Cideru se daří, významným hráčem je i Budvar
Pivovar Budějovický Budvar, n.p., se loni v červnu stal výhradním dovozcem cideru Somersby Apple Cider pro Českou republiku. Somersby je prémiovou značkou dánského koncernu Carlsberg Breweries. Zájem českých zákazníků potvrdil zajímavý obchodní potenciál cideru. Lidé totiž v polední době stále více hledají nové a neobvyklé příchutě nápojů a nebojí se zkoušet novinky.
„Úspěšně a v pravý čas jsme vstoupili do zcela nového segmentu, který se loni začal na českém trhu rozvíjet. Spotřebitelům jsme nabídli zajímavou alternativu ke sladovým alkoholickým nápojům, pivním limonádám, ale i vínu. Zákazníci přijali značku Somersby velmi dobře. Díky tomu jsme dokázali prodat více než 2100 hektolitrů jablečného cideru a získali jsme významný tržní podíl v tomto segmentu,“ říká Ing. Alžběta Eignerová, trade marketing manažerka Budějovického Budvaru. Segment cideru v České republice je zatím velmi malý. Podle odhadu Unie lokálních výrobců cideru činila česká produkce tohoto nápoje loni jen asi 1000 hektolitrů. Údaje o dovozu jiných značek cideru nejsou dostupné. V roce 2010 se v Evropě vypilo asi 15 milionů hektolitrů cideru. Evropská spotřeba od roku 2000 neustále roste – prodej se zvyšoval v průměru o 3% ročně a tento trend bude podle průzkumů trhu pokračovat i v příštích letech. „Očekáváme, že poptávka po cideru v České republice se bude v příštích letech výrazně zvyšovat. Proto letos nasadíme na trh i novou variantu tohoto nápoje,“ dodává Alžběta Eignerová.
Somersby Apple Cider se loni prodával v lahvích nebo plechovkách o objemu 0,33 litru. Hlavním distribučním kanálem byly hypermarkety největších obchodních řetězců a prodejny nezávislého maloobchodu. Asi třetina objemu byla prodána v gastronomických zařízeních.
Informace o Somersby Apple Cider
Vyrábí se z kvašeného jablečného moštu a v jeho chuti i vůni jsou proto příjemně cítit čerstvá jablka. Je mírně perlivý, velmi osvěžující a určený primárně ke konzumaci v horkých letních měsících - proto se vždy podává na ledu. Somersby Apple Cider obsahuje 4,5% alkoholu – patří tedy mezi tzv. polosuché cidery. Somersby oslovuje ženy i muže, kteří žijí městským životním stylem, tráví hodně volného času s přáteli, mají pozitivní myšlení a rádi experimentují.
Základní informace o cideru
Kvašený jablečný nápoj znali už v antice, řecky se nazýval „sikera“, latinsky „sicera“ a hebrejsky „šekar“. První středověké zprávy o výrobě cideru v Evropě pocházejí z doby Karla Velikého. První vědecký spis o výrobě cideru De vino et pomaceo vytvořil osobní lékař Karla IX. v roce 1588. Cider je dnes velice populární v Evropě, především v její západní části. V anglicky mluvících zemích se nazývá „cider“, v Francii „cidre“, ve Španělsku a Portugalsku „sidra“. V České republice je to nápoj zatím téměř neznámý.
Kvalitní cider se vyrábí ze speciálních odrůd jablek. Obvykle se míchá z několika jablečných odrůd, aby byl dosažen vhodný poměr sladkosti, hořkosti a kyselosti výchozího moštu. Vylisovaný jablečný mošt kvasí v nerezových tancích s řízenou teplotou kvašení, která zajistí zachování aromatických látek v nápoji. Poté se stáčí do lahví, v nichž může ještě probíhat dokvašování, takže cider zůstává jemně perlivý. V důsledku probíhajícího kvašení se na dně lahví může vytvářet zákal, který však není na závadu. Podle objemu alkoholu se cidery dělí na sladké (do 3% alkoholu), polosuché (3 - 5%) a suché (nad 5%).
19.02.2013 - 19:00:08
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...