GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 28.02.2024, svátek má Lumír
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » AKTUÁLNĚ

Nejlepší vína a pivnice

 

Deset špičkových domácích vín

 

ilustrační fotoPřední český someliér Ivo Dvořák opět vybral pro ročenku Grand Restaurant deset nejlepších vín z moravských a českých vinic, která ochutnal na všemožných přehlídkách a soutěžích. Pro IN magazín přidal i jejich stručnou charakteristiku.

 

1. Víno Hort

Rulandské modré 2007 rosé, pozdní sběr

Bledě růžová barva. Svůdná, ovocná vůně zralého ovoce - višní, třešní a červeného rybízu. Chuť je středně plná se šťavnatou ovocnou texturou. Dochuť je dlouhá, harmonická, s delikátní vyvážeností zbytkového cukru a kyselin.


2. Pavel Binder

Sauvignon blanc 2007, pozdní sběr

Světle zelenkavá barva. Intenzivní aroma kompotované broskve s nádechem bezového sirupu. Plnější aromatická chuť koresponduje s vůní a přináší na patro bohatost ovoce a svěží limetkovou kyselost. Dochuť je středně dlouhá až dlouhá s pozvolným odezníváním ovocné chuti.


3. Vinné sklepy Valtice

Rulandské bílé 2007, pozdní sběr

Vodově bílá barva se zelenými odlesky. Vůně je výrazně postavena na primárním aroma zahradního bílého ovoce - jablka, tvrdé hrušky a nedozrálé broskve. Chuť má příjemnou, lehkou ovocnou tóninu s velmi delikátní kyselinou. Dochuť je středně dlouhá a zanechává na patře svěžest a ovocnost.


4. Nové vinařství

Merlot rosé 2007

Světle růžová barva. Vůně sušených jablek s jemnou višňovou koncovkou. Štíhlé víno se svěží kyselinou připomínající zralé ovoce - červené plody a peckoviny. Dochuť je pikantní s jemným kávovým zakončením.


5. Sonberk


Ryzlink rýnský 2007, pozdní sběr

Průzračná žluto-zelená barva. Řízné železité aroma ananasového pyré. Noblesní harmonie mezi cukry a kyselinou připomíná zelená jablka Granny Smith. V dochuti je delikátní kořenitost.


6. Vinařství Štěpán Maňák

Rulandské modré 2006, pozdní sběr

Světlé odstíny rubínové barvy - dobře průhledné víno. Ovocně kořenitá vůně je směsí koření - skořice, hřebíčku, vanilky a sušeného ovoce - rozinky, brusinky, třešně. Dlouhá hřejivá dochuť zanechává na patře pocit vyváženosti a komplexnosti.


7. Vinařství Galant

Frankovka 2007, klaret

Světlá barva s lehkými odlesky rzi. Velmi příjemná vůně malin a jahod s podtóny ovocné dřeně. Plnější tělo je harmonické díky vyššímu extraktu a vyváženému poměru zbytkového cukru a kyselin. Středně dlouhá dochuť s jemnou minerální koncovkou.


8. Vinařství Hrabal

Coteaux Peluic n.e.r 2005

Tmavá neproniknutelná barva. Intenzivní aroma vyzrálého lesního ovoce - ostružin, borůvek a kouřové tóny ušlechtilého dřeva. Chuť je plná a bohatá s nasládlými tóny vanilkového koktejlu z lesního ovoce. Dlouhá, jemně svíravá kořenitá dochuť.


9. Skoupil Petr

Muškát moravský 2007, kabinet

Stříbřitá zářivá barva. Intenzivní, čisté, lehce železité aroma muškátových hroznů. Chuť je tenčí, avšak velmi svěží s chutí meruňkového sorbetu zakápnutého limetkovou šťávou. Dochuť je středně dlouhá s pozvolna doznívající svěžestí.


10. Vinselekt Michlovský


André 2006, kabinet

Krvavě červená barva. Vůně je nasládlá s tóny višňového džusu a koření. Středně plné tělo je pružné a hebké s jemnou ovocnou řízností peckovin a jeřabin. Delší harmonické odeznívání v ústech je odrazem celkové vyváženosti a propracovanosti vína.

 

Dvacet pivnic s nejlepším prazdrojem

 

Starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka vybral pro Grand Restaurant 2009 deset nejlepších pražských a mimopražských pivnic, kde podle jeho názoru točí nejlepší prazdroj.

 

Praha:
  • Bredovský dvůr, Politických vězňů 14, Praha 1
  • Kolkovna, V Kolkovně 8, Praha 1
  • U Anděla, Nádražní 114, Praha 5
  • U Pinkasů, Jungmannovo nám. 15, Praha 1
  • U Rudolfina, Křížovnická 10, Praha 1
  • U Zeleného stromu, Betlémské nám. 6, Praha 1
  • U Zlatého tygra, Husova 17, Praha 1
  • Staroměstská restaurace, Staroměstské nám. 19, Praha 1
  • Kolkovna, Vítězná 7, Praha 1
  • Antal, Antala Staška 27, Praha 4

 

Mimopražské:
  • Hostinec U Bláhovky, Gorkého 54, Brno
  • U Mansfelda, Dřevěná 9, Plzeň
  • Na Spilce, U Prazdroje 7, Plzeň
  • The PUB - Pilsner Unique Bar, Prešovská 16, Plzeň
  • Moravská chalupa, Musorgského 9, Ostrava
  • Jiný svět, T. G. Masaryka 463, Frýdek-Místek
  • Drápal, Havlíčkova 11, Olomouc
  • U Rainerů, Heydukova 98, Písek
  • The Old Inn, nám. Svornosti 12, Český Krumlov
  • U Tří sedláků, Hroznova 488, České Budějovice

 

Zdroj: www.ihned.cz

 


Související témata:

Nejlepší bary v Česku

Nejlepší jídlo v Česku se vaří v Alcronu

reklama:
 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

03.12.2008 - 11:58:26



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 9 plus 10 je
 

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.02.2010 - 20 otázek pro: Lubomír Bárta - ředitel Clarion Congress Hotelu Ostrava

Po vystudování hotelové školy absolvoval Lubomír Bárta roční zahraniční praxi ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

02.04.2009 - Budějovický Budvar zahájil výstavbu moderního skladu za 87 miliónů Kč

Budějovický Budvar, n.p. zahájil práce na výstavbě budovy nového skladu ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.