Přední český someliér Ivo Dvořák opět vybral pro ročenku Grand Restaurant deset nejlepších vín z moravských a českých vinic, která ochutnal na všemožných přehlídkách a soutěžích. Pro IN magazín přidal i jejich stručnou charakteristiku.
1. Víno Hort
Rulandské modré 2007 rosé, pozdní sběr
Bledě růžová barva. Svůdná, ovocná vůně zralého ovoce - višní, třešní a červeného rybízu. Chuť je středně plná se šťavnatou ovocnou texturou. Dochuť je dlouhá, harmonická, s delikátní vyvážeností zbytkového cukru a kyselin.
2. Pavel Binder
Sauvignon blanc 2007, pozdní sběr
Světle zelenkavá barva. Intenzivní aroma kompotované broskve s nádechem bezového sirupu. Plnější aromatická chuť koresponduje s vůní a přináší na patro bohatost ovoce a svěží limetkovou kyselost. Dochuť je středně dlouhá až dlouhá s pozvolným odezníváním ovocné chuti.
3. Vinné sklepy Valtice
Rulandské bílé 2007, pozdní sběr
Vodově bílá barva se zelenými odlesky. Vůně je výrazně postavena na primárním aroma zahradního bílého ovoce - jablka, tvrdé hrušky a nedozrálé broskve. Chuť má příjemnou, lehkou ovocnou tóninu s velmi delikátní kyselinou. Dochuť je středně dlouhá a zanechává na patře svěžest a ovocnost.
4. Nové vinařství
Merlot rosé 2007
Světle růžová barva. Vůně sušených jablek s jemnou višňovou koncovkou. Štíhlé víno se svěží kyselinou připomínající zralé ovoce - červené plody a peckoviny. Dochuť je pikantní s jemným kávovým zakončením.
5. Sonberk
Ryzlink rýnský 2007, pozdní sběr
Průzračná žluto-zelená barva. Řízné železité aroma ananasového pyré. Noblesní harmonie mezi cukry a kyselinou připomíná zelená jablka Granny Smith. V dochuti je delikátní kořenitost.
6. Vinařství Štěpán Maňák
Rulandské modré 2006, pozdní sběr
Světlé odstíny rubínové barvy - dobře průhledné víno. Ovocně kořenitá vůně je směsí koření - skořice, hřebíčku, vanilky a sušeného ovoce - rozinky, brusinky, třešně. Dlouhá hřejivá dochuť zanechává na patře pocit vyváženosti a komplexnosti.
7. Vinařství Galant
Frankovka 2007, klaret
Světlá barva s lehkými odlesky rzi. Velmi příjemná vůně malin a jahod s podtóny ovocné dřeně. Plnější tělo je harmonické díky vyššímu extraktu a vyváženému poměru zbytkového cukru a kyselin. Středně dlouhá dochuť s jemnou minerální koncovkou.
8. Vinařství Hrabal
Coteaux Peluic n.e.r 2005
Tmavá neproniknutelná barva. Intenzivní aroma vyzrálého lesního ovoce - ostružin, borůvek a kouřové tóny ušlechtilého dřeva. Chuť je plná a bohatá s nasládlými tóny vanilkového koktejlu z lesního ovoce. Dlouhá, jemně svíravá kořenitá dochuť.
9. Skoupil Petr
Muškát moravský 2007, kabinet
Stříbřitá zářivá barva. Intenzivní, čisté, lehce železité aroma muškátových hroznů. Chuť je tenčí, avšak velmi svěží s chutí meruňkového sorbetu zakápnutého limetkovou šťávou. Dochuť je středně dlouhá s pozvolna doznívající svěžestí.
10. Vinselekt Michlovský
André 2006, kabinet
Krvavě červená barva. Vůně je nasládlá s tóny višňového džusu a koření. Středně plné tělo je pružné a hebké s jemnou ovocnou řízností peckovin a jeřabin. Delší harmonické odeznívání v ústech je odrazem celkové vyváženosti a propracovanosti vína.
Starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka vybral pro Grand Restaurant 2009 deset nejlepších pražských a mimopražských pivnic, kde podle jeho názoru točí nejlepší prazdroj.
Zdroj: www.ihned.cz
Nejlepší jídlo v Česku se vaří v Alcronu
03.12.2008 - 11:58:26
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
1. Který/á hoteliér/ka je vám vzorem? Vzory nemám, spíš odstrašující ...
Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...