GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Víc než dobrý džus

 


S nabídkou roste chuť, tak by se dal charakterizovat dnešní trend kvalitního nealka a náročného zákazníka. Autentická chuť bez přídatných látek je samozřejmost. Host ještě více ocení, pokud je kvalitní džus dobře servírován.

 

 

ilustracni foto

 

 

JAK POZNAT TY PRAVÉ


Producenti vyrábí tři druhy nealko ovocných nápojů, se kterými se můžete setkat. Liší se svým složením a podílem ovoce. Ovocný nápoj má v hierarchii nápojů nejnižší podíl ovoce nebo zeleniny. Je to asi 25-50 procent. Ovocné nápoje mohou kromě vitaminů, minerálů, přírodních cukrů a sladidel obsahovat také přídatné látky - konzervanty, barviva, aroma. Větší podíl ovoce nebo zeleniny mají ovocné nektary, a to 50-100 procent. Nektary mohou být doslazovány přírodními cukry a sladidly, mohou být obohaceny vitaminy a minerály. Nesmí však obsahovat barviva ani konzervanty. A nakonec ovocné šťávy neboli džusy mají 100% podíl ovocné nebo zeleninové složky a pouze tyto mohou být označeny jako džusy. Mohou také obsahovat přírodní cukry (většinou fruktózu nebo fruktózo-glukózový sirup) pro úpravu kyselé chuti. Nesmí však obsahovat žádné konzervanty, sladidla ani barviva.


DOBRÁ LIMONÁDA EXISTUJE


Obecná klasifikace počítá i s pojmem limonáda. Do tohoto pojmu spadají nápoje, které neobsahují více než čtvrtinový podíl přírodní šťávy, mohou obsahovat barviva, konzervační přísady a mohou být též doslazovány přidanými sladidly. V krajním přípa-dě nemusí být ovocná složka přítomna vůbec, ovocnou chuť imitují pomocí syntetických aromat. Často je sycena oxidem uhličitým. Na obranu limonád, které z této charakteristiky nevycházejí nejlépe, je třeba říct, že existují kvalitní limonády bez umělých přísad a bílého cukru. Limonády můžete mít i v biokvalitě, koneckonců současný trend domácích limonád dokazuje, že tento často zatracovaný nápoj je momentálně na vzestupu.


Specifickou skupinu nealka tvoří smoothie. Smoothie se u nás objevily před několika lety a postupně si získávají své příznivce. Smoothie je nápoj z mixovaného ovoce a zeleniny. Díky mixování mají smoothie hustou jemnou konzistenci, jíž se podobají mléčným shakům. Dá se přidávat led, mléko, jogurt, ale i zmrzlina nebo med na doslazení.


MNOŽSTVÍ OVOCE NENÍ VŠE


Důležitější než důraz na podíl ovocné složky je výsledná chuť nealka a jeho použití. Není pravidlem, že každý zákazník nebo barman ocení džusy. Někteří hosté si džus ředí vodou, protože samotný je pro mnohé z nich příliš sladký a jeho chuť až nepříjemně výrazná. Rušivě také mohou působit kousky dužiny v pomerančových nebo grapefruitových džusech. Stejně tak barmani ne vždy používají džus. Jejich cílem je vyvážená chuť koktejlu, a proto nektar s nižším obsahem ovoce a cukru bývá vhodnější. Barmani zpravidla upřednostňují jednodruhové džusy, zato se nebojí experimentovat s příchutěmi. V poslední době bývá součástí koktejlů zeleninová složka místo ovocné.


U nealko nápojů stojí za to pečlivě číst složení a zvažovat, zda se budou prodávat v původní podobě či spíše jako součást drinku. Pozornost zasluhuje i způsob servírování a prodeje. Dobrým řešením je nabízet spolu s džusem i balenou vodu na dolévání za lepší cenu anebo s džusem přinést alespoň kohoutkovou vodu ve džbánu. Přidaná kvalita džusů jako zvýšený obsah vlákniny, větší množství antioxidantů nebo bio kvalita je plus, následuje však otázka, jak tyto vlastnosti prezentovat hostům a jestli je vůbec ocení.

 

Ovoce v džusu.
Jeho podíl odráží kvalitu džusu, není to ale univerzální hledisko. Hostům 100% šťáva často připadá příliš sladká, a tak ji ředí.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Edita Langpaulová
29.12.2011 - 10:30:48

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.