GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.09.2017, svátek má Oleg
GastroTrend

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Kytky patří na talíř!

 

 

„Kytky jsou nejen krásnou ozdobou, ale mohou být i příjemným doplňkem našeho jídla,“ tvrdí kulinární koučka Jana Vlková, která pořádá pravidelné vycházky za jedlým kvítím i býlím do pražské Divoké Šárky a o víkendu 15. až 17. května vede unikátní seminář v Nebespán café & apartments v Kašperských Horách.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Lidé mají větší a větší zájem o nové věci, nebojí se experimentovat v kuchyni a rádi na farmy nebo třeba i hledat inspiraci na talíř na louky. Proto jsme se rozhodli uspořádat exkluzivní seminář o jedlém kvítí v šumavské přírodě, které účastníci mohou využít ve své vlastní kuchyni. Naučí se poznávat, které rostliny ve volné přírodě jsou jedlé a kromě jejich překvapivé chuti zažijí radost z pobytu venku, naučí se něco z ekologie, botaniky a především z velice netradičního kulinářství,“ láká na unikátní víkendový seminář Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách.

 

A jak taková výprava za jedlými kytkami vypadá?  Koučka vás nejdřív seznámí srostoucími v okolí, řekne vám, jak je můžete uplatnit v kuchyni i na co si dát pozor. Pak se vydáte do krásné přírody v okolí Kašperských Hor a budete hledat vlastní rostliny, byliny a květy, poznávat je a ochutnávat. Po návratu do Nebespánu si pak ze sesbíraných úlovků připravíte originální menu!

 

Zábava zdarma navíc: Po celou dobu kurzu je vám k dispozici velká zahrada sodpočinek, a pokud s sebou vezmete i děti, pakjistě ocení spoustu atrakcí venku i krásně vybavenou velkou hernu přímo naproti kavárně, aby si rodiče mohli jídlo i čas tady strávený náležitě vychutnat. Více na http://nebespan.cz/jedle-kviti-na-taliri/

 

4 recepty s jedlými

 

Kopřivové máslo

„Kopřivové máslo nepálí a neštípe, ale osvěží a potěší přísunem ozdravných látek. Ale pozor: nesnese skladování, aniž by neztrácelo na chuti a kvalitě,“ říká kulinární koučka Jana Vlková. A jak na to? Kopřivy zbavíme zaschlých lístků a dobře opereme. Důkladně osušíme, jinak má máslo tendenci se „srážet“. Rostliny nasekáme na prkénku, nemixujeme. Smícháme v misce s rozměklým máslem, lžičkou hořčice a hrubou mořskou solí. Mažeme na oblíbené pečivo, zdobíme květy, plátkem rajčete nebo ředkvičky.

 

Krůtí stehno na sušených bylinkách

Drůbež (i jiné než krůtí stehno) omyjeme a osušíme. Vložíme do pekáče, zalijeme bílýmvínem. Posypeme tužebníkem tlučeným v hmoždíři a přiložíme pár snítek sušeného řebříčku. Přidáme kousek másla, dle chuti osolíme hrubou mořskou solí. Přiklopíme a pečeme. Čím je nižší teplota a delší čas pečení, tím je kuře lahodnější. Po upečení řebříček odebereme, porcujeme a podáváme s oblíbenou přílohou.

 

Kuskus jako tabouleh

K jídlu jsou kupodivu i květiny jako například begonie, hrachor, mečík, kopretina nebo lichořeřišnice. Vše nasekáte, celková chuť je vynikající – lichořeřišnice je totiž ostrá, begonie kyselá, kopretina nahořklá a hrachor a mečík hrají především barevně. Kuskus necháme nabobtnat v osolené vodě, přidáme olivový olej a rozmícháme, aby se zrnka oddělila. Přidáme okurky a rajčata nakrájené na malé kostičky. Pokud nepřidáváme begonii, podle chuti okyselíme. Můžeme nechat odležet a vychladit v lednici. Přidáme kvítí dle dostupných možností i vlastní chuti a ihned podáváme.

 

Fialkové muffiny

„Muffiny lze dělat ze všeho. Violky vonné jsou zvlášť vhodné. Později lze tentýž recept opakovat s violkami sušenými nebo s jinými oblíbenými květy – růžemi, levandulí a podobně,“ doporučuje Jana Vlková a přidává postup: Troubu nastavíme na 200 stupňů. Smícháme mouku (200 g), cukr (100 g), vanilkový cukr, prášek do pečiva a květiny. V druhé misce smícháme mléko (200 ml), vlahé rozpuštěné máslo (100 ml) a rozkvedláme vejce. Obě směsi lehce smícháme dohromady. Muffiny nepotřebují šlehat, naopak to ani nemají moc rády. Plníme do formiček. Dáme do trouby, která se mezitím prohřála, stáhneme termostat na 180 stupňů. Vychladlé muffiny zdobíme dle vlastní chuti nebo podáváme jen tak.

 

Zdroj: www.kytkykjidlu.cz

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

08.05.2015 - 18:05:36



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 5 plus 2 je
 

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

Nejčtenější články

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

04.06.2010 - Jak začít se sushi

Přinášíme osm rad pro všechny kdo se chtějí naučit dělat ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

01.07.2009 - Na vlnách letní gastronomie

Se střídáním ročních období je vhodné obměňovat také skladbu menu ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2017 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.