GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.04.2024, svátek má Jiří
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Vše  o sektech a šampaňském

 

Bohemia sekt„Šampaňské je jediné víno, po jehož konzumaci zůstává žena krásná,“ řekla kdysi markýza de Pompadour, milenka francouzského krále Ludvíka XV. Sklenka dobrého sektu či šampaňského potěší, uvolní a povzbudí při každé příležitosti. Perlí ve skleničkách při nejrůznějších oficialitách i při intimním posezení ve dvou po celý rok. Ovšem z nejvíce lahví vyletí špunty na celém světě právě na přelomu roku.

Připomeňme si ale, jak se to s šampaňským vlastně má, proč se ostatní šumivá vína nesmějí nazývat šampaňskými a kdy se objevilo na našem území. Označení Champagne (šampaňské) mohou mít pouze vína pocházející z této francouzské vinařské oblasti. Ve středu 17. prosince tomu bylo právě sto let, kdy byl v roce 1908 zveřejněn dekret francouzské vlády vymezující území, kde lze pěstovat révu vinnou, z jejíchž hroznů jde dělat šampaňské víno.

Je tak hrubá chyba, když vám číšník nabízí šampaňské, ovšem v nabídce má pouze sekt či jiné šumivé víno odjinud. Donedávna nesly označení Champagne i některé sekty v Chile či USA, ale Francouzům se daří taková zavádějící označení s přispěním EU vymýtit. Vydáte-li se tedy do Champagne, stojí jistě za návštěvu hlavní město regionu, katedrálou ověnčená Remeš. Milovníci šampaňského by ovšem měli zamířit především do Épernay, kde na ně čekají ochutnávky v mnoha podzemních sklípcích (caves) v nejrůznějších domech vína (maisons).


Historie sektů v Čechách

Ilustrační foto

První úředně doložená dodávka pravého šampaňského dorazila do Čech právě před 210 lety. Podle účetních knih společnosti Ruinart z francouzské Remeše, předního výrobce šampaňského, poslali do Prahy 25. dubna 1798 hraběti Clam-Gallasovi 810 lahví šampaňského. Ještě v témže roce putovaly od Ruinartů do téhož města lahve k Nosticům a hraběti Šporkovi.

Ruinartové se ve svém sídle chlubí i další památkou spjatou s Čechy. Přesněji s Čechem Alfonsem Muchou. V roce 1896 pro ně vytiskla tiskárna Champenois slavný a dodnes znovu a znovu reprodukovaný reklamní plakát se stojící dívčí postavou, která ve vztyčené levé ruce třímá sklenku plnou šampaňského. Předlohu namaloval právě Alfons Mucha.
Plakát měl velký úspěch, a tak Mucha namaloval dva plakáty i pro konkurenta Ruinartů. Firma Mo¨et Chandon z Épernay má od něj pro svou značku White star postavu dívky v exteriéru s ošatkou hroznů a pro značku Crémant Imperial dívku v ateliéru se sklenkou šampaňského, obě s muchovsky typickým rozevlátým oděvem a výrazem ve tváři svědčícím o tom, že modelky se šampaňským jenom nepózovaly. Podle vzpomínek jeho syna Jiřího patřilo šampaňské ke stálé a hojně používané výbavě otcova pařížského ateliéru.

V podnikovém muzeu Mo¨et Chandon na zámku ve Fontainebleau lze najít práce i dalšího Čecha, Rudolfa Váchy. Maloval rodinné portréty Chandonů. Raulovi Chandonovi se jeho portrét s chotí i potomky líbil natolik, že Váchovi zadal pro firmu ilustrovat i exkluzivní pamětní spis Les recherches sur les origines de vignobles et du vin de Champagne. Reklamou na šampaňské se ve Francii zabýval i Luděk Marold a Jan Dědina.

 

První byly sekty z Bzence

 

S přípravou prvních sektů na území dnešní České republiky začali v roce 1875 v rozsáhlých sklepeních pod zámkem v Bzenci. Připravovali je podle francouzského vzoru kvašením v lahvích. Dělali zřejmě vynikající sekty, protože už v roce 1881 si za svůj vzorek přivezli velkou zlatou medaili z mezinárodní výstavy v Toulouse.
Dalších zlatých z prestižních mezinárodních výstav v Bzenci přibývalo. V roce 1890 to byla velká zlatá z Madridu, 1892 z Paříže a Bruselu, a v roce 1900 dokonce Grand prix z Paříže. Na přelomu 19. a 20. století produkovali ročně 30 tisíc lahví značek Monopol, Carte noir, Carte blanch, Nenparoil nebo Cabinet. Ovšem zámek změnil majitele, ten neměl o víno zájem a v roce 1913 výrobu šumivého vína zrušil.
Na území Čech začala výroba šumivých vín v mělnických zámeckých sklepích v roce 1896. To už měl svah pod zámkem dnešní podobu, protože rok předtím na zpustlé stráni udělali terasy a vysadili na ně révu vinnou.

