GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 27.06.2024, svátek má Ladislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » INSPIRACE/RESTAURACE

Na nic si nehrát!

 

Útulná pražská restaurace Na Kopci

 

Na KopciNajít v Praze restauraci s výborným poměrem cena/kvalita není snadné. Jednou z nich je bezesporu nenápadný nekuřácký podnik Na Kopci na jednom z kopců nad Smíchovem. Hledání se vám ale v tomto případě vyplatí.

 

Na pohled nevzhledná budova, jakých je po vlastech českých z dob reálného socialismu nepočítaně, skrývá ve větší části typickou "sámošku" a v menší restauraci. Původně to byla čtyřková pivnice, dnes jde o příjemnou restauraci, jakou najdeme u sousedů v Rakousku nebo v Německu prakticky v každé vesnici. Na nic si nehraje, ničím se nesnaží ohromit, všechno je funkční a je zde radost posedět. Třeba i jen nad tím pivem, které zde pořád točí.

 

Posezení u fotek

 

Dnes se sem však chodí hlavně na jídlo a kvalitní víno za přijatelné ceny. V kuchyni vládne Titus Eliáš, který byl prvním šéfkuchařem ve známé restauraci Lví dvůr na Pražském hradě. Potom vařil v hotelových řetězcích v Praze i v zahraničí. Stále ale snil o tom, že si otevře malou restauraci, kde bude svým pánem a bude moci vařit podle svých představ.

Najít vhodný prostor s přijatelným nájmem však nebylo snadné. Spojil se s kolegou Janem Turkem, s nímž už spolupracoval v jednom z pražských hotelů, a společně přestavěli hospůdku Na Kopci. Museli zcela přebudovat a vybavit kuchyni i interiér. Otvírali loni koncem léta, a dokud vyhovovalo počasí, měli před podnikem otevřenou i terasu. Stěny restaurace vyzdobili skutečně originálně - polepili je rodinnými fotografiemi.

 

Poctivá kuchyně

 

Na KopciSebezajímavější interiér by však hosty nepřilákal. Sem se chodí na Eliášovu kuchyni. Nejde o žádná kouzla a čáry, ale o poctivě připravené jídlo z kvalitních surovin. Žádné omáčky a polévky z prášku, glutamáty a podobné. Když má být v základu vývar, tak je tam skutečný vývar a omáčky jsou potom jako od babičky.

 

Jídelníček nehýří desítkami položek roztodivných názvů. Je to dobře - taková zdánlivě velkolepá nabídka by měla být pro hosta spíš varováním, protože není v silách kuchaře kvalitně připravit tolik jídel. Vše se potom všelijak patlá a nastavuje a atraktivní název je to jediné, co je na takových jídlech originální.

 

Titus Eliáš se svým kolegou zastávají osvědčený názor, že nejlepší reklamou pro podnik je spokojený host. Tak se jim postupně podařilo přilákat hosty nejenom z blízkého okolí. Na Kopec se už na dobrý oběd nebo večeři jezdí přes celou Prahu. Za své peníze zde dostanete skutečnou kvalitu.

 

Restaurace a terasa Na Kopci
K Závěrce 20
Praha 5
Tel.: 777 972 959
www.nakopci.com

 

 

Grilovaný losos, tagliatelle s vinnou omáčkou a pečenou zeleninou

 

Ingredience:

200 g očištěného steaku z lososa s kůží
5 cl olivového oleje
1 dl bílého vína
1 dl bílého vinného octa
1 dl smetany 31%
1 dl rybího vývaru
50 g šalotky (cibule)
bobkový list, celý černý pepř, mořská hrubá sůl
1 porce čerstvé zeleniny (vodnice, brokolice, květák, třešňová rajčata, cuketa atd.)
1 porce tagliatelle
máslo

 

Postup:

Začneme vinnou omáčkou. Do kastrůlku dáme nahrubo pokrájenou šalotku s vínem, octem a kořením. Redukujeme dosucha. Přidáme rybí vývar a smetanu. Přivedeme k varu a přecedíme přes sítko. Uchováme v teple.

Zelenina:

Zvolenou zeleninu podle druhu (květák, brokolice) předvaříme ve slané vodě a zchladíme. Zahřejeme máslo na pánvi a všechnu zeleninu zprudka opečeme. Přidáme sůl, pepř.

Losos:

Opečeme na olivovém oleji kůží dolů (aby křupala) a dále ze všech stran. Vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Je důležité rybu péci v troubě jen chvíli (asi 4 min). Vše skládáme na talíř v pořadí: těstoviny, omáčka, zelenina, ryba. Jako dekoraci použijeme smažený pórek.

 

Zdroj: www.ihned.cz

reklama:
 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Libor Ševčík
11.03.2009 - 08:14:20



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 5 plus 10 je
 

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

06.10.2009 - 20 tázek pro: Vladana Horáková, generální ředitelka, Aquapalace Hotel Prague

1. Který/á hoteliér/ka je vám vzorem? Vzory nemám, spíš odstrašující ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

23.03.2010 - Co a kdy musíte oznamovat úřadům

Kromě daní mají firmy i mnoho dalších povinností. Co, komu ...

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.