GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Profesionálové se utkají v otevírání ústřic. Pokusí se o český rekord

 


Profesionalove se utkaji v otevirani ustric. Pokusi se o cesky rekordV sobotu 5. dubna se v rámci programu úvodního dne Velikonočních trhů na pražském Staroměstském náměstí uskuteční již 13. ročník MAKRO Mistrovství ČR v otevírání ústřic. V pravé poledne se utkají profesionálové z celé republiky v otevírání 30 kusů ústřic typu Belon. Kromě rychlosti odborná porota zhodnotí také čistotu pracoviště a výslednou úpravu. Vítěz bude reprezentovat ČR na světovém šampionátu v irském Galway.


Novinkou letošního ročníku bude pokus o český rekord, který bude zapsán do České knihy rekordů. Loňský vítěz Tomáš Hladík zvládnul ústřice otevřít za čtyři minuty a jedenáct vteřin, předloňské šampionce Elišce Markové to trvalo ještě o minutu méně. Ta byla navíc první a doposud jedinou ženou, která se probojovala na mistrovství světa.


„Na každého soutěžícího budou čekat tři desítky ústřic typu Belon, které se podle mezinárodních pravidel používají i ve světových soutěžích," vysvětluje princip soutěže Petr Olbrich, ředitel divize HoReCa ve společnosti MAKRO Cash & Carry ČR.


„Důležitá je zejména rychlost, ale porota zhodnotí také úpravu a čistotu pracoviště. Podle pravidel nesmí otevřená ústřice obsahovat kousky škeble, musí být správně odříznutá a nepoškozená. Kuchař by se při otevírání neměl zranit," pokračuje Olbrich a dodává: „Riziko poranění přitom není vůbec malé, soutěžící proto používají speciální drátěnou rukavici nebo rukavice gumové. Někteří si jen zalepují vybrané prsty a dlaň. Pokud kvalita otevřených ústřic není dostačující, k času se připočítají trestné sekundy."


Soutěžící otevírají ústřice typu Belon. „Belonky patří k nejchutnějším typům ústřic. Snoubí se v nich sladká chuť se slanou, protože se částečně rodí v říční vodě. Někomu svou chutí připomínají oříšky," uvádí Bernard Schaut, Belgičan, který patřil mezi průkopníky dovozu ústřic do České republiky. Doposud je pro MAKRO pečlivě vybírá a na letošním Mistrovství bude členem poroty. „Je vidět, že i Češi si už na ústřice zvykli. Jejich prodeje každým rokem rostou a zákazníci vyhledávají různé druhy. I proto se snažíme náš sortiment neustále rozšiřovat," dodává Schaut.


Mistrovství ČR v otevírání ústřic je součástí úvodního dne Velikonočních trhů na pražském Staroměstském náměstí. „Otevírání ústřic na Velikonočních trzích se stalo příjemnou tradicí. Letos s touto divácky zajímavou akcí navíc začínáme. Určitě krásně odstartuje bohatý program, který jsme letos pro návštěvníky trhů připravili," dodává Hana Tietze, tisková mluvčí Velikonočních trhů na Staroměstském a Václavském náměstí 2014.

 

METRO/MAKRO Cash & Carry provozuje více než 750 samoobslužných velkoobchodů ve 29 zemích. Společnost celosvětově zaměstnává více než 120 000 lidí a za fiskální rok 2012/2013 dosáhla prodejů v celkové výši 31 miliard EUR. METRO Cash & Carry tvoří prodejní divizi skupiny METRO GROUP, která je jednou z největších mezinárodních retailových společností. Za fiskální rok 2012/2013 dosáhl její obrat 66 miliard EUR. Společnost působí v 32 zemích, má 265 000 zaměstnanců a provozuje zhruba 2 200 obchodů. Výkon skupiny METRO GROUP je založen na síle obchodních značek, které působí nezávisle ve vlastních tržních segmentech: METRO/MAKRO Cash & Carry jako světový lídr v oblasti samoobslužných velkoobchodů, Real mezi hypermarkety, Media Markt a Saturn jako evropský lídr v oblasti prodeje spotřební elektroniky, a Galeria Kaufhof v segmentu obchodních domů.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

31.03.2014 - 21:24:04

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.