Sklepník Karel Pietschman tehdy uložil do sklepa první lahve, ve kterých nechal kvasit víno klasickou šampaňskou metodou. Tehdy se mu také u nás ještě smělo říkat šampaňské. Prvních 734 lahví opustilo sklep na oslavu nového století v roce 1900 a už tehdy nesly název Chateau Mělník. Na tuto tradici navázal po restituci zámku a vinic Jiří Lobkowicz.

 

Nejstarší je Radyně

 

Sekty se vyráběly později i v Teplicích, kde se na jejich výrobě podílel Francouz Louis Girardot, jehož jméno nese nejluxusnější sekt produkovaný dnes ve Starém Plzenci klasickou metodou kvašením v lahvích.
Největší producent sektů v Česku, společnost Bohemia Sekt ze Starého Plzence, začal s přípravou sektů na sklonku druhé světové války. V roce 1944 naplnil sklepmistr Miloš Jermář první lahve a 6. května roku 1945 s nimi uvítal americké osvoboditele. Sekt byl polosladký, jmenoval se Black Widow a plzeňské velitelství americké armády bylo jeho prvním oficiálním odběratelem.

Po nástupu komunistů v roce 1948 se jméno Black Widow nesmělo dál užívat. Vznikl sekt Chateau Radyně (pojmenovaný podle zříceniny hradu nedaleko města), který je dnes nejstarší nepřetržitě vyráběnou značkou šumivého vína v České republice.

 

Jak číst etikety 

etiketa

Pokud je na lahvi šampaňského či sektu uveden i ročník, jde o víno připravené pouze z vín sklizených v tom kterém roce. Vína bez označení ročníku jsou scelována z vín pocházejících z různých sklizní.

Blanc de blanc - bílé z bílého
Označení u šampaňských vín značí, že bylo připraveno pouze z odrůdy Chardonnay.

Blanc de noir - bílé z černého

V Champagni se připravuje pouze z odrůd Pinot noir nebo Pinot meunier, jinde i z jiných modrých odrůd, které se ihned vylisují a nezabarví mošt barvivem ze slupek.

 

Lahve

 

Francouzské značení lahví podle obsahu

0,2 l: quart
0,375 l: demie
0,75 l: champenoise
1,5 l: magnum
3 l: jéroboam
4,5 l: réhoboam
6 l: mathusalem
9 l: salmanazar
12 l: balthazar
15 l: nabuchoddonosor – při jeho otvírání a nalévání musí spolupracovat alespoň dva lidé.

 

Freixenet miniVětšina pravého šampaňského i sektů se prodává v tlustostěnných lahvích o obsahu 0,75 litru. K dostání jsou i menší s obsahem 0,2 nebo 0,375 l. Největší světový producent sektů, španělská společnost Freixenet, právě uvádí na český trh dva své minisekty (0,2 l): sladký Freixenet Mini Carta Nevada Semi-Seco a suchý Freixenet Mini Cordon Negro Brut. Jsou připraveny z odrůd Macabeo, Parellada a Xarello.

Dosud největší lahev naplnili sektem v kalifornském vinařství Korbel (založili ho bratři Korbelové původem z Čech) pro oslavy příchodu nového tisíciletí. Prázdná vážila 175 kilogramů a na výšku měla 135 centimetrů. Vyrobili ji v Německu a obsahovala 120 litrů sektu.

 

Sladkost - Suché i sladké

 

Sekty i šampaňské se dělí také podle obsahu cukru:

Brut nature - Obsahuje méně než 3 g cukru na litr
Extra brut - Cukru může být do 6 g/l
Brut - Obsah cukru je nižší než 15 g/l
Extra dry - Obsah cukru se pohybuje mezi 12 a 20 g/l
Sec - Obsah cukru se pohybuje mezi 17 a 35 g/l
Demi sec - Obsah cukru se pohybuje mezi 33 a 50 g/l

Doux - Množství cukru je vyšší než 50g/l

 

Nejlepší sekty roku 2008 podle Prague Trophy

 

Rekordních 77 vzorků šampaňských a šumivých vín se ucházelo o ocenění na soutěži Prague Trophy 2008, kterou pořádá odborný měsíčník Víno Revue. Odborná porota udělila celkem 23 medailí. Všechna oceněná vína představujeme.

