GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » BAR

CHIVAS MASTERS POPRVÉ VYHRÁLA ŽENA

 

V České republice se Chivas Masters poprvé konaly v roce 2015 a jejich vítěz, Ondřej Hnilička z pražského Hemingway baru, vzápětí zaznamenal velký úspěch na globálním finále v New Yorku, kde obsadil druhé místo. Vloni nás v Šanghaji reprezentoval jeho barový kolega Tomáš Melzer a také on se mezi barmany z celého světa prosadil – byl členem vítězného týmu. Ani letos neměla porota českého národního kola snadné rozhodování, soutěžní večer v pražském Mánesu byl plný skvělých drinků se skotskou whisky Chivas Regal a velmi zajímavých prezentací.

Úkolem soutěžících bylo v časovém limitu 12 minut namíchat po dvou porcích od tří originálních soutěžních koktejlů, které pro Chivas Masters vytvořili na bázi 12leté Chivas Regal, respektive Chivas Extra. Každý z drinků měl své zadání. Zatímco koktejl na téma Local Way musel odrážet české lokální chutě či trendy, koktejl Classic Way měl být inspirován některou z newyorských koktejlových klasik a zároveň skotskými kořeny Chivas Regal. Velký prostor pro kreativitu nabídla Japanese Way, tedy drink inspirovaný Japonskem a japonskou koktejlovou kulturou. Barmani pro své výtvory na toto téma zvolili velmi zajímavé ingredience, a to i takové, jež se v koktejlech běžně nevyskytují. Soutěžní recepturyobsahovaly například čaje sencha a matcha, saké, kombuchu, pyré z yuzu, medovo-rýžový likér nebo třeba rýžový ocet, ale také wasabi či sójovou omáčku.

Všech třicet drinků poctivě ochutnala a výkony soutěžících bedlivě sledovala tříčlenná porota, v níž kromě loňského vítěze Tomáše Melzera usedl Max Warner, globální ambasador Chivas Regal, a Zdeněk Kortiš, whisky ambasador společnosti Jan Becher Pernod Ricard, jež v České republice Chivas Masters pořádá. Ochutnat drinky Local Way mohli i všichni ti, kdo přišli do Mánesu volbu třetího českého Chivas Mastera sledovat, barmani totiž po svém soutěžním vystoupení koktejl v degustačních porcích namíchali také pro publikum. Jméno vítěze nakonec zaznělo až krátce před půlnocí. „Po dlouhé diskuzi jsme se jako porota shodli, že tomu, co v rámci Chivas Masters hledáme, nejlépe vyhověla Sandra Šalatová z pražského baru Cash Only. Velmi dobře pochopila zadání, zejména její Local Way drink W.P.W., v němž 12letou Chivas kombinovala se sirupem z piva, Angostura aromatic bitters a jablečnou pěnou, nás dostal chutí i servisem. Podobně nápaditě pojaté měla i koktejly Diamond a Rising Sunset. Její prezentace byla profesionální a zároveň nenucená a příběhy drinků do detailu promyšlené,“ dává nahlédnout do zákulisí hodnocení Zdeněk Kortiš. Nutno dodat, že Sandra zabodovala už v rámci odpoledního semináře Chivas Lab, který vedlMax Warner. Zasvěcen byl blended whisky a barmani byli vyzváni, aby se pokusili z pěti předložených vzorků whisky namíchat blend co nejpodobnější 12leté Chivas Regal. Nejvíce se jí přiblížila právě Sandra.

Jsem neuvěřitelně šťastná a asi si pořád ještě neuvědomuji, co jsem dokázala. Chivas Masters byly mojí první velkou soutěží, takže na mě dolehl pořádný stres. Trochu ale opadl po semináři Chivas Lab, během nějž jsem si mnohem víc uvědomila, o čem tato soutěž je. Velmi vděčná jsem také za obrovskou podporu kolegů a kamarádů, která mi moc pomohla,“ říká čerstvá vítězka a dodává: „Globální finále v Tokiu je pro mě životní šancí a udělám maximum, abych Cash Only bar a Českou republiku v Japonsku reprezentovala co nejlépe.“ Globální finále Chivas Masters se uskuteční 1.–6. července. Reprezentanty patnácti zemí světa v rámci něj čekají individuální i týmové soutěžní disciplíny, budoucí vítěz bude muset prokázat nejen barmanské dovednosti, ale také schopnost vést a inspirovat tým. Uděleny budou dva tituly: Chivas Master 2017 pro nejlepšího barmana a The Chivas Masters Collective pro nejlepší tým. Nový Chivas Master si za odměnu bude moci vybrat, do kterého z ikonických světových barů vyrazí za inspirací. Každý ze tří členů vítězného týmu navíc obdrží jednu z pěti dostupných láhví Chivas Icon ve speciální karafě vyvedené v japonském stylu.

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

11.07.2017 - 06:51:12

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.