GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.09.2017, svátek má Zlata
GastroTrend

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » KÁVA, ČAJ

Nejlepší káva v Česku

 

 

Nejlepší káva v˙Česku se vaří v˙malostranském podniku Café Lounge. Takový je verdikt deseti znalců a˙milovníků tohoto nápoje. Za˙vyzkoušení ale stojí i˙další vybrané podniky: v˙Al Cafeteru vám připraví kávu ve˙vacuum potu, který v˙Česku sami rozšířili, v˙brněnském Café Fusion se vám bude osobně věnovat Mistr kávy Michal Kocman a˙v˙jihomoravské Klentnici si vychutnáte vynikající kávu v˙romantickém prostoru bývalé fary.

 

ilustracni foto


Jak žebříček vznikal


Každý ze znalců kávy, kterého IN magazín Hospodářských novin oslovil, sestavil žebříček deseti podniků v˙Česku, kde se podle nich vaří nejlepší káva, a˙to bez ohledu na˙značku a˙cenovou skupinu zařízení. U˙prvních pěti nejlepších určil pořadí, další už jen vyjmenoval. Za˙umístění na˙první příčce dostal podnik šest bodů, za˙druhé pět, za˙třetí místo čtyři body, za˙čtvrté tři a˙za˙páté body dva. Podniky uvedené bez pořadí dostaly po˙jednom bodu. Výsledný žebříček je součtem všech bodů od˙všech hodnotitelů. Ti byli požádáni, aby nehlasovali pro podniky, s˙nimiž jsou profesně spjati. Do˙žebříčku se podnik dostal pouze v˙případě, že pro něj hlasovali alespoň dva dotázaní.


1. Café Lounge


Plaská 5, Praha 5
Otevřeno: PO-PÁ, 7.30-22, SO, 9-22 hod.
www.cafe-lounge.cz


"Vždy mají pečlivě vybranou espresso směs a˙každý týden jinou výběrovou kávu z˙významných evropských pražíren," vyzdvihuje přednosti nenápadného malostranského podniku baristka Tereza Balá. O˙kvalitě podávané kávy pějí ódy i˙jindy kritičtí zákazníci na˙Facebooku.


"Postupně jsme se propili ke˙speciálním malým pražírnám, je ale pravda, že jejich kávy nemusejí chutnat všem," vysvětluje filosofii podniku majitel Kamil Skrbek. Inspiraci hledá v˙Londýně, kde je scéna malých pražíren asi nejzajímavější. Café Lounge už navázalo spolupráci s˙tamní pražírnou Union, další kávy odebírá třeba ve˙Skandinávii.


Kavárna, která zvítězila v˙anketě IN magazínu, sbírá ocenění i˙jinde: za˙loňský rok ji vyhlásil kavárnou roku časopis The Prague Post, v˙soutěži Czech Bar Awards se loni umístila druhá. V˙loňské recenzi IN magazínu získala čtyři hvězdičky z˙pěti možných.


Mezi zákusky si můžete vybrat třeba creme brulée nebo koláč s˙pekanovými ořechy. Sympatické je i˙to, že se kavárna hlásí k˙projektu "Česko pije z vodovodu". V˙kavárně probíhají i˙různé akce, ať už koncerty nebo třeba degustace vín.


2. Al Cafetero


Blanická 24, Praha 2
Otevřeno: PO-ČT, 8.30-21, PÁ, 8.30-18 hod.
www.alcafetero.cz


Rodinný podnik na˙pražských Vinohradech. se˙pyšní se tím, že jako první přišel s˙přípravou kávy v˙takzvaném vacuum potu. "Právě o˙ten je mezi zákazníky největší zájem. Kávu v˙něm připravujeme přímo na˙stole, je to i˙jistý vizuální zážitek," říká majitel kavárny Karel Gregor.


Na˙výběr tu máte organické jednodruhové kávy z˙mikroplantáží celého světa a˙je už jen na˙vás, jestli je chcete připravit v˙už zmíněném vacuum potu, french pressu nebo aero pressu. V˙nabídce nechybí ani nejrůznější speciality, jako třeba ledový kávový koktejl s˙alkoholem.


"Vynikají v˙capuccinu, to mají snad nejlepší," všimla se baristka Petra Veselá. Další velkou devízou podniku je komorní atmosféra, majitel si s˙každým zákazníkem nejen o˙kávě rád popovídá, doporučí to pravé a˙snadno si z˙vás po˙pár návštěvách udělá štamgasta.