 

Henri de Verlaine Brut Rosé
Výrobce: Lanson
International, Francie
Dováží: Makro Cash & Carry ČR
Charakteristika: víno meruňkovo-lososové barvy, aroma lesního ovoce a biskvitů, v chuti je komplexní, odpovídající vůni, s pěkným dozvukem kyselin. Krásný příklad harmonického rosé sektu.
Doporučené jídlo: králičí terina, foie gras
Cena: 1083 Kč

 

Gosset Grande Réserve Gosset Grande Réserve
Výrobce: Champagne Gosset, Francie
Dováží: M. Král & spol.
Charakteristika: platinově zlatá barva, krásně vyzrálá vůně, toastově plná chuť s příchutí lískových ořechů. Plné tělo s harmonickou koncovkou, dá se pít samotné při hezkých chvilkách.
Cena: 1470 Kč

 

Henri de Verlaine Brut Henri de Verlaine Brut
Výrobce: Lanson International, Francie
Dováží: Makro Cash & Carry ČR
Charakteristika: zelenkavá barva, v chuti najdeme tóny meruňkové marmelády, opečený toast, je minerální, harmonické, s tóny grepové kůry. Krásné harmonické šampaňské.
Doporučené jídlo: parmská šunka s ricottou a brusinkami
Cena: 928 Kč

 

Piper Heidsieck Brut Vintage 2000 Piper Heidsieck Brut Vintage 2000
Výrobce: Champagnes P.&C. Heidsieck, Francie
Dovozce: Maxxium Czech
Charakteristika: jiskrně zlatavá barva, aroma toastu a kandovaného ovoce, v chuti vyrovnané, s pěkným průběhem a decentní kyselinkou. Lahvově zralý sekt elegantního výrazu.
Doporučené jídlo: plody moře, dušené telecí na čerstvých bylinkách
Cena: 1400 Kč

 

Charles Gardet 2000
Výrobce: Gardet et Cie, Francie
Dováží: Vinom Wine
Charakteristika: sytě žlutá barva, ve vůni najdeme opečený toast, nádherná chuť s tóny bílého rybízu. Krásné harmonické šampaňské.
Doporučené jídlo: kaviár
Cena: 1190 Kč

 

Tesco Finest Champagne Premier Cru
Výrobce: Tesco Stores, Francie
Dováží: Tesco Stores ČR
Charakteristika: stříbrná, světle žlutá barva, ve vůni vnímáme tóny mandlové polevy a hřebíčku, chuť citrusově ovocná s nádechem limetky. Klasické plnější víno.
Doporučené jídlo: slanější sýry
Cena: 549 Kč

 

Cuvée Prestige Cuvée Prestige
Výrobce: Ca’del Bosco, Itálie
Dováží: Lessa
Charakteristika: zlatožlutá barva, delikátní vůně s tóny ořechů, v chuti ovocné, citrusové, s jemnou bylinkovou dochutí. Středně plné až plné víno s jogurtovou jemností.
Doporučené jídlo: blanšírovaná mořská ryba
Cena: 804 Kč

 

Cuvée Special Brut
Výrobce: Sektkellerei Christian Madl, Rakousko
Charakteristika: zelenkavá barva, ve vůni najdeme citrusy, v chuti svěží, šťavnaté, přímočaré. Pěkné minerální víno.
Doporučené jídlo: hodí se pro přípravu ovocného sorbetu
Cena: 495 Kč

 

Champagne Pommery Brut Royal Champagne Pommery Brut Royal
Výrobce: Vranken Pommery Francie
Dováží: United Brands
Charakteristika: zlatavě oranžová barva, ve vůni tropické ovoce, toast, středně plná chuť s tóny dýňového kompotu. Pěkné harmonické víno.
Doporučené jídlo: carpaccio z tuňáka
Cena: 1200 Kč

 

Cremant de Bourgogne Rosé 2007 Cremant de Bourgogne Rosé 2007
Výrobce: Domaine Borgnat, Francie
Dovozce: Vicom
Charakteristika: sytě růžová barva, s bylinkovým aroma, v chuti sladké s líbivými tóny malin. Příjemně pitelné, líbivé víno.
Doporučené jídlo: créme brulée s lesním ovocem
Cena: 410 Kč

 

Classic Brut
Výrobce: Alan Thieno, Francie
Dovozce: In Vino Trading
Charakteristika: zeleno-žlutá barva, vyzrálá vůně s kořenitými tóny grepové kůry, v chuti kořenito-ovocné s citrusovými tóny. Plnější víno s opulentní vyzrálostí, v doznívání se objevují hořké mandle.
Doporučené jídlo: drůbeží krém
Cena: 1133 Kč

