GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 23.11.2017, svátek má Klement
GastroTrend
 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Loňský rok hlásí kolem 13 milionů hostů

 

 

 

 

 

ilustracni foto

Počet hostů v tuzemských hotelech a penzionech loni poprvé přesáhl 13 milionů. Meziroční nárůst počtu turistů v ubytovacích zařízeních tak dosáhl šesti až osmi procent. Vyplývá to z odhadu analytické společnosti Mag Consulting. Rok 2012 byl z pohledu cestovního ruchu v ČR, ale i ve světě rekordní. Podle prognózy Světové organizace cestovního ruchu (UNWTO) byla v minulém roce poprvé v historii překonána hodnota jedné miliardy mezinárodních příjezdů, což je o tři až čtyři procenta meziročně víc. Podle predikce UNWTO dosáhly celkové příjmy z mezinárodního cestovního ruchu loni hodnoty 1,2 bilionu dolarů. Počet Čechů ubytovaných v tuzemských hotelech se loni zvýšil meziročně přibližně o šest procent, počet zahraničních turistů pak asi o osm procent. Návštěvníků ze zahraničí přijelo loni do ČR přes sedm milionů, což je nejvyšší číslo v historii. "Z hlediska příjmů platební bilance běžného účtu ČR z cestovního ruchu za uplynulý rok 2012 jen těsně nebude překonána rekordní hodnota z roku 2007, kdy celková roční hodnota příjmů z cestovního ruchu činila téměř 140 miliard korun," uvedl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek. Hodnota výdajů na cestovní ruch činila v uplynulém roce 84 až 87 miliard korun. Hodnota tržeb podniků v odvětví ubytování, stravování a pohostinství klesla meziročně o jedno procento až na 126 miliard korun. Zatímco obrat ubytovacích zařízení loni mírně stoupl, tržby ve stravování a pohostinství vykázaly až tříprocentní pokles. Ceny ubytování v hotelech a penzionech se loni odrazily ode dna. Podle Beránka dojde vlivem zvýšení základní a snížené sazby DPH v roce 2013 k meziročnímu nárůstu hodnoty celkové přiznané DPH z odvětví ubytování, stravování a pohostinství přibližně o 300 milionů korun. "Zvýšené sazby DPH se promítnou přibližně jen ze dvou třetin do růstu cen v odvětví ubytování a stravování, třetinu hoteliéři a restauratéři zahrnou do nákladů," dodal Beránek.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

22.02.2013 - 08:06:59

REKLAMA
Nejčtenější články

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

07.05.2014 - Tork se stává partnerem Asociace hotelů a restaurací ČR

Společnost SCA, která stojí za globální značkou hygienických řešení ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA
GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2017 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.