GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 17.10.2017, svátek má Hedvika
GastroTrend

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Brány luxusu a exotice otevřené

 

Rambutan FruitČeský trh se stále více otevírá exotickým a luxusním potravinám. V pozadí je vyšší koupěschopnost obyvatel a častější cesty spotřebitelů i do exotických destinací. Ti po návratu hledají na pultech obchodů produkty nebo originální ingredience nezbytné pro přípravu pokrmů, které jim na dovolené učarovaly.

 

Na tento trend reagují dovozci, kteří obohacují své nabídky o stále speciálnější a luxusnější produkty, často i s poměrně vysokou cenou. Stejně reagují i obchodní řetězce, které neváhají pro tyto speciality najít prostor ve svých regálech. Nicméně situace se přece jenom začíná měnit. "Některé obchodní řetězce v uplynulém roce nabídku exotických a luxusních potravin rozšířily velmi extrémně, bez ohledu na velmi vysoké ceny a tím i rizika neprodejnosti těchto produktů. V současné době nastává jisté vystřízlivění a redukce takto širokých nabídek," shrnuje současnou situaci Michal Feitl, výkonný ředitel společnosti F. W. Tandoori.

 

Ochota připlatit za kvalitu roste

 

V posledních několika letech u nás zaznamenává velký nárůst popularity například mexická kuchyně, hlavně její odnož tex -mex (propojení mexické a texaské kuchyně). Zejména pšeničné tortilly, upravené na mnoho způsobů, si nacházejí stále častěji cestu do českých domácností. "Vzhledem k tomu, že se jedná o moderní, trendy jídlo, které je velmi nenáročné na přípravu, dá se očekávat, že jeho obliba bude dále růst," odhaduje Lucie Hrdličková, product manager, Emco.

 

tex mex tortillaRovněž mezi plantážními kávami a sypanými čaji je patrný zájem o luxus a exotiku. "Nejvíce se daří kávám z Kolumbie a Brazílie, registrujeme také zvýšený zájem o aromatizované kávy jako celek. Nově letos zařazujeme do sortimentu segment biokáv. Právě kávy ekologického původu by mohly být štikou blízké budoucnosti," říká Petr Zelík, jednatel, Oxalis. Stejně tak potvrzuje výrazný nárůst popularity bylinných čajů, zvláště funkčních směsí (doplněk léčby zdravotních neduhů). Na chvostu podle něho zůstávají paradoxně klasické černé čaje. "I u této skupiny však zaznamenáváme růst. Do obliby se dostávají čaje z teritorií, která dříve stála trošku na okraji, jako například indický Assam," dodává. Zákazníci vyhledávají stále více wellness čaje, roste poptávka po bioproduktech, přírodním aroma, netradičních chuťových směrech (mirabelka, nektarinka...), čajových i kávových raritách.

 

Stranou tohoto trendu není ani kategorie zmrzliny. "Nyní je už dostatek spotřebitelů, kteří si připlatí za mimořádnou kvalitu a dopřejí si luxusní chuťový zážitek v podstatě celoročně. Přestože jsou Češi hodně konzervativní a obecně vyhledávají hlavně trio vanilka-jahoda-čokoláda, u zmrzlin Häagen-Dazs je poptávka po jednotlivých chutích velmi vyrovnaná," potvrzuje Pavel Šrámek, generální ředitel General Mills Eastern Europe.

 

Obecně řečeno, český spotřebitel očekává trvalý přísun nabídky nových produktů, které rozšiřují jeho kulinářský horizont. V tomto ohledu je zaznamenáníhodný růst zájmu také o různé, donedávna neznámé druhy koření. Przemysław Pająk, PR manažer, Prymat (Pěkný-Unimex), shrnuje: "Segmentem, který bude v nadcházejících měsících určovat vývoj na trhu s kořením, jsou speciální směsi koření pro jednotlivé pokrmy. Dynamický rozvoj zaznamenává především skupina grilovacích koření."

 

Klasickou podporu musí jistit odbornost a originalita

 

ilustrační fotoPro blížící se předvánoční a vánoční období lze očekávat, že úspěch u nakupujících budou sklízet ty luxusní a exotické výrobky, jejichž dodavatelé zvolí nejenom osvědčené způsoby podpory prodeje (speciální vánoční letáky obchodních řetězců a speciální vánoční balení s jistou přidanou hodnotou pro zákazníka), ale i něco navíc. Kristina Kopáčková ze společnosti Hana Trading v tomto směru zdůrazňuje nezbytnou odbornost a originalitu.

