GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.04.2024, svátek má Jiří
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » INSPIRACE/RESTAURACE

Velmi rozvážný Dodlan

 

 

 

Velmi rozvazny DodlanU Smutných (známo spíše jako U Dodlana)
Bedřichov 289
mail: smutnar@seznam.cz
tel.: 607 175 758

www.usmutnych.cz


K Dodlanovi mě poslal Tomáš Sedláček, o kterém vím, že je stran jídla docela vybíravý. Ekonomická hvězda s ryšavou kšticí jezdí do Bedřichova s rodinou a v téhle hospodě se prý vždycky stavují.


A nejsou zjevně sami. Vybojovat o víkendovém obědě v tomto jizerském středisku stůl je docela náročné, i když se o to pokoušíte několik dní s předstihem.


Není divu. Po dlouhém dopoledni, kdy promrzáte ve stopě nebo na sjezdovce, působí útulná místnost s krbem plným žhnoucích polen jako skutečný ráj. Jak časem zjistíte, na rozmrzání tu budete mít dost času. Nějaký shon na place se tu skutečně nekoná. Obsluha se pohybuje rozvážně, pití nosí po jedné, nejvýš dvou sklenkách a s objednávkou si dává na čas. Což nemyslím jízlivě. Hospoda, která si zakládá na domáckém přístupu, takhle fungovat může, i když se shodou okolností nachází v rušném zimním středisku. Na druhou stranu to neznamená, že vás pomalé tempo nezačne brzy iritovat.


Pokud jde o jídlo, obsluha vám hned zkraje doporučí, ať zapomenete na jídelní lístek a vybíráte z tabule u krbu. Stručná nabídka většinou osloví hlavně masožravé jedlíky, nikoliv však bez výjimky. Menu na tabuli respektuje sezonu, touhle dobou se tedy můžete těšit na dlouho dušená masa, těžká ragú a podobné zimní klasiky.


Jídlo je servírováno bez většího aranžování, možná to tedy nebude vždycky láska na první pohled. Můj kohout na víně kupříkladu dlel v mělkém jezeře omáčky ne příliš atraktivní barvy, která svým odstínem nakazila i sousední hromádku šťouchaných brambor. Nedůvěra ovšem trvala jen do prvního sousta. Opeřenec byl dlouho dušen a maso se mu tedy lehce odlupovalo od kosti, lahodnou a výraznou chutí mě přesvědčila i ona omáčka.


Zahanbit se v tomto ohledu nedal ani steak mého spolustolovníka. Pevné maso plné šťávy v kombinaci s vařenými bramborami bodoval jednoduchostí a důrazem na dobré suroviny, které stály u jeho začátku. Vynikající bylo i ragú s tmavým, silným výpekem, ideální pokrm pro načerpání energie po sportovních výkonech. Za jediné zaváhání se dá považovat španělský ptáček, jehož olbřímí rozměry nedaly masu šanci, aby změklo, jak má.


Kromě masitých hlavních jídel jsou dobrým důvodem k návštěvě Dodlana (či U Smutných, jak se prý podnik od nedávna oficiálně jmenuje) také polévky. Ze silného vývaru s velkými a dobře kořeněnými játrovými knedlíčky se člověku snadno zamotá hlava, zelňačka je zase krásným ztělesněním sytých "desiatkových" polévek, které se v bufetech na Slovensku servírují jako časný předoběd. Další body k dobru si Dodlan zaslouží za tiramisu, které bylo lehoučké jak mořská pěna a přitom příkladně aromatické.


Nutno říct, že za kvalitní ingredience a umné provedení přiměřeně zaplatíte - hlavní jídla začínají někde kolem dvou set. Což je na Bedřichov celkem dost, na druhou stranu, Dodlan je dost vysoko nad místním standardem. Děkovné nápisy v češtině, holandštině či řečtině, které zdobí kachle kolem krbu, svědčí o tom, že výše účtu tu vadí málokomu. Zvlášť když ke kávě dostanete domácí sněhovou pusinku.


Návštěvu Dodlana nemůžu doporučit jenom lidem, kteří se živí jako číšníci. Při pohledu na neefektivní dění na place by je mohla ranit mrtvice. Ze stejného důvodu radím ostatním, aby se obrnili trpělivostí.

 

Dodlan je dost vysoko nad standardem bedřichova, výše účtu tu ale vadí málokomu.


Hodnocení


*** 1/2


Výborné jídlo a velmi pomalá obsluha.


Ceník


Polévky 45 Kč
Hlavní jídla 195 - 235 Kč
Dezerty do 95 Kč
Lahve vína 35 Kč

 

 

Jak hodnotíme


Každá recenze je založena na zážitcích z alespoň tří návštěv dané restaurace. Dozvíte se z ní, co umí šéfkuchař nejlépe, čemu se na menu raději vyhnout, jestli se můžete těšit na vlídné číšníky či stylový interiér. Náklady na recenze hradí Hospodářské noviny, a jsou tedy zcela nezávislé.


***** Dokonalé. Nezapomenutelný zážitek | **** Skvělé. Rozhodně stojí za návštěvu. | *** Dobré. S občasnými nedostatky. | ** Ujde to. Zápory převažují nad klady. | * Špatné. Rozhodně nedoporučujeme. | - Peklo. Vyhněte se obloukem.


Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová
11.02.2013 - 09:18:28

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.