Součástí inteligentního řídicího systému každé komerční budovy včetně hotelů je také klimatizace. Pravidla provozu a údržby z hlediska měření a regulace jsou pro všechna zařízení jednotná.
Regulace technologické části inteligentního řídicího systému (kotelny nebo výměníkové stanice, strojovny vzduchotechnických jednotek i chladicích zařízení atd.) je většinou zajišťována volně programovatelnými (DDC) regulátory, které jsou přes vstupní moduly připojeny na čidla a další snímače a pomocí svých výstupů na základě naprogramovaného algoritmu řídí danou technologii. Každý regulátor může pracovat autonomně, jinak jsou všechny propojeny přes společnou sběrnici na centrální pracoviště, tvořené sestavou PC a grafickým SW. Z centrály obsluha monitoruje stav celé technologie, může ji řídit a ovládat v každém časovém okamžiku. Totéž platí pro aplikační regulátory (v případě hotelů jde o pokoje a společné prostory).
Hotelový inteligentní systém je přednostně zaměřen na potřeby hosta. Důraz je však kladen i na hotelový management, jenž souvisí s ekonomickými úsporami při zachování veškerého komfortu hosta. Základem integrace pro hotelová řešení je použití rezervačního systému (Fidelio, Horex, Mefisto apod.) a přístupového (kartového) systému. Větší pozornost je zaměřena na hotelové pokoje. Pokojový regulátor má tři energetické stavy - komfort, ekonomy a útlum (platí jak pro teplotní, tak i chladicí sekvenci) - a je možno ho dálkově z recepce nebo místně automaticky hostem přepnout do libovolného stavu.
Při otevření oken regulátor automatickým programem přejde do útlumu. Pokud host není na pokoji, je regulátor v ekonomickém provozu, po příchodu do pokoje se přes odkladač karty aktivuje do stavu komfort, přičemž je možné i individuální nastavení teploty přímo hostem. Po odhlášení z hotelu přechází pokojový regulátor pomocí signálu check-out z rezervačního systému do útlumového stavu.
Všechny signály jsou vedeny jako prvky indikačního panelu vně pokoje na chodbu a hlavně přímo přes řídicí systém na recepci. Tak má recepční v každém okamžiku informaci o stavu hotelového pokoje, resp. hosta. Zároveň díky tomu, že regulátor přechází po odchodu hosta mimo hotel do ekonomického provozu (mnohdy je v průběhu dne více v ekonomickém než v komfortním provozu), dochází k prokazatelným úsporám. Pokoj nevychládá, jen programově poklesne jeho teplota. Vezmeme-li v úvahu fakt, že snížení teploty o 1 °C znamená úsporu energií o zhruba 6 %, dá se takovým režimem uspořit přibližně 30 % nákladů na energetický provoz pokoje (samozřejmě v závislosti na celkovém pobytu hosta na pokoji). Dalších úspor lze dosáhnout při rezervaci a následném obsazování pokojů. Pokoje je možné seřadit do různých skupin, ty podle připraveného algoritmu s minimem provozních nákladů temperovat a řízeně obsazovat hosty, další skupiny (např. mimo hlavní sezonu) pak udržovat v útlumovém režimu.
Společnost Siemens má v současné době v hotelovém segmentu k dispozici dvě varianty systému. Jedna je pod názvem Aladin koncipována jako uzavřené řešení přesně šité na míru standardizovaných hotelů a hotelových řetězců. Druhou variantou je plně otevřený řídicí systém Desigo Insight, který umožní volnou vazbu dalších systémů a více respektuje situaci na našem současném trhu.
Zdroj: www.ihned.cz
Hlavní strana | Články od nejnovějšího | Aktuálně | Alkoholické nápoje | Pivo | Víno | Nealkoholické nápoje |
Potraviny/Kuchyně | Hotel/Wellness/Spa |
Nové výrobky • | Recepty • |
Inzerce • |
Databáze dodavatelů • | Nápoják • |
Autor: Jiří Sedláček, foto Flickr.com
02.03.2010 - 06:32:38
1. Který/á hoteliér/ka je vám vzorem? Vzory nemám, spíš odstrašující ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Přednímu tuzemskému výrobci cukrovinek Opavia-LU loni vzrostl zisk o více ...
Absinth je tradičně destilovaný nápoj s vysokým podílem alkoholu (45%-75% ...