buy cialis 05.06.2021 17:43:44
prescription tadalafil online <a href="https://elitadalafill.com/">cialis pills</a> tadalafil research chemical
tadalafil cialis 04.06.2021 21:48:12
tadalafil 20 mg <a href="https://tadalisxs.com/#">where to buy generic cialis online safely</a> v tada super
fda hydroxychloroquine 04.06.2021 20:39:30
chroloquine <a href="https://chloroquineorigin.com/#">methotrexate</a> aralen for lupus
Teersefaums 27.05.2021 21:38:00
buy tadalafil <a href=" https://tadacipetadalafil.com/ ">tadalafil generic </a> tadalafil generic where to buy https://tadalafilww.com/
KNIXMOODINE 27.05.2021 05:29:24
tadalafil generic where to buy cialis without prescription <a href="https://tadagatadalafil.com/ ">tadalafil </a> buy tadalafil https://apcalisetadalafil.com/
CaxExteseeWak 27.05.2021 02:19:19
generic cialis tadalafil side effects of tadalafil <a href=" https://tadacipetadalafil.com/ ">cost of cialis </a> tadalafil drug https://tadalafilww.com/ - canada generic tadalafil
Erorryamela 26.05.2021 22:53:38
cialis cost <a href=" https://tadacipetadalafil.com/ ">tadalafil cost in canada </a> tadalafil goodrx https://tadalafilol.com/
Teersefaums 26.05.2021 22:53:38
https://tadalafilol.com/ tadalafil tadalafil generic where to buy <a href="https://tadacipetadalafil.com/ ">buy cialis pills </a> canada generic tadalafil
Jarrorkanix 26.05.2021 19:59:16
best price usa tadalafil <a href=" https://apcalisetadalafil.com/ ">tadalafil blood pressure </a> generic tadalafil from uk https://apcalisetadalafil.com/
KNIXMOODINE 26.05.2021 10:37:14
cialis tadalafil <a href=" https://tadalafilol.com/ ">tadalafil cost walmart </a> where to buy generic cialis online safely https://tadacipetadalafil.com/
CaxExteseeWak 25.05.2021 20:23:17
prescription tadalafil online tadalafil blood pressure <a href="https://tadacipetadalafil.com/ ">where to get tadalafil </a> cost of cialis https://cttadalafil.com/
Teersefaums 25.05.2021 19:47:22
tadalafil price walmart buy generic cialis online with mastercard <a href="https://tadalafilww.com/ ">tadalafil order online no prescription </a> buy generic cialis online with mastercard https://apcalisetadalafil.com/
Erorryamela 25.05.2021 19:47:22
tadalafil generic https://cttadalafil.com/ tadalafil without a doctor prescription <a href="https://tadalafilol.com/ ">what is tadalafil </a> generic tadalafil from uk
KNIXMOODINE 25.05.2021 05:24:08
where to buy generic cialis online safely tadalafil side effects <a href="https://apcalisetadalafil.com/ ">where to get tadalafil </a> where to buy generic cialis online safely https://cttadalafil.com/
Jarrorkanix 24.05.2021 23:56:01
https://tadalafilol.com/ generic cialis tadalafil https://tadalafilww.com/ - cheap generic cialis for sale <a href="https://tadalafilol.com/ ">tadalafil cost in canada </a>
cyclomune 24.05.2021 23:05:48
buy cyclomune <a href="https://cyclosporineopthalmicemulsion.com/#">cyclosporine eye drops</a>
Erorryamela 24.05.2021 19:25:02
what is tadalafil <a href=" https://tadalafilol.com/ ">tadalafil </a> tadalafil https://tadagatadalafil.com/
Teersefaums 24.05.2021 19:25:00
side effects of tadalafil buy tadalis <a href="https://cttadalafil.com/ ">generic cialis online fast shipping </a> cost tadalafil generic https://tadalafilol.com/
CaxExteseeWak 24.05.2021 17:43:33