 

Champagne Blue Top Heidsieck Brut Champagne Blue Top Heidsieck Brut
Výrobce: Vranken Pommery Francie
Dovozce: United Brands
Charakteristika: víno jiskrně žluté barvy s výrazným aroma hlohu, jablek a kvasinek. Chuť je pevná, charakteristická, s pěknou kyselinkou. Výrazné, tělnaté víno.
Doporučené jídlo: sýrové předkrmy, říční ryby
Cena: 899 Kč

 

Schloss Gobelsburg Brut Reserve Schloss Gobelsburg Brut Reserve
Výrobce: Schloss Gobelsburg, Rakousko
Dovozce: Austria Wein
Charakteristika: zlatavá barva, jemné a harmonické ve vůni i chuti, kde rozeznáváme tóny švestek a višní
Doporučené jídlo: tvrdé sýry
Cena: 495 Kč

 

Piper Heidsieck Cuvée Brut Piper Heidsieck Cuvée Brut
Výrobce: Champagnes P.&C. Heidsieck, Francie
Dovozce: Maxxium Czech
Charakteristika: žluto-zlatavá barva, krásné biskvitové aroma, chuť je svěží, středně extraktivní. Komplexní víno.
Doporučené jídlo: drůbež, plody moře
Cena: 899 Kč

 

Franciacorta Cuvée Brut Bellavista Franciacorta Cuvée Brut Bellavista
Výrobce: Bellavista, Itálie
Dovozce: Neubauer & syn
Charakteristika: sytě zlatá barva, ve vůni minerální toastové tóny, v chuti plné, ovocné
Doporučené jídlo: uzený pstruh
Cena: 990 Kč

 

Prosecco di Valdobbiadene VSQPRD, Cuvée di Boj 2007 Prosecco di Valdobbiadene VSQPRD, Cuvée di Boj 2007
Výrobce: Valdo Spumanti, Itálie
Dovozce: B. Chovan & partneři
Charakteristika: světle zelenkavá barva, ve vůni jablka, bylinky a oříšky, v chuti jemně kulaté s doteky zralého žlutomasého ovoce. Velmi harmonické jemné víno.
Doporučené jídlo: podávat jako aperitiv, k čerstvým
sýrům a plodům moře
Cena: 355 Kč

 

Bailly & Lapierre Réserve Brut Bailly & Lapierre Réserve Brut
Výrobce: Caves Bailly Lapierre, Francie
Dovozce: M. Král & spol.
Charakteristika: zlatavá barva, minerální vůně s jemnými smetanovými tóny zelených jablek a mandlí. Středně plné víno s minerálními tóny.
Doporučené jídlo: lyonská šunka
Cena: 340 Kč

 

The Rose Brut, Metodo Classico VSQ 2005
Výrobce: Velenosi, Itálie
Dovozce: B. Chovan & partneři
Charakteristika: terakotová barva, v chuti lesní ovoce, toast, v chuti minerální, rybíz, trnky. Pěkné víno na vrcholu zrání.
Doporučené jídlo: tatarák z tuňáka
Cena: 940 Kč

 

Chateau Bzenec brut 2005 Chateau Bzenec brut 2005
Výrobce: Bohemia Sekt, Chateau Bzenec
Charakteristika: citronově žlutá barva, delikátní nazrálá vůně, kořenitá chuť s bylinkovými podtóny s nádechem citrusů.
Středně plné vyzrálé víno s delší zralou dochutí.
Doporučené jídlo: telecí brzlík
Cena: 186 Kč

 

Louis Girardot Brut 2003 Louis Girardot Brut 2003
Výrobce: Bohemia Sekt
Charakteristika: hlubší zlatá barva, jemná ovocná vůně s tóny grepů, ovocná chuť s karamelovými tóny. Středně plné víno s bohatým chuťovým projevem.
Doporučené jídlo: paštika z husích jater
Cena: 499 Kč

 

Bruno Paillard 1er Cuvée Brut Champagne Bruno Paillard 1er Cuvée Brut Champagne
Výrobce: Bruno Paillard, Francie
Dovozce: Neubauer & syn
Charakteristika: sytě zlatá barva, jemně nazrálá vůně s kořenitými tóny zelených bylinek, v chuti harmonické, středně plné tělo
Doporučené jídlo: chřestový krém
Cena: 1350 Kč

 Bohemia Sekt Prestige demi sec 2006

Bohemia Sekt Prestige demi sec 2006
Výrobce: Bohemia Sekt
Charakteristika: zářivá zeleno-zlatá barva, ve vůni najdeme vyzrálé ovoce (pomeranče), výrazně nazrálá chuť. Víno s příjemným zbytkovým cukrem.
Doporučené jídlo: kuřecí prsa plněná sýrem s modrou plísní
Cena: 249 Kč