Do˙Al Cafetera se ale nechodí jen na˙kávu: vyhlášené jsou i˙zdejší snídaně, ať už zvolíte vajíčka, párečky od˙řezníka z˙Liberecka nebo, máte-li rádi sladké, krupicovou kaši.


"Vynikají v˙capuccinu, to mají snad nejlepší."
Petra Veselá, baristka


3.-4. Dům kávy


Jirečkova 9, Praha 7
Otevřeno: PO-PÁ, 9-19 hod.
www.dumkavy.cz


"To jméno říká vše, v˙téhle kavárně s˙talentovaným baristou Jakubem Hartlem dostanete skvělou kávu. Navrhuji ochutnat jejich alternativní espressa, která denně vybírá majitel a˙personál," říká o˙trochu zastrčeném kávovém obchůdku na˙pražské Letné Charles Fleer, americký provozovatel pražírny La Boheme Café.


V˙nabídce je standardně jedna italská směs a˙jedna káva plantážová. Část zákazníků si v˙Domě kávy posedí nebo dokonce postojí u˙malých stolků, další si zase odnášejí svou pravidelnou dávku povzbuzovače v˙kelímku do˙kanceláře či automobilu.


V˙nabídce obchůdku je kromě samotné kávy i˙nejrůznější vybavení - kávovary, filtry, hrnečky, lžičky... Seženete tu ale i˙alkohol do˙kávy, čaje nebo čokoládu. Potkáte-li v˙podniku majitele Tomáše Bilíka (na˙snímku), počítejte s˙tím, že můžete dostat "kávovou lekci": "Velké espreso" Nic takového neexistuje, poučí vás s˙úsměvem.


"Ochutnejte tu alternativní espresa. "
CHARLES FLEER, majitel pražírny


ilustracni foto3.-4. Můj šálek kávy


Křižíkova 105, Praha 8
Otevřeno: PO-SO, 9-22, NE, 10-18 hod.
www.mujsalekkavy.cz


Oblíbený podnik v˙pražském Karlíně bývá už dopoledne plný lidí z˙okolních kanceláří, kteří si zde dávají soukromé i˙pracovní schůzky. Tichou meditaci u˙kávy si tady neužijete, zato na˙sympatickou kosmopolitní atmosféru s˙pravidelnými novinkami v˙nabídce se těšit můžete.


"Káva z˙malé české pražírny Doubleshot.cz se stala mou srdeční záležitostí vloni na˙dejvickém farmářském trhu. Ohromila mě chutí, vůní i˙perfektním vzhledem, přestože byla servírována v˙plátěném stánku do˙papírového kelímku. Mám radost, že si na˙ni můžu kdykoliv zajít do˙jejich mateřské kavárny," pochvaluje si gastronomická novinářka Iva Jakešová.


Milovníci kávy určitě ocení i˙degustační set, v˙němž můžete za˙120 korun ochutnat všechny tři aktuálně nabízené kávy.


Chcete-li zkusit i˙něco jiného než kávu, doporučujeme jednu z˙místních specialit zvanou "London fog". Jde o˙směs čaje earl grey s˙vanilkovým sirupem a˙mléčnou pěnou. Dát si tu ale můžete i˙něco k˙jídlu, v˙nabídce je každý den jedna polévka a˙několik jídel, například nejrůznější saláty, quiche nebo těstoviny. Bát se ale nemusejí ani masožravci, část jídel je masová.


5. Rotor bar


Dvořákova 12, Brno
Otevřeno: PO-ČT, 8-24, SO, 18-02 hod.
www.rotorbar.cz


Podnik na˙sebe upozornil v˙říjnu loňského roku, kdy zvítězil v˙soutěži o˙nejlepší brněnskou kavárnu v˙rámci Týdne kávy Brno 2011.


"Skvělá káva, vždy nějaká drobnost navíc, nepřekonatelná atmosféra a˙milý a˙rychlý personál," hodnotí Rotor bar Michal Štrudl, předseda představenstva Kávové komory ČR. Zároveň ale poukazuje i˙na˙jeden velký minus, kterým je kouření. V˙podnicích, kde si dávají na˙kvalitě kávy či vína záležet, se už obvykle kouření nepovoluje, proto zdejší benevolence vůči kuřákům trochu překvapuje.


Do˙Rotor baru můžete zajít i˙na˙snídani, podávají se tu ale i˙zapečené housky, chlebové koláče, saláty a˙další drobné pochutiny. Vzhledem k˙tomu, že se nejedná jen o˙kavárnu, ale i˙bar, vás tu čeká i˙zajímavý výběr koktejlů.