 

Pro prezentaci zmiňovaných výrobků mexické kuchyně ve svátečním období je nejvhodnější druhotné vystavení v místě prodeje, zejména vystavení ve frekventovaných zónách, jako jsou čerstvé potraviny (maso, zelenina) nebo nápoje, kde lidé často hledají inspiraci pro pohoštění. "Výrobky Santa Maria Tex Mex vystavujeme ve speciálních stojanech nebo na paletových umístěních," konkretizuje Lucie Hrdličková. Pavel Šrámek přidává zkušenost s vlastními brandovanými mrazicími skříněmi a cílenými ochutnávkami ve vybraných hypermarketech ve velkých městech a dodává: "Naše strategie se opírá o velká sídla, protože právě tam je nejvíc zákazníků, kteří jsou ochotni připlatit si za výjimečnou kvalitu."

 

Podle zkušeností společnosti Oxalis se nejvíce osvědčuje osobní kontakt se zákazníky, jejichž názory a doporučení jsou nejcennějším zdrojem informací. Pro tyto účely ve firmě figuruje obchodní zastoupení pro Čechy i Moravu, které každoročně připravuje setkání s největšími zákazníky. "V poslední době také registrujeme narůstající zájem o internet. Vnímáme jej jako silný marketingový nástroj komunikace a současně jako médium schopné oslovit řadu potenciálních zákazníků," prozrazuje Petr Zelík.

 

Neoddiskutovatelný význam zpětné vazby od spotřebitelů potvrzuje i Felipe Mellado Castro, ředitel Garpey Group: "Jakýkoliv názor ze strany zákazníků je důležitý. Vždyť jsou to přece oni, kdo nakonec náš produkt koupí."

 

Maximální přítomnost v obchodě

 

ilustrační fotoPrzemysław Pająk na jedné straně tvrdí, že je obtížné určit, který typ marketingové komunikace je účinnější něž ostatní. Efektivitu je podle jeho názoru možné zajistit pouze využitím kompletního marketingového mixu ve spojení s PR podporou jednotlivých produktů a s trade marketingem. Na druhé straně připomíná, že je nezbytné mít na mysli přetrvávající velkou citlivost českého spotřebitele na ceny. Proto jsou zvláště v předsvátečním období stále úspěšné akce spojené se snížením běžných cen. Za životně důležité v tomto směru považuje maximální povědomí o daném produktu, podpořené televizní či tiskovou reklamou, POS materiály a co možná největším prostorem v regálech obchodů.

 

Praktický příklad nabízí přístup společnosti Maresi Foodbrokers, která spoléhá kromě ochutnávek, druhotného umístění, soutěží či visaček na produktech s tipy na konzumaci také na speciální akce. V případě hořčic značky Maille vyzdvihuje Petra Geregová, brand manažerka této firmy, výjimečnou účinnost Francouzských trhů v Obchodním centru Nový Smíchov či projektů Aperitif a` la Francaise a Francouzský týden. Výrobky značky Kikkoman (na českém trhu přítomné už od dob Tuzexu) zase kromě jiného popularizují spotřebitelské soutěže nebo brožury s návodem, jak si doma připravit suši.

 

Tradice ruku v ruce s novinkami

 

ilustrační fotoFelipe Mellado Castro také upozorňuje, že nabídka luxusních a exotických potravin je u nás stále ještě "svazována" cenou. Kvůli nezájmu musela jeho společnost ukončit nebo omezit dodávky španělské speciality jamon serrano a jiných uzenin, jako je salchichon iberico či chorizo iberico, nepochodil ani s chilskými mořskými plody. Ale své úsilí nevzdává: "Nyní dodáváme do řetězců Spar a Tesco vysoce kvalitního tuňáka od společnosti Nubia. Prodáváme také produkt Ventresca, což je rovněž tuňák, ale v tomto případě jenom některé vybrané části jeho těla."

