GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.03.2024, svátek má Josef
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » KÁVA, ČAJ

Káva: Závislost na kofeinu, nebo ochrana před cukrovkou?

 

 

ilustracni foto

Většina české populace vítá kávou nový den. Ročně pak každý Čech průměrně vypije kolem 400 šálků povzbuzujícího nápoje.


Podle průzkumu agentury Median muži dodnes nejčastěji pijí "turka", ženy dávají přednost kávě instantní, 30 procent Čechů pak pije espresso či kávu překapávanou. Spolu s novými kavárnami, pražírnami a designovými obchody s přístroji na její přípravu se zvyšuje i povědomí o tomto nápoji a zušlechťuje se rovněž kultura jeho konzumace. Dobrou pověst kávy však lehce kazí supermarkety, které zákazníky přesvědčují, že si kávu mohou koupit celoročně a stále ve stejné kvalitě.


Chuť a kvalita kávy je významně závislá na počasí a dalších okolnostech, jako jsou místo původu, odrůda, doba sklizně, termín pražení a způsob přípravy.


Spolumajitel pražírny Doubleshot a znalec pěstování kávy Jaroslav Tuček poukazuje na to, že opravdu kvalitní, výběrová káva má velmi málo společného s unifikovanými směsmi prodávanými zpravidla pod obecnými přívlastky jako italské espresso nebo brazilská káva. "Je to, jako byste v obchodě kupovali víno označené jako francouzské - bez určení původu, ročníku nebo odrůdy," vysvětluje Tuček.


Plantáže ve stínu hor


Pěstování kávy se věnuje více než 50 států světa nacházejících se v pásu mezi obratníky Raka a Kozoroha. Největším světovým producentem kávy je Brazílie, ročně na trh dodá více než třetinu celkové produkce. Nejvíce se pěstují dva druhy, Robusta a Arabika. Název Robusta odkazuje na vlastnosti odrůdy - tento kávovník je odolnější vůči nemocem, parazitům i výkyvům počasí, snáší dobře vysoké teploty nad 30 °C, a tak ho lze pěstovat v nižších nadmořských výškách.


Káva typu Arabika má více chromozomů, a díky tomu nese řadu zajímavých příchutí - třeba mandlí, vanilky, květin či manga. Existuje celkem 60 různých odrůd Arabiky - a co druh, to unikátní příchuť. Arabika je však náročnější na pěstování, potřebuje vyšší nadmořskou výšku - 1000 až 2000 metrů, kde je nižší teplota. Ta zaručuje, že plody kávovníku, kterým se podle červené barvy říká třešně, dozrávají pomaleji a zrnka jsou tvrdší, hustší a chuťově zajímavější. Kávovník však nesmí zmrznout a je také náročný na dostatek vláhy. Na rozdíl od Robusty, která se sklízí mechanicky, se většina kvalitní Arabiky sklízí ručně. I když je pěstování Arabiky nákladnější, její podíl na celosvětové sklizni dosahuje 75 % a stále se zvyšuje.


Do chuti kávy se kromě konkrétní odrůdy, počasí a nadmořské výšky otiskuje také typ půdy, na které vyrostla. Mezi vyhlášené druhy patří kostarická káva z Arrazu, guatemalská z oblasti Antigua, venezuelská odrůda Caracas, etiopská Longberry, káva keňská, kolumbijská či havajská Kona. Za vůbec nejušlechtilejší odrůdu je pak považována jamajská káva Blue Mountain disponující excelentním aroma, ovocnou příchutí a výraznou kyselostí. Patří také k nejdražším - kilogram této kávy vyjde asi na 4500 korun. Téměř 90 procent produkce této špičkové kávy skoupí Japonci, ale zájem o ni stoupá i ve Spojených státech a Británii. Káva Blue Mountain je přepravována v dřevěných sudech o obsahu 70 kilogramů a kávová komise této kávě vystavuje certifikát o její pravosti, aby nedocházelo k padělání.


