První úředně doložená dodávka pravého šampaňského dorazila do Čech právě před 210 lety. Podle účetních knih společnosti Ruinart z francouzské Remeše, předního výrobce šampaňského, poslali do Prahy 25. dubna 1798 hraběti Clam-Gallasovi 810 lahví šampaňského. Ještě v témže roce putovaly od Ruinartů do téhož města lahve k Nosticům a hraběti Šporkovi.
Ruinartové se ve svém sídle chlubí i další památkou spjatou s Čechy. Přesněji s Čechem Alfonsem Muchou. V roce 1896 pro ně vytiskla tiskárna Champenois slavný a dodnes znovu a znovu reprodukovaný reklamní plakát se stojící dívčí postavou, která ve vztyčené levé ruce třímá sklenku plnou šampaňského. Předlohu namaloval právě Alfons Mucha.
Plakát měl velký úspěch, a tak Mucha namaloval dva plakáty i pro konkurenta Ruinartů. Firma Mo¨et Chandon z Épernay má od něj pro svou značku White star postavu dívky v exteriéru s ošatkou hroznů a pro značku Crémant Imperial dívku v ateliéru se sklenkou šampaňského, obě s muchovsky typickým rozevlátým oděvem a výrazem ve tváři svědčícím o tom, že modelky se šampaňským jenom nepózovaly. Podle vzpomínek jeho syna Jiřího patřilo šampaňské ke stálé a hojně používané výbavě otcova pařížského ateliéru.
V podnikovém muzeu Mo¨et Chandon na zámku ve Fontainebleau lze najít práce i dalšího Čecha, Rudolfa Váchy. Maloval rodinné portréty Chandonů. Raulovi Chandonovi se jeho portrét s chotí i potomky líbil natolik, že Váchovi zadal pro firmu ilustrovat i exkluzivní pamětní spis Les recherches sur les origines de vignobles et du vin de Champagne. Reklamou na šampaňské se ve Francii zabýval i Luděk Marold a Jan Dědina.
S přípravou prvních sektů na území dnešní České republiky začali v roce 1875 v rozsáhlých sklepeních pod zámkem v Bzenci. Připravovali je podle francouzského vzoru kvašením v lahvích. Dělali zřejmě vynikající sekty, protože už v roce 1881 si za svůj vzorek přivezli velkou zlatou medaili z mezinárodní výstavy v Toulouse.
Dalších zlatých z prestižních mezinárodních výstav v Bzenci přibývalo. V roce 1890 to byla velká zlatá z Madridu, 1892 z Paříže a Bruselu, a v roce 1900 dokonce Grand prix z Paříže. Na přelomu 19. a 20. století produkovali ročně 30 tisíc lahví značek Monopol, Carte noir, Carte blanch, Nenparoil nebo Cabinet. Ovšem zámek změnil majitele, ten neměl o víno zájem a v roce 1913 výrobu šumivého vína zrušil.
Na území Čech začala výroba šumivých vín v mělnických zámeckých sklepích v roce 1896. To už měl svah pod zámkem dnešní podobu, protože rok předtím na zpustlé stráni udělali terasy a vysadili na ně révu vinnou.
Sklepník Karel Pietschman tehdy uložil do sklepa první lahve, ve kterých nechal kvasit víno klasickou šampaňskou metodou. Tehdy se mu také u nás ještě smělo říkat šampaňské. Prvních 734 lahví opustilo sklep na oslavu nového století v roce 1900 a už tehdy nesly název Chateau Mělník. Na tuto tradici navázal po restituci zámku a vinic Jiří Lobkowicz.
Sekty se vyráběly později i v Teplicích, kde se na jejich výrobě podílel Francouz Louis Girardot, jehož jméno nese nejluxusnější sekt produkovaný dnes ve Starém Plzenci klasickou metodou kvašením v lahvích.
Největší producent sektů v Česku, společnost Bohemia Sekt ze Starého Plzence, začal s přípravou sektů na sklonku druhé světové války. V roce 1944 naplnil sklepmistr Miloš Jermář první lahve a 6. května roku 1945 s nimi uvítal americké osvoboditele. Sekt byl polosladký, jmenoval se Black Widow a plzeňské velitelství americké armády bylo jeho prvním oficiálním odběratelem.
Po nástupu komunistů v roce 1948 se jméno Black Widow nesmělo dál užívat. Vznikl sekt Chateau Radyně (pojmenovaný podle zříceniny hradu nedaleko města), který je dnes nejstarší nepřetržitě vyráběnou značkou šumivého vína v České republice.
Pokud je na lahvi šampaňského či sektu uveden i ročník, jde o víno připravené pouze z vín sklizených v tom kterém roce. Vína bez označení ročníku jsou scelována z vín pocházejících z různých sklizní.
Blanc de blanc - bílé z bílého
Označení u šampaňských vín značí, že bylo připraveno pouze z odrůdy Chardonnay.
Blanc de noir - bílé z černého
V Champagni se připravuje pouze z odrůd Pinot noir nebo Pinot meunier, jinde i z jiných modrých odrůd, které se ihned vylisují a nezabarví mošt barvivem ze slupek.
0,2 l: quart
0,375 l: demie
0,75 l: champenoise
1,5 l: magnum
3 l: jéroboam
4,5 l: réhoboam
6 l: mathusalem
9 l: salmanazar
12 l: balthazar
15 l: nabuchoddonosor – při jeho otvírání a nalévání musí spolupracovat alespoň dva lidé.
Většina pravého šampaňského i sektů se prodává v tlustostěnných lahvích o obsahu 0,75 litru. K dostání jsou i menší s obsahem 0,2 nebo 0,375 l. Největší světový producent sektů, španělská společnost Freixenet, právě uvádí na český trh dva své minisekty (0,2 l): sladký Freixenet Mini Carta Nevada Semi-Seco a suchý Freixenet Mini Cordon Negro Brut. Jsou připraveny z odrůd Macabeo, Parellada a Xarello.
Dosud největší lahev naplnili sektem v kalifornském vinařství Korbel (založili ho bratři Korbelové původem z Čech) pro oslavy příchodu nového tisíciletí. Prázdná vážila 175 kilogramů a na výšku měla 135 centimetrů. Vyrobili ji v Německu a obsahovala 120 litrů sektu.
Brut nature - Obsahuje méně než 3 g cukru na litr
Extra brut - Cukru může být do 6 g/l
Brut - Obsah cukru je nižší než 15 g/l
Extra dry - Obsah cukru se pohybuje mezi 12 a 20 g/l
Sec - Obsah cukru se pohybuje mezi 17 a 35 g/l
Demi sec - Obsah cukru se pohybuje mezi 33 a 50 