GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 22.08.2017, svátek má Bohuslav
GastroTrend

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ

Češi za oběd letos v červnu v průměru zaplatili 108,20 koruny. To je sice o 5 korun a 40 haléřů více než před rokem, ale jen o dvacetník v porovnání s letošním březnem. Zatímco na začátku roku rychlý růst táhla největší města jako Praha a Brno, nyní jdou útraty směrem nahoru nejrychleji tam, kde jsou obědy dlouhodobě nejlevnější.

 

V Ostravě tak lidé v červnu zaplatili v porovnání s březnem za oběd o 80 haléřů více než
v březnu, šedesát haléřů si připlatí lidé v Ústí nad Labem, padesátník pak v Jihlavě a Olomouci. I přes cenový růst ale tato města stále zůstávají na chvostu cenové mapy – Olomouc s Jihlavou jsou jedinými tuzemskými krajskými sídly, kde lze oběd pořídit v průměru za méně než stokorunu. Prokázal to Ticket Restaurant® Card Index. Ten je sestavený z plateb více než 60 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří přes 800 tisíc transakcí v síti Mastercard v restauracích všech tuzemských regionů.

 

Podle indexu začaly útraty Čechů za obědy postupně růst od loňského října, v souvislosti se zdražováním některých potravin a dalších surovin. Výraznější nárůst nastal v prosinci, kdy vstoupila v platnost elektronická evidence tržeb v restauracích. „Nejrychleji se to projevilo na útratách za obědy v největších městech, tedy Praze a Brně a tam, kde jsou dlouhodobě ceny nad celorepublikovým průměrem, tedy například v Plzni a Českých Budějovicích. Naopak ve městech, kde za obědy lidé platí neméně, je růst útrat pozvolnější, ale má delší trvání. Restaurace zde zjevně s ohledem na kupní sílu lidí rozložily cenový růst na delší období,“ uvedl manažer Ticket Restaurant® Jiří Brych.

 

Aktuální celorepublikový průměr se blíží k hranici státem uznaného stravného, na základě kterého lze vypočítat i nejvýhodnější hodnotu stravenky. Ta dnes činí 109 Kč. Při této částce firma a zaměstnanec dosáhnou nejvyšší možné daňové výhody.

 

V praxi je ale hodnota denního příspěvku na stravování ze strany zaměstnavatelů nižší.
„U papírových stravenek je to 80 korun, u karty jsme přesáhli hranici 85 korun,“ říká Jiří Brych.

 

Společnost Edenred bude pravidelně sledovat reálné útraty zaměstnanců za obědy formou Ticket Restaurant® Card Indexu a zveřejňovat výsledky na svých webových stránkách www.edenred.cz.

 

Ticket Restaurant® Card Index

 

Krajská města

prosinec 2015

červen 2016

prosinec 2016

leden 2017

únor  2017

březen 2017

duben

2017

květen

2017

červen

2017

Průměr Q1 2017

Průměr Q2 2017

Praha

112,90

113,80

119,60

117,20

119,60

120,00

120,10

119,90

120,10

119,00

120,00

České Budějovice

103,30

104,10

109,70

107,00

109,00

109,50

109,40

109,50

109,40

108,60

109,40

Plzeň

102,80

103,40

106,80

104,70

106,60

106,90

107,00

106,80

106,90

106,10

106,90

Karlovy Vary

98,60

99,40

102,90

101,30

102,80

102,90

102,70

103,00

103,20

102,40

102,90

Ústí nad Labem

96,80

97,20

100,80

99,50

101,00

100,90

101,00

101,30

101,50

100,50

101,30

Liberec

102,80

103,40

107,10

105,30

106,60

107,00

107,00

107,10

107,10

106,40

107,10

Hradec Králové

100,10

100,90

105,40

104,20

105,30

105,60

105,50

105,40

105,50

105,10

105,50

Pardubice

99,50

100,20

103,90

102,90

104,00

104,20

104,30

104,30

104,40

103,70

104,30

Jihlava

93,90

94,50

98,30

97,20

98,60

99,20

99,30

99,50

99,70

98,40

99,50

Brno

107,40

108,40

113,30

111,30

113,50

113,90

113,70

113,80

113,90

113,00

113,80

Zlín

98,60

99,30

103,50

102,00

103,80

103,90

103,70

104,00

104,20

103,30

103,90

Olomouc

93,90

94,60

98,20

97,00

98,60

99,10

99,20

99,40

99,60

98,30

99,40

Ostrava

94,60

94,90

98,70

97,20

99,10

99,60

99,60

100,10

100,40

98,70

100,00

Česká republika

101,70

102,80

107,70

105,00

106,70

108,00

107,90

108,00

108,20

106,40

108,10

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

24.07.2017 - 14:10:32

PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ
REKLAMA

Nejčtenější články

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

22.01.2010 - Když nastalo sucho. Prohibice v USA

Před devadesáti lety zakázala Amerika alkohol. Nic to ale neznamenalo. ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2017 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.