Chutná i cibetkám


Vůbec nejdražší kávě světa se říká Kopi Luwak a nejde o speciální odrůdu. Její zvláštnost a vzácnost spočívá v něčem jiném. Káva tohoto jména pochází z indonéských plantáží, přičemž v místním jazyce kopi znamená káva a luwak je cibetka, tedy tvor vzdáleně připomínající veverku. A jak souvisí káva s cibetkami? Tenhle malý tvor se kromě hmyzu živí také kávovými zrny, která ovšem nerozkouše ani nestráví. Poté co káva projde jeho trávicím traktem a je společně s trusem vyloučena, lidé ji v okolí plantáží sbírají, vyloupnou z vnějšího obalu a praží.


ilustracni fotoTakzvaná cibetková káva má jedinečnou chuť, je jemnější a nemá typickou trpkost, která zůstává v ústech po doušku běžné kávy. Lépe tak vynikne její výrazné a kořeněné aroma připomínající nasládlý karamel s jemnou příchutí čokolády. Jedna teorie říká, že v trávicím traktu cibetky dochází k fermentačnímu procesu, při kterém se ztrácí nahořklé látky. Vzhledem k tomu, že kávová zrna zůstávají neporušená ve svém vnějším obalu, existuje i alternativní teorie, podle níž je jedinečná chuť této kávy jednoduše způsobena tím, že cibetka je fajnšmekr a vybírá si jen ta nejlepší zrna. Ať už je to jakkoli, cibetková káva je exkluzivní záležitost, cena kilogramu této kávy se pohybuje od 9000 do 18 000 korun.


Škodí, nebo léčí?


Ohledně účinků kávy na lidské zdraví se vedou nekonečné spory. Ve středověku byla káva používána jako povzbuzující lék a původně se bez valného úspěchu prodávala v lékárnách. K jejímu rozšíření přispěly až první kavárny, které se začaly v Evropě objevovat v 17. století. Káva si pak rychle našla své příznivce i odpůrce. Londýnské ženy uveřejnily v roce 1674 petice proti kávě, která uváděla, že muži jsou po tomto nápoji neplodní jako poušť, odkud její zrna pocházejí. Muži oponovali obhajobou kávy, která naopak vyzdvihovala jejich schopnosti a výkony po vypití tohoto nápoje.


Názory odborníků i závěry experimentálních studií se rozcházejí dodnes. Podle některých nám kofein příliš neprospívá a třeba těhotné ženy by se mu měly vyhýbat, jiní říkají, že káva v běžném množství nevadí, ba naopak. Přední český gastroenterolog a nutricionista Pavel Kohout tvrdí, že dávka nepřesahující 300 mg kofeinu, odpovídající 3 až 5 šálkům kávy během dne, je zdraví prospěšná. Káva totiž kromě kofeinu obsahuje také řadu antioxidantů.


Podle závěrů některých lékařských studií pomáhá káva předcházet cukrovce druhého typu a chrání rovněž před rozvojem arterosklerózy a Alzheimerovy choroby. Dobrá zpráva pro ty, kteří mají kávu rádi.


A dobrých zpráv týkajících se kávy je více - přibývá kaváren, kde lze kvalitní a správně připravenou kávu ochutnat. V Praze je to třeba Al Cafetero na Vinohradech či Můj šálek kávy v Karlíně, v Brně pak kavárna Coffee Fusion. Kdo touží po tom, stát se opravdovým kávovým expertem, může absolvovat kávový kurz pořádaný gastronomickým webem Scuk.cz či pražírnou Doubleshot.

 


Káva pro spekulanty


Hned po ropě je káva druhou nejobchodovanější komoditou a její cena na trhu v posledním desetiletí významně stoupla. Zatímco v roce 2000 stála libra kávy Arabika 50 centů, v současnosti je to okolo dvou dolarů. V květnu loňského roku se dokonce obchodovala za více než tři dolary za libru. Cena kávy je významně závislá na její produkci, která se odvíjí od počasí. Pokud je kávy nedostatek, její cena pochopitelně roste. Na výkyvech ceny se významně podílejí také spekulace obchodníků.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Trnková
26.04.2012 - 06:21:33

KÁVA, ČAJ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.