GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 08.09.2024, svátek má Mariana
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Tolar o českém pivu: Zbavme pivo mýtů - vaříme u nás dnes kvalitní piva, na velikosti pivovarů nezáleží


 

ilustrační fotoDlouholetý vynikající pivovarský odborník Ing. Josef Tolar, který byl sládkem pivovaru Budějovický Budvar, n. p., 23 let, se letos stal laureátem Síně slávy českého pivovarství a sladařství a zároveň zpracoval přehled o stále existujících a přetrvávajících mýtech o českém pivu. V textu vysvětluje, jaký je jeho názor na ně a jaká je skutečnost založená na jeho více než čtyřicetileté praxi při výrobě piva. Především tvrdí, že významný podíl na trvale se zlepšující kvalitě u nás vyráběných piv mají výsledky výzkumů v pivovarském sektoru, zavádění procesně řízených technologií a využívání tradičních pivovarských surovin, jako jsou chmel, slad a v neposlední řadě také kvalitní voda. Zatímco pivo před dvaceti až třiceti lety mělo nižší vyrovnanost (standardnost) výroby v senzorických i analytických datech, bylo vyráběno formou otevřeného kvašení a dokvašováno v malých ležáckých nádobách, současné moderní technologické postupy naopak zajišťují vyrovnaný vysoký standard produkce piva. Velký rozdíl je v sanitačních postupech. Dřívější méně účinné sanitační postupy byly nahrazeny mnohem efektivnějšími, které umožňují dodržovat přísnější technologické i hygienické normy. To je podpořeno tím, že dřívější diskontinuální analytická kontrola procesu výroby piva byla prakticky ve všech pivovarech nahrazena soustavnou kontrolou výrobního procesu, často prováděnou automatickými analyzátory, což minimalizuje výchylky v kvalitě piva.

 

„Dnešní pivo je kombinací pokrokových technologií a umu člověka, technologa, sládka, který proces výroby nejen kontroluje, ale je i tím, kdo v konečné fázi jeho kvalitu ovlivňuje a dolaďuje,“ říká Ing. Josef Tolar, do prosince loňského roku sládek Budějovického Budvaru, n. p., který i dnes po odchodu do penze v pivovaru stále působí jako konzultant. „Sládka dnes můžeme přirovnat k architektovi – je to ten, který chuť piva „posadí“ a je v konečném důsledku zodpovědný za celkový dojem, jaký pivo budí. Nebojím se tvrdit, že nese zodpovědnost i za umělecký dojem: jak pivo chutná, jaký má říz, jak je pitelné, jak voní a jak vypadá,“ dodává Josef Tolar.ustrační foto

 

„Srovnávat dnes vyráběné pivo s tím, co se vyrábělo u nás před 20 a více lety, lze a je nutné si tuto skutečnost stále připomínat. To dnešní pivo je beze sporu mnohem kvalitnější díky pokroku v technologiích, celkovému procesu výroby od přípravy surovin až po dopravu piva k zákazníkovi. Rovněž bychom neměli zapomenout na kulturu pití piva, tedy ošetřování piva na jeho cestě ke konečnému spotřebiteli, a také způsob prezentace piva od pivního skla po místo, kde jej můžete konzumovat,“ uvedl Ing. Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven. „Nesrovnatelná kvalita našeho piva je rovněž odrazem požadavků spotřebitelů, kteří mají možnost si vybrat z více než čtyř set druhů piv vyráběných u nás, o čemž se jim ještě před 10 nebo 15 lety ani nesnilo,“ dodal Jan Veselý.