 

Bohemia Sekt Prestige rosé brut 2006 Bohemia Sekt Prestige rosé brut 2006
Výrobce: Bohemia Sekt
Charakteristika: lososová barva, jahodovo-malinová vůně, v chuti sladká jablka. Příjemné, harmonické, dobře pitelné víno.
Doporučené jídlo: těstoviny s uzeným lososem
Cena: 249 Kč

 

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Libor Ševčík
05.01.2009 - 10:37:35



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 5 plus 9 je
 

ByrTW 10.01.2021 12:19:50
Medicine information. What side effects? <a href="https://prednisone4u.top">how can i get cheap prednisone for sale</a> in Canada. Actual trends of drugs. Read information now. <a href=http://gossi.co.kr/home/201204205zlhCUhRQQ/home.php?go=pds_list&pds_admin_num=8711&num=195642&start=0&mode=&field=&s_que=&year=&month=&tag=&gong_number=>All news about medicament.</a> <a href=https://en.vaskar.co.in/translate/1?to=ru&from=en&source=Drug%20information%20leaflet.%20Brand%20names.%20%3Ca%20href%3D%22https%3A%2F%2Fviagra4u.top%22%3Eget%20generic%20viagra%20without%20insurance%3C%2Fa%3E%20in%20US.%20Everything%20information%20about%20medication.%20Read%20now.%20%0D%0A%3Ca%20href%3Dhttps%3A%2F%2Fechographie-sans-frontieres.com%2Fblog-post%2Fradiologie-voluson-e10-maroc%2F%23comment-13057%3ESome%20what%20you%20want%20to%20know%20about%20medication.%3C%2Fa%3E%20%3Ca%20href%3Dhttp%3A%2F%2Fbpo.gov.mn%2Fcontent%2F263%3EAll%20information%20about%20meds.%3C%2Fa%3E%20%3Ca%20href%3Dhttp%3A%2F%2Fcardioandcaffeine.com%2Fi-stopped-counting-calories-logging-food-planning-meals%2F%23comment-33340%3EAll%20news%20about%20drugs.%3C%2Fa%3E%20%20056d6_8%20&result=%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%8F%20%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%88%D1%8E%D1%80%D0%B0%20%D0%BE%20%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%85.%20%D0%A4%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D0%B5%20%D0%BD%D0%B0%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F.%20%3Ca%20href%3D%22https%3A%2F%2Fviagra4u.top%22%20%3E%20%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D1%8C%20%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%20%D0%92%D0%B8%D0%B0%D0%B3%D1%80%D1%8B%20%D0%B1%D0%B5%D0%B7%20%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B8%3C%20%2F%20a%20%3E%20%D0%B2%20%D0%A1%D0%A8%D0%90.%20%D0%92%D1%81%D1%8F%20%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%20%D0%BE%20%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%85.%20%D0%90%20%D1%82%D0%B5%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%8C%20%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9.%20%3Ca%20href%3Dhttps%3A%2F%2Fechographie-sans-frontieres.com%2Fblog-post%20%2F%20radiologie-voluson-e10-maroc%20%2F%20%23comment-13057%3E%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%8B%D0%B5%20%D0%B8%D0%B7%20%D1%82%D0%BE%D0%B3%D0%BE%2C%20%D1%87%D1%82%D0%BE%20%D0%B2%D1%8B%20%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%20%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%82%D1%8C%20%D0%BE%20%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%85.%3C%20%2F%20a%3E%20%3Ca%20href%3Dhttp%3A%2F%2Fbpo.gov.mn%20%2F%20content%20%2F%20263%3E%D0%B2%D1%81%D1%8F%20%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%20%D0%BE%20%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%85.%3C%20%2F%20a%3E%20%3Ca%20href%3Dhttp%3A%2F%2Fcardioandcaffeine.com%2Fi-stopped-counting-calories-logging-food-planning-meals%2F%23comment-33340%3E%D0%B2%D1%81%D0%B5%20%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%20%D0%BE%20%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%85.%3C%20%2F%20a%3E%20056d6_8>Best trends of medication.</a> <a href=https://jamtlandsguiden.se/jamtlandssangen/#comment-31275>All what you want to know about drug.</a> aa63f95
Karolína 27.02.2011 23:04:51
Pěkný článek, i když Bohemku raději nebrat :-) Zajímavé doplňující informace o typech šampaňského lze nalézt například zde: http://www.vinopro.me/clanky/typy-champagne-1003338.htm
VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.