GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 04.02.2023, svátek má Jarmila
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ

Típněme cigaretu v celé Evropě, vyzval Špidla v Bruselu

Evropský komisař pro sociální věci Vladimír Špidla chce v celé Evropské unii úplně zakázat kouření na pracovišti.

cigaretyEvropská komise zvažuje na návrh českého eurokomisaře Vladimíra Špidly zákaz kouření na všech pracovištích v Evropské unii. Týkal by se kaváren i barů. Podle eurokomisaře jde zatím od předběžný záměr.


   Informaci již potvrdila Špidlova mluvčí Chantal Hughesová, podle které by eurokomisař rád viděl časem takový zákon jak ze zdravotních, tak z bezpečnostních důvodů.

   "Je naší povinností zajistit, aby všechna pracovní místa byla bezpečná pro zaměstnance. Nyní tomu tak není. Zákaz by měl zahrnovat i bary a restaurace, tedy místa, kde jsou zaměstnanci denně vystaveny pasivnímu kouření a zdravotním následkům," uvedla mluvčí.

   O případném návrhu zákona má Špidla teprve jednat se zástupci odborů a podnikatelů. Další debata o návrhu by se uskutečnila až příští rok, tedy v novém složení Evropské komise.

   V současné době mají členské státy v souvislosti s kouřením odlišné předpisy. Úplný zákaz kouření platí například v Německu, Irsku a nově také Nizozemí.

   V Česku zákaz v restauracích zatím neplatí, kuřáci si ale nesmí zapálit například na pracovištích, kde pracují také nekuřáci.

   Češi ale nemají k zákazu kouření vyloženě odmítavý postoj. Naopak, ke kouření se staví odmítavě většina obyvatel Česka, až tři čtvrtiny obyvatel.

   Sedm lidí z deseti se pak podle posledního průzkumu CVVM domnívá, že kouření by mělo být zakázáno na nádražích, autobusových zastávkách a letištích.

   Pro zákaz kouření v restauracích pak je 59 procent Čechů, 55 procent se ale domnívá, že by neměl platit v barech a kavárnách.

Autor: lu

zdroj: Ihned

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

27.10.2008 - 17:05:59



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 4 plus 9 je
 

PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

23.10.2008 - Houby pro bohy

Houbaření může mít mnoho podob. V Itálii a Francii si ...

06.10.2009 - 20 tázek pro: Vladana Horáková, generální ředitelka, Aquapalace Hotel Prague

1. Který/á hoteliér/ka je vám vzorem? Vzory nemám, spíš odstrašující ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

17.07.2009 - Opavia-LU loni vzrostl zisk o více než čtvrtinu na 538 mil.Kč

Přednímu tuzemskému výrobci cukrovinek Opavia-LU loni vzrostl zisk o více ...

20.09.2008 - Absinth - základní informace

Absinth je tradičně destilovaný nápoj s vysokým podílem alkoholu (45%-75% ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2023 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.