 

Mezi přetrvávající mýty o českém pivu patří názor, že některá piva jsou zásaditá, a proto zdravější. Pravda je, že všechna piva jsou slabě kyselá..Chybou je domnívat se, že pivo dříve označované jako „desítka“, dnes výčepní, a „dvanáctka“, dnes označované jako ležák, má 10, resp. 12 % alkoholu. Procento znamená označení získaného, nikoli zkvasitelného extraktu a obsah alkoholu u rozhodující většiny našich piv je obvykle mezi 4 až 5 % alkoholu. Pivo je tedy slabě alkoholický nápoj, který je díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek vhodný k doplnění minerálů a dalších látek po namáhavých výkonech, např. při sportování nebo v namáhavých, horkých provozech. Platí však zásada, že pivo je zdraví prospěšné pouze při rozumné konzumaci. Pivovarští odborníci podporováni lékařskými výzkumy zastávají názor, že tím množstvím jsou dva půllitry piva pro muže a dvě třetinky pro ženy, přičemž pivo by nikdy nemělo být servírováno lidem do jejich 18. roku věku.

 

Další informace naleznete na internetových stránkách Českého svazu pivovarů a sladoven www.cspas.cz.

 

 

Mýty o pivu a skutečnost

 

 

 

Mýtus

 

Skutečnost

 

Mýtus č. 1:

Před 20 – 30 lety byla česká piva obecně chutnější…

 

  • Nižší vyrovnanost (standardnost) výroby v senzorických i analytických datech;

  • otevřené kvašení, dokvašování v malých ležáckých nádobách;

  • méně účinné sanitační postupy;

  • diskontinuální analytická kontrola procesu;

  • trvanlivost lahvového piva 7 – 10 dnů podle ČSN…

 

Mýtus č. 2:

Pivo z dřevěného transportního sudu bylo lepší než dnes…

 

  • Pivo nesmělo být v kontaktu se dřevem;

  • technologie mytí dřevěného sudu;

  • netěsnost sudů vlivem sesychání;

  • frekvence požahování.

Dnes - automatické linky s procesním řízením.

 

Mýtus č. 3:

Studený sklep zaručí vždy hospodě dobré pivo…

 

  • Přirozené změny teploty sklepa během roku…

Dnes - zárukou stabilní teploty pouze chlazený box.

 

Mýtus č. 4:

Nejhorší pivo je vždy na podzim…

 

  • Dříve existovaly otevřené systémy chlazení mladiny;

  • po létě byly hospodské sklepy často dlouhodobě prohřáté

  • existovala mikroflóra ovzduší při dozrávání ovoce.

Dnes - jednostupňové uzavřené systémy chlazení mladiny.

 

Mýtus č. 5:

Některá piva jsou zásaditá a proto zdravější

 

  • Nesprávný výklad funkce minerálů vody při rmutování;

Nejnovější výzkumy potvrzují: standardní pH piva cca 4,5.

 

Mýtus č. 6:

Desítka znamená 10 % alkoholu, dvanáctka potom dvanáct…

 

  • Pojem stupňovitost nevyhovuje SI…

  • 10 % nebo 12 % získaného nikoli zkvasitelného extraktu…

Dnešní označení „výčepní pivo“a „ležák“… obsah alkoholu obvykle 4 % a 5 %…

 

Mýtus č. 7:

Čím je pivo vychlazenější, tím lépe osvěží…

 

Optimální teplota je 6 – 8o C pro spodně kvašená piva…

  • 12 – 16o C pro piva typu ale;

  • 1 – 4o C na americkém kontinentě.

 

Mýtus č. 8:

Čím sytější barva piva, tím vyšší plnost chuti

 

  • Pozitivní vliv provzdušnění sladiny ve varně…

  • přirozený vliv tmavých sladů…

  • možnost dobarvení kulérem, výluhem barvicího sladu…

  • plnost chuti vytváří zbytkový extrakt, polyfenoly atd.

