GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Podle sládka Chramosila počet minipivovarů ještě poroste

 

Růst počtu minipivovarů v České republice, kterých je nyní už téměř 400, je pro trh zpestřením. Jejich počet poroste i v dalších letech, problémem je ale nedostatek erudovaných sládků se zkušenostmi, řekl dnes novinářům v Brně sládek Ivan Chramosil, který přes 40 let působil v pražském pivovaru U Fleků a nyní je mimo jiné garantem odborné soutěže Pivex.

Po zkušených sládcích je dnes na trhu velká sháňka. Například Chramosil si po ukončení svého angažmá U Fleků dal roční pauzu. V současné době přes rok vaří v pražském pivovaru U Supa, jehož zajímavostí je skleněná varna. Pomáhá ale i v bratislavském klášterním pivovaru a v Úněticích. Podobné to mají i jiní zkušení sládci, které minipivovary vedou jako odborné garanty.

"Lidé si minipivovary pořizují jako módu," uvedl Chramosil. Majitelé minipivovarů si prý kupují vybavení, které například nestačí kapacitou sklepa. "Určitě dojde k tomu, že pár minipivovarů zkrachuje," uvedl Chramosil. Sám ale nechtěl odhadovat, na jakém čísle se počet minipivovarů zastaví. Například v Praze je jich přes 30, v Brně už deset.

Problémem je nedostatečná erudice sládků. Odbornou střední školu v Praze Podskalské ročně vystuduje podle Chramosila do 30 žáků, z toho jen asi desítka se dál snaží dostat na vysokou školu, polovina a část vůbec dělat v pivovaru nechce.

Za sládka se dnes považují i lidé bez vzdělání, mladí podle něj mají velké sebevědomí. "Dnes se bez sebevědomí nedá fungovat," uvedl Chramosil, osobně vítá u mladých lidí v oboru alespoň trochu pokory.

Zmínil také, že sládkovská práce je velice těžká a zabere mnoho hodin v pivovaru. "Kdyby člověk chtěl něčeho dosáhnout, tak by se tam musel nastěhovat," uvedl. On sám považuje za velké štěstí, že prošel několika pivovary a měl ještě možnost spolupracovat s těmi, kteří se řemeslo naučili za první republiky.

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
02.02.2018 - 13:55:35

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.