Rotor Bar Skvělá káva,v podniku se ale smí kouřit.


6. Cup Up Coffee


Sázavská 19, Praha 2
Otevřeno: PO-PÁ, 9-18 hod., SO, 10-15 hod.
www.cupup.cz


Minimalistická výzdoba a˙maličký interiér kavárny na˙pražských Vinohradech dává tušit, že sem lidé nechodí ani tolik za˙zábavou, ale spíš za˙dobrou kávou. V˙Cup Up ani nebudete potřebovat vytištěné menu - celou nabídku podniku najdete na˙tabuli nad barovým pultem.


"Slušná káva a˙velice chutné koláče," hodnotí podnik mladého manželského páru barista Jakub Hartl. Jeho soupeřka na˙baristických mistrovstvích republiky Tereza Balá upozorňuje ještě na˙další přednost, kterou jsou vynikající saláty. Kromě nich tu můžete zakousnout i˙bagety, quiche či panini, vše v˙příjemné cenové hladině okolo padesáti korun. Z˙kávových specialit můžete vyzkoušet třeba kombinaci kávy s˙čokoládou nebo espresso "napravené" kapkou alkoholu.


Majitelé kavárny myslí i˙na˙maminky s˙dětmi, které hned u˙výlohy najdou malý stolek s˙hračkami. Kávu si tak vychutnáte, aniž by vás děti nutně tahaly pryč.


"Slušná káva a velice chutné koláče."
JAKUB HARTL, barista


7. Coffee Fusion


Jánská 25, Brno
Otevřeno: PO-ČT, 8-20, PÁ, 9-21 hod.
Coffee Fusion najdete na˙Facebooku


Dozelena laděná kavárna Mistra kávy 2008 Michala Kocmana patří podle odborníků k˙tomu nejlepšímu, co lze ve˙světě brněnských kaváren navštívit. "Můžete si zde vychutnat perfektně připravené a˙prezentované výběrové kávy na˙mnoho způsobů přípravy, ale hlavně kávy z˙pražíren, od˙kterých si nechávají pražit kávu soutěžící na˙mistrovství světa (World Barista Championship)," říká Zdeněk Smrčka, barista, školitel a˙spoluautor projektu kavovyklub.eu, který zařadil Coffee Fusion v˙anketě IN magazínu na˙první místo.


Výhodou kavárny je fakt, že její majitel a˙špičkový barista je neustále přítomen a˙vaše káva mu projde pod rukama. "Michal si dává záležet na˙každém detailu," potvrzuje Kocmanovo renomé baristka Tereza Balá. Zároveň to ale znamená i˙drobný nedostatek v˙omezenosti pracovní doby: o˙víkendu tu mají zavřeno.


8.-9. Kidó Bistro & Obchod


Šmeralova 22, Praha 7
Otevřeno: Denně, 8-20 hod.
www.lovekido.cz


Do˙elitní desítky se protlačil i˙nedávno otevřený podnik na˙pražské Letné, který je trochu kavárnou a˙trochu bistrem. "Káva je tu výborná, nabídka k˙odnesení domů také," říká foodkritička Hospodářských novin Petra Pospěchová, která oceňuje i˙zdejší jednoduchou kuchyni. Každý den tu nabízejí snídaně, v˙poledne pak jednu polévku a˙teplé jídlo, ve˙zbytku dne studené talíře, domácí pomazánky a˙samozřejmě dezerty.


V˙prodejně si také můžete koupit čerstvě pražená zrna etiopských, kostarických, kubánských a˙salvadorských odrůd v˙250gramovém balení.


8.-9. Café Fara


Klentnice u˙Mikulova 166
Otevřeno: Denně, 10-20 hod.
www.cafefara.cz


Jediný zástupce venkova mezi desítkou vybraných podniků si své místo rozhodně zaslouží, vždyť se zmínka o˙kavárně ve˙vesničce u˙Mikulova objevila i˙v˙New York Times. Vysoké hodnocení si podnik vydobyl i˙u˙čtenářů webu scuk.cz.