Dnes – rozhodující je vyváženost intenzity hořkosti a plnosti chuti…

 

Mýtus č. 9:

Čím je delší stabilita pěny, tím je pivo kvalitnější…

 

V  zásadě platí, ale…přídavek modifikovaných chmelových výrobků pěnu významně navyšuje…

 

Mýtus č. 10:

Kroužkování piva je důkaz vysoké kvality…

 

V zásadě platí, ale… proto dnes pivovary věnují takovou pozornost způsobu mytí skla v restauracích a všech typech gastronomických provozů…

 

Mýtus č. 11:

Čím vyšší říz, tím lepší pivo…

 

  • Osvěživý dojem roste s obsahem CO2;

  • nadýmání při uvolnění CO2 v žaludku;

  • nižší pitelnost při vysokém nasycení (komparátor versus otočná pípa);

  • vliv CKT při jednofázové výrobě;

  • dosycování před stočením.

 

Mýtus č. 12:

Po některém pivu bolí hlava…

 

  • Vyšší prokvašení piva = vyšší obsah alkoholu;

  • pomalejší odbourávání alkoholu při vyšším zbytkovém extraktu;

  • vliv aromatických látek vytvářených při hlavním kvašení.

 

Mýtus č. 13:

Pivo v plechovce je jako konzerva a má tedy neomezenou trvanlivost

 

  • Biologická stabilita vyřešena;

  • senzorické stárnutí stejné jako v lahvi;

  • změny chuti po 3 – 6 měsících v závislosti na podmínkách transportu a skladování.

 

Mýtus č. 14:

Po pivu se tloustne

 

  • Podpora trávení hořkými látkami piva;

  • rozhoduje objem konzumace a životní styl;

  • kvalita versus kvantita.

 

Mýtus č. 15:

Při tělesné zátěži je lépe pít vodu než pivo

 

  • Extrémem je destilovaná voda…

  • 92 % piva je voda…

  • slabá piva jako nápoje jsou využitelná v horkých provozech.

Dnes: pivo je výhodnou kombinací minerálních látek, zbytkových cukrů, bílkovin a nízkého obsahu alkoholu…

 

Mýtus č. 16:

Konzumace piva by měla být omezována stejně jako jiných alkoholických nápojů

 

  • Významně nižší obsah alkoholu oproti vínům a destilátům…

Dnes - prospěšná regulovaná konzumace 2 x 0,5 l pro muže, 2 x 0.3 l pro ženy.

 

 

reklama:
 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Ing. Josef Tolar, Budějovický Budvar, n. p.
30.11.2009 - 09:08:14



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 9 plus 7 je
 

HhhIE 10.01.2021 12:19:52
Medicine information sheet. Effects of Drug Abuse. <a href="https://prednisone4u.top">how can i get prednisone pills</a> in USA. Some information about pills. Read now. <a href=https://dreamsistemas.com/gestao-integrada-na-clinica-medica/#comment-1547>Actual trends of pills.</a> <a href=http://blog.qooza.hk/KatYnKiu?eid=8749847>All what you want to know about drug.</a> <a href=http://clickon.com.ua/shokolad-belyi-torras-postres-blanc-200-g-ispaniia>Some what you want to know about drugs.</a> b5cf4d8
UqyVJ 10.01.2021 12:19:40
Drugs information leaflet. Effects of Drug Abuse. <a href="https://prednisone4u.top">cost cheap prednisone for sale</a> in Canada. Some about drugs. Get now. <a href=https://brightgazette.com/overlooked-ls-lowry-painting-re-emerges-after-70-years/#comment-18345>Best what you want to know about drug.</a> <a href=https://edizionieraclea.it/libri/la-strana-storia-di-garrincha-a-sacrofano/#comment-4415>All information about drug.</a> <a href=https://www.csmglh.com/627.html#comment-66346>Actual about drug.</a> 0a0b5cf
PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

06.10.2009 - 20 tázek pro: Vladana Horáková, generální ředitelka, Aquapalace Hotel Prague

1. Který/á hoteliér/ka je vám vzorem? Vzory nemám, spíš odstrašující ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

07.04.2009 - 20 otázek pro: Veronika Fajčíková

Veronika Fajčíková absolvovala obor cestovní ruch se specializací na ekonomiku ...

04.06.2010 - Jak začít se sushi

Přinášíme osm rad pro všechny kdo se chtějí naučit dělat ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.