https://tadalafilww.com/ cheapest tadalafil cost https://apcalisetadalafil.com/ - tadalafil price walmart <a href="https://cttadalafil.com/ ">tadalafil daily online </a>
combigan 24.05.2021 11:09:37
buy generic combigan <a href="http://combiganbrimonidinetartrate.com/#">combigan coupon</a>
KNIXMOODINE 24.05.2021 06:14:07
tadalafil price walmart tadalafil goodrx <a href=" https://cttadalafil.com/ ">where to buy generic cialis online safely </a> cialis without a prescription https://tadagatadalafil.com/ - generic tadalafil from uk
combigan 15.05.2021 12:00:02
combigan eye drops 2% <a href="http://combiganbrimonidinetartrate.com/#">combigan generic</a>
dapoxetine 08.05.2021 14:48:09
buy avanafil online <a href="https://priligydapoxetinex.com/#">dapoxetine 10 mg</a>
chloroquine prophylaxis 07.05.2021 19:53:53
cloriquine https://chloroquineorigin.com/ chloroquin side effects
avana 03.05.2021 00:11:01
buy avana usa <a href="https://avanaavanafil.com/#">avana drug</a>
cialis viagra combination canadian p 02.05.2021 09:41:57
buy cialis online canadian https://canadacialisstore.com/ canadian pharmacy generic cialis
is it legal to bring viagra back to 02.05.2021 03:56:37
buy viagra from canada https://canadaviagrastore.com/ generic viagra canada
canadian generic pills 29.04.2021 23:58:05
canadian pharmacies ed pills https://canadapillstorex.com/ canadian pills pharmacy
ed supplements at cvs 29.04.2021 18:15:02
erectile vitimans https://canadaerectiledysfunctionpills.com/ erectile function score
vardenafil 40 mg 25.04.2021 12:24:47
vilitra 60mg vardenafil https://vegavardenafil.com/ vardenafil cheap
alprostadil generic prices 24.04.2021 05:00:22
alprostadil gel online https://alprostadildrugs.com/ alprostadil for sale online
canadian generic cialis safe 23.04.2021 11:27:02
canadian pharmacy tadalafil viagara cialis https://canadacialisstore.com/ is it safe to order cialis from canadian pharmacy
viagra sale canada 22.04.2021 00:27:54
new viagra in canada https://canadaviagrastore.com/ viagra canada pharmacy
canadian pills online 20.04.2021 20:01:13
canadian pharmacies ed pills https://canadapillstorex.com/ canadian customs pills vitamins
generic tadalafil united states 16.04.2021 11:17:31
tadalafil 40 mg daily https://elitadalafill.com/ 40 mg tadalafil
zithromax online purchase 15.04.2021 22:13:19
generic zithromax 500mg https://zithromaxes.com/ zithromax epocrates
price of sildenafil 11.04.2021 23:18:26
100mg sildenafil no rx https://eunicesildenafilcitrate.com/ buying sildenafil citrate online
KejNT 10.01.2021 12:19:41
Medicines prescribing information. What side effects? <a href="https://prednisone4u.top">where to get generic prednisone</a> in USA. Actual what you want to know about meds. Get information now. <a href=http://japaninfo.jp/recuruitforum/?mod=document&uid=640#kboard-comments-640>Actual what you want to know about drugs.</a> <a href=https://inizioart.com/serendipity/arrivals-and-departures-a-glimpse-of-contemporary-asian-cinema/#comment-278891>Actual news about drug.</a> <a href=https://go.sevenidiomas.com.br/campinasgramado/2016/07/22/como-dizer-por-favor-em-ingles/#comment-419324>Best about pills.</a> 76236_b
ladislav 26.02.2015 11:07:53
dobrý den.prosím zdali víte co použival pivovar za nákladní vozidlo co je na snímku výše(značka)děkuji
PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.