Kavárna se nejmenuje náhodou po˙faře, sídlí totiž v˙pozdně barokní budově bývalé fary, kterou citlivě zrekonstruoval architekt Marek Štěpán. Loni ke˙Café Fara přibyl
i˙dřevěný penzion od˙stejného architekta. Ani ten však zřejmě neuspokojí poptávku cyklistů, kteří bývají v˙kavárně častými hosty. Chcete-li sem vyrazit na˙kávu v˙klidu, zvolte si raději všední den. Připravte se ale na˙pražské ceny, třeba zmrzlinový pohár s˙ovocem a˙šlehačkou tu přijde na˙79 korun.


A˙jak kavárnu hodnotí experti oslovení IN magazínem? "Jde o˙zážitek se vším všudy. Krásná stará fara, stín kostela a˙pěna na˙capuccinu, že si říkáte, že ji museli něčím natužit. Skvělá káva, příjemně hořká a˙profesionálně připravená. Něco, na˙co uprostřed venkova asi jinde nenarazíte," říká o˙Café Fara Jaroslav Tuček, spolumajitel pražírny Doubleshot.cz.


"Káva je výborná, nabídka k˙odnesení domů také."
Petra Pospěchová, foodkritik HN


10. Kavárna na˙Kozím plácku


Dačického náměstí, Kutná Hora
Otevřeno: Denně, 10-22 hod.
www.koziplacek.cz


Kavárna v˙historickém centru Kutné Hory, která servíruje kávu připravenou alternativními způsoby (vacuum pot, french press), espresso a˙z˙něj odvozené nápoje tu vůbec nevedou. V˙nabídce je harrarská káva od˙drobných etiopských farmářů z˙pražíren Doubleshot.cz a˙La Boheme Café.


V˙podkroví nad kavárnou se dá i˙ubytovat, od˙roku 2010 tu funguje malý penzion s˙jedním pokojem. Kromě kávy je velkým lákadlem kavárny i˙72procentní horká čokoláda. V˙hezky zrekonstruované chalupě se dá posedět uvnitř i˙na˙zahrádce.


Nabídce dominuje harrarská káva od˙drobných farmářů.


ilustracni fotoKDO HODNOTIL

 

Michal Štrudl
předseda představenstva Kávové komory ČR

 

Jakub Hartl
barista, místopředseda představenstva Kávové komory ČR

 

Jiří Richter
koordinátor pro ČR Evropské asociace pro výběrovou kávu

 

Charles Fleer
jednatel pražírny výběrové kávy La Boheme Café

 

Jaroslav Tuček
spolumajitel pražírny výběrové kávy Doubleshot.cz

 

Tereza Balá
baristka, získala titul Barista roku 2010

 

Iva Jakešová
novinářka, zástupkyně šéfredaktora časopisu Gurmet

 

Zdeněk Smrčka
barista, školitel a spoluautorprojektu kavovyklub.eu

 

Petra Veselá
dvojnásobná mistryně ČR v přípravě kávy, autorka Knihy o kávě

 

Petra Pospěchová
foodkritička Hospodářských novin

 

SLOVNÍČEK


vacuum pot - vakuový kávovar se skládá ze dvou skleněných nádob, které jsou spojeny trubicí a˙filtrem. Spodní nádoba se naplní do˙tří čtvrtin vodou, která se postupným zahříváním mění v˙páru, jež vytlačí vodu skrz trubici do˙horní nádoby. Zde se promíchává s˙jemně namletou kávou, po˙odebrání tepla se pára mění opět na˙vodu s˙kávou. Vakuum, jež je vytvořeno ve˙spodní nádobě vsákne tekutinu přes filtr.


french press - konvička pro přípravu kávy, která pomocí pístu s˙filtrem umožňuje oddělit vytvořený nápoj od˙kávové sedliny, tedy logru. Většinou je french press vyroben ze skla a˙má plastové či kovové úchyty.
aeropress - podobný french pressu, svou roli zde ale hraje právě tlak a˙filtrace přes papírový filtr. Způsob použití aeropressu je klasický nebo obrácený. Při obráceném postupu lze kávu extrahovat v˙plastovém cylindru tak dlouho, jak je libo. Při klasickém postupu dojde po˙nalití vody k˙automatické filtraci dané gravitací. Louhování tak obvykle nepřesáhne dobu několika vteřin.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Milan Rokos
04.04.2012 - 09:51:53

KÁVA, ČAJ
REKLAMA

Nejčtenější články

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

04.06.2010 - Jak začít se sushi

Přinášíme osm rad pro všechny kdo se chtějí naučit dělat ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

01.07.2009 - Na vlnách letní gastronomie

Se střídáním ročních období je vhodné obměňovat také skladbu menu ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2017 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.