GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Kohoutková, nebo balená?

 

 


V posledních letech se v českých restauracích, i těch hotelových, rozrůstá trend ve využívání kohoutkové vody. K přípravě jídla, umývání nádobí, vaření kávy či oplachu rukou využíváme všichni vodu z kohoutku. Otázkou ovšem zůstává, zda ji dát či nedat k dispozici i hostovi.

 

 

 

ilustracni foto

 

 



Po vzoru západních zemí, kde je kohoutková voda na stole hosta samozřejmostí, se začínají zákazníci dožadovat levné vody z kohoutku už i v našich končinách. Jak se vyrovnat s kvalitou vody, uspokojit svoji kapsu i zákazníka?


Vžijte se do situace svého zákazníka, který moc dobře ví, že litr kohoutkové vody stojí sedm haléřů. Vy mu ovšem nabízíte třetinku neperlivé vody za třicet korun. Vinný střik, ředěný džus a mnoho dalšího požadují zákazníci ředit vodou z kohoutku, často se ale nesetkají s pochopením. Na druhou stranu vy nemůžete očekávat pochopení ze strany zákazníka, kterého nezajímá váš ušlý zisk za neprodanou balenou vodu. Host, který si dá večer jednu, či dvě lahve kvalitního vína, se potom nestačí divit, kolik tvoří položka na účtu jenom za vodu.


Elegantním řešením, na které již některé restaurace přistoupily, je zpoplatnění konzumace kohoutkové vody symbolickou částkou, která zákazníka neurazí, vám ale bude finanční náplastí. Například třicetikorunový poplatek za neomezenou konzumaci "kohoutkové" zajisté neurazí. V případě vinného střiku nebo zmíněného džusu je asi nesmyslné jakýkoliv poplatek účtovat. Nabídku kohoutkové vody zákazníci zajisté přijmou pozitivně a rádi se vrátí nebo doporučí podnik dál.


Kohoutková voda nad balenou nevyhrává pouze cenou, ale často i vyšší kvalitou, za níž vděčí přísným kontrolám vodárenských společností. Co se týká kvality kohoutkové vody, můžete ovšem narazit na zanedbané interní rozvody hotelu způsobující snížení kvality vody. Vodárenské společnosti totiž garantují kvalitu pouze do té doby, než překročí váš vodoměr. Řešením pro hotely a restaurační zařízení může být dodatečná filtrace, která zbaví vodu nežádoucích nečistot. Nejnovějším trendem je ionizace kohoutkové vody, která kromě efektivní filtrace nabízí i úpravu pH.


Díky úpravě pH se stane ionizační přístroj vděčným pomocníkem na baru i v kuchyni. Například ionizátor určený pro restaurace a hotely Chanson Revolution, který do ČR distribuuje výhradně e-shop www.zivavoda.cz, dokáže upravit pH vody v rozmezí od 1,8 do 12,1. Kyselá voda má antibakteriální účinky a je vhodná k otírání pracovních ploch nebo dezinfekci, zásaditá voda o pH mezi 8-9,5 je vhodná pro zákazníky a silně zásaditá voda efektivně odmastí nádobí a je nejvhodnější na oplach ovoce a zeleniny. Chanson Revolution stojí 42 825 Kč bez DPH a distributor na něj poskytuje desetiletou záruku.

 

IONIZACE POMŮŽE I V KUCHYNI


V poslední době se média hojně věnují populárním reality show z prostředí českých restaurací. Nejčastějším problémem jsou nekvalitní suroviny a jejich nevhodná úprava. Pokud to není případ vaší hotelové restaurace, a naopak hledáte nové způsoby jak jídlo vylepšit, je ionizovaná voda pro vás to pravé. Běžně používaná voda z kohoutku má pH v rozmezí mezi stupněm pH 7-8. Lékaři udávají, že pro lidský organismus je nejvhodnější voda s pH 8+. Stupeň pH jde ruku v ruce s rostoucí teplotou, protože zvyšující se teplota = snižující se pH. Proto pokud použijete klasickou vodu z kohoutku, vařením se z ní může stát tekutina s kyselým pH. Naopak pokud sáhnete po ionizované vodě s pH 9, výsledkem polévky či dušení bude jídlo s vyšším pH a vyšší přítomností minerálů, protože přítomnost zdraví prospěšných minerálů souvisí s pH.

 

FUNKCE IONIZÁTORU


Uvnitř ionizátoru Chanson Revolution je umístěna elektrolytická komora, v níž dochází k nejdůležitější fázi úpravy vody. Komora obsahuje platinou potažené titanové elektrody a je rozdělena polopropustnou membránou, která odděluje kladně a záporně nabitou vodu. Ve zkratce se dá říci, že voda s pozitivním elektrickým nábojem je kyselá a obsahuje v sobě oxidační činidla, která nejsou pro organismus vhodná. Naopak voda se záporným nábojem je plná antioxidantů a má zásadité pH. Součástí ionizátoru je taktéž filtr s aktivním uhlím se stříbrnou síťkou, který zbavuje vodu chloru, prachových částic, zápachu a vylepší chuťové vlastnosti vody.

 

PH A ZDRAVÍ


Ochucené minerální vody, limonády a alkoholické nápoje se vyznačují ky-selým pH. Kyselé prostředí organismu umožňuje bakteriím a virům se množit v našem těle, a poté pociťujeme nedostatek energie nebo jsme často nemocní. Vhodnou prevencí jak zvyšovat pH organismu by měl být pravidelný příjem zásadité vody s pH 8 a vyšším, která na sebe dokáže vázat kyseliny a vyprovodit je z organismu ven, což je doložitelné i z medicínského hlediska.


Přístroj Chanson Revolution.
Je nejvýkonnějším ionizátorem na českém trhu a je určen pro hotely a restaurační zařízení, kterým nabídne rychlou a efektivní úpravu kohoutkové vody s vylepšením chuťových vlastností.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Jan Husták
20.11.2012 - 09:18:57

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.