GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 11.12.2018, svátek má Dana
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Francouzský šéfkuchař restaurace Nebespán: Do Česka mě přivedla láska k houbám

 

François Thuille je charismatický Francouz, který prošel kuchyněmi celého světa – vařil v Africe, Polsku, Moskvě či Mongolsku. Před rokem objevil krásy Šumavy, zamiloval si houbaření a rozhodl se tu zůstat – jako šéfkuchař restaurace Nebespán v Kašperských Horách. Jak hodnotí českou kuchyni a jak Čechy a jejich chutě?

 

Francouzská kuchyně si poslední roky získává i mezi Čechy čím dál více příznivců. Mezi návštěvníky Šumavy jsou už butik hotel i restaurace proslaveny tím, že zde delikatesy připravuje nefalšovaný Francouz François Thuille. Ten se narodil v Cognacu a původní profesí je řezník. I dnes si tak sám vyrábí skvělé paštiky, terinky, šunku, klobásky a nově také čerstvý kravský a kozí sýr.

Důvodem, proč se usadil právě na Šumavě, byla ale jeho vášeň pro procházky lesem a sběr hub. Nebespán si pak vybral pro styl jeho kuchyně, která hlásá návrat k původní francouzské venkovské kuchyni, kde se pracuje s kvalitními, čerstvými, a pokud možno regionálními surovinami.

“V pozorování české kuchyně znovu nacházím a oceňuji především využití zeleniny a luštěnin, které se tak trochu ztratily z každodenní francouzské kuchyně. Mám velmi rád čočku, fazole, kořenovou zeleninu, ať už upravenou samostatně, nebo připravenou spolu s masem, podávanou jednoduchým způsobem, nebo v polévkách. Velmi také oceňuji využívání produktů, které nabízí okolní šumavská příroda, především lesní plody a houby, které jsou v české kuchyni často zastoupeny,” říká François Thuille.

 

Češi se rádi scházejí kolem dobrého jídla v rodinném kruhu

Další věc, která ho fascinuje, je to, že Češi se rádi scházejí v rodinách okolo dobrého jídla a na jejich stole nikdy nechybí polévka. “Rodinné hodnoty jsou velmi silně ukotveny v každodenním místním životě. Češi, s nimiž se setkávám, jsou velmi příjemní a jsou to opravdoví Gurmáni. Obdivuji také místní výrobu cukrovinek, která má mnoho různých forem a detailů. Zjistil jsem, že hlavní součástí každodenního jídelníčku je maso, což je dané zdejším klimatem, zčásti možná i tím, že za dob totality bylo kvalitní maso nedostatkové zboží,” dodává François Thuille.

 

Kuchaři z celého světa míří do Francie, francouzští do celého světa

Známý francouzský kulinářský kritik a jeden ze zakladatelů slavného průvodce Michelin, Curnonský, kdysi řekl: “V kuchyni se nic nového nevymyslí, vše se jen přetváří a vyvíjí. Vývoj nadále pokračuje a kuchaři z celého světa pracují ve francouzských restauracích a francouzští kuchaři působí po celém světě.”

A je to pravda. Stejně je tomu i v případě Françoise – vařil v Africe, Polsku, Moskvě či Mongolsku, kde strávil sedm let a dokonce si tam našel životní partnerku, která s ním nyní žije v Kašperských Horách. Před příchodem do České republiky měl na starosti velký gastronomický podnik zahrnující několik restaurací francouzského stylu v Šanghaji.

 

V Čechách se cítí dobře a rád by tady zůstal a vařil ještě alespoň několik let, aby posbíral další zkušenosti, jimiž může obohatit vývoj francouzské kuchyně. “Francouzští kuchaři v průběhu několika staletí své praxe hledali, tvořili, ale také mixovali to nejlepší z různých světových kuchyní. Dávali důraz na kvalitu surovin, využívání tradičních receptů a zároveň zaváděli nové kuchařské techniky. Tak se dostali k tomu, co dnes na francouzské kuchyni obdivujeme – k její rafinovanosti a hlavně rozmanitosti. Gastronomie je ve Francii skutečně uměním života a neoddělitelnou součástí francouzské kultury, která se takto rozšiřuje do celého světa, i na Šumavu,” uzavírá François Thuille.

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: nebespan.cz
23.08.2017 - 09:52:26

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

07.06.2010 - Výsledky mezinárodní soutěže Vinoforum 2010

Tři tituly šampionů zůstávají v České republice.

Devatenáctý ročník mezinárodní ...

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

04.06.2010 - Změny v zákoně proti kouření a alkoholu

Od letošního 1. července se zpřísňuje zákon proti kouření a ...

20.08.2010 - Jak se loni dařilo pražským hotelům

Společnost Labartt Hospitality ve spolupráci s ...

02.07.2009 - Karlovy Vary - Thriller na kolonádě

Krize tvrdě dopadla na západočeské lázně. Jezdí do nich o ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.