 

Przemysław Pająk obchodníkům pro předvánoční období radí věnovat více pozornosti nabídce jednotlivých i univerzálních druhů koření, které nakupující vyhledávají a kupují kvůli plánovanému vaření tradičních pokrmů, a to i v místech prodeje masa či zeleniny. Pozitivní reporty o prodejích podle jeho vyjádření určitě přinese dostatečná a přitažlivá nabídka černého pepře, červené papriky a pimenta, dále směsi koření na guláš, mixů na svařené víno, pečené kuře, ryby a skořice.

 

Z konkrétní nabídky v českých obchodech také vyčnívá trend zájmu o thajské produkty prémiové řady Exotic Food. "Především se jedná o bestseller naší nabídky Exotic Food - sladkou chilli omáčku na kuře, kterou dodáváme na český trh již ve čtyřech velikostech," říká Michal Feitl a dodává, že silný nárůst prodeje zaznamenala také Exotic Food chilli omáčka na mořské plody. "Podporu dalšího nárůstu zájmu o tuto řadu zajišťujeme průběžným rozšiřováním nabídky, právě jsme uvedli na trh tři druhy Wok omáček, v brzké době nabídneme našim zákazníkům skutečné speciality jako Wok olej, Chilli olej, Sezamový olej a Mangovou omáčku, na přelomu roku dva druhy hotových thajských jídel, vše pod značkou Exotic Food," vyjmenovává.

 

ilustrační foto

Nejpopulárnější výrobky z nabídky značky Santa Maria Tex Mex, kterou distribuuje společnost Emco, jsou pšeničné tortilly ve třech velikostech. Novinkou letošního roku je pšeničná tortilla s chutí bylinek a česneku. "V období Vánoc a Silvestra jsou také vždy velmi populární tortilla chipsy a dipy, které lze použít jako jednoduché občerstvení na párty," upozorňuje Lucie Hrdličková.

 

Společnost General Mills Eastern Europe letos kromě jiného sází na novinku, čokoládovou zmrzlinu Häagen-Dazs Choc Choc Chip. Hana Trading zase spoléhá na suroviny na suši a keramiku s porcelánem, na kterém se tato japonská pochoutka servíruje.

 

Na hořčice Maille podle Petry Geregové upozorňuje luxusní design, jejž znásobuje a vyjadřuje černá barva etikety. Navíc prozrazuje, že v příštím roce dojde ke změně těchto etiket, především u příchutě Medová, Provensálská a Zelený pepř. V roce 2009 se firma Maresi Foodbrokers také chystá rozšířit portfolio značky Kikkoman o novou sladkou sójovou omáčku (s 40% obsahem cukru). Pro letošní sváteční sezonu spoléhá kromě jiného i na vánoční balení belgických pralinek Guylian, ale i polskou obilnou kávu Inka, italské olivové a jiné oleje Carapelli a francouzské hořčice Amora.

 

Náskok už není tak výrazný

 

ilustrační fotoDosud platí, že staré státy Evropské unie, USA či Kanada mají v rámci luxusních a exotických potravin stále velký náskok, především v šíři nabídky. Nicméně tento náskok není již tak výrazný jako, řekněme, před dvěma roky. A naopak, nabídka u nás je výrazně bohatší než v některých sousedních zemích, jako je Maďarsko, Slovensko nebo Polsko. Przemysław Pająk to vysvětluje větší inovativností tuzemských zákazníků a jejich ochotou zkoušet nové produkty a balení: "Čeští spotřebitelé jsou k novinkám mnohem vnímavější než například polští nebo slovenští. Projevuje se to zejména v případě směsí koření typických pro zahraniční kuchyně, především té exotické." Pro srovnání uvádí příklad: v Polsku je nejoblíbenější tzv. univerzální směs koření Kucharek (jednička na tamním trhu, k dostání i na tom českém), používaná do všech druhů polévek a omáček. I když je oblíbená i na českém trhu, prodává se jí u nás znatelně menší množství.

 

"Český trh nás již několikrát překvapil. Například tím, jak rychle se zde rozvinula čajová kultura, jak si zákazník našel sypaný čaj. Informovanost stálých návštěvníků našich prodejen o čaji a kávě je vysoká. Prodej se však dosud odehrává především v největších městech České republiky, mnohá menší zůstávají nezasažena. Právě zde potenciál růstu určitě existuje," shrnuje Petr Zelík.

 

Česká republika bez pochyby není chudá země a tím pádem je tady prostor pro rozvoj trhu s luxusními a exotickými potravinami. Problémem není ani distribuční sektor, který je poměrně dobře vyvinutý a funkční. Jediným znatelným nedostatkem, jejž někteří oslovení dodavatelé zmiňují jako "brzdu pokroku", je mentalita a myšlení, které se směrem k těmto produktům musí ze strany velkého počtu tuzemských spotřebitelů ještě změnit.

 

Luxus nachází nové trhy

 

ilustrační fotoPosledních pět let charakterizoval výjimečně výrazný růst spotřeby luxusního zboží na rozvíjejících se trzích, a to na pozadí celkově vysokého rozvoje tamních ekonomik. Některé "hnací síly" růstu spotřeby v rámci luxusu jsou zde již hluboce zakořeněny. Tim Gadoffre z týmu marketingových stratégů společnosti Marival tvrdí, že na rozvíjejících se trzích, jako jsou Asie či Rusko, je tato spotřeba součástí hledání nové a rozpoznatelné identity v době probíhající velké změny. A jako taková pravděpodobně jen tak a z ničeho nic neustoupí. Radha Chadha ve své knize "Kult luxusní značky" uvádí: "V Šanghaji jedí ženy ze střední vrstvy celý měsíc jenom nudle, aby ušetřily dostatečné množství peněz na kabelku Louis Vuitton."

 

Zároveň ale tyto trhy po dlouhé době poprvé pociťují následky globálních problémů a poklesu výkonů. Je tedy poměrně obtížné odhadovat a předpokládat určitou kontinuitu růstu spotřeby luxusního zboží. Ovšem podle Marca Cohena z Ledbury Research není rozhodujícím faktorem v poptávce po luxusu bohatství a sentimentalita megaboháčů, ale nákupní chování stále bohatší části "hlavního proudu", střední vrstvy spotřebitelů. Spotřební chování této skupiny bude podle všeho v dohledné době určovat možnosti dalšího růstu segmentu luxusního zboží. (zdroj: Consumer Currents, KPMG).

 

Pět stádií luxusu

 

Tom Savigar (z londýnské The Future Laboratory) na konferenci o trendech mezi evropskými spotřebiteli předložil typologii luxusu o pěti stádiích, podle které se většina spotřebitelů v západních společnostech nachází mezi druhým a třetím stádiem. Spousta bohatých je však na pomezí třetího a čtvrtého stádia.

 

První stádium: Hodnota a její získávání. Luxus se používá k definování sociálního statusu a vymezení se vůči masovému trhu. Tento způsob luxusu dominuje v Číně nebo Jižní Koreji.

 

Druhé stádium: Úsudek, význam. Zákazník kupuje značku, produkt nebo službu, aby dal ostatním najevo svůj vytříbený vkus. Má naprosto jasný úsudek a uvědoměle se neptá pouze "co?", ale také "proč?".

 

Třetí stádium: Pocity, povědomí. Daleko víc než o značku a hodnotu jde o jedinečnost (dobře viditelné na limitovaných edicích) nebo o emoční vlivy samotného produktu. Tomu zákazník ve druhém stádiu nerozumí a nechápe to.

 

Čtvrté stádium: Odpovědnost a vědomí. Pro spotřebitele je značka stejně důležitá jako hodnota. Produkty stojí daleko méně v centru zájmu než zážitky.

 

Páté stádium: Připravenost. Spotřebitel je dostatečně duševně připravený oddat se své "vášni" pro něco.

 

 

Zdroj: zahraniční materiály, www.ihned.cz

 

 


Související témata:

IQ tipy pro gurmetský zážitek

Stabilita narušovaná příjemnými inovacemi

Fugu: Nebezpečná delikatesa

Čerstvé exotické nápoje

Kopi Luwak – tajemství nejdražší kávy na světě

 

reklama:
 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petr Hříbal
15.10.2008 - 12:04:03



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 1 plus 2 je
 

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

Nejčtenější články

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

04.06.2010 - Jak začít se sushi

Přinášíme osm rad pro všechny kdo se chtějí naučit dělat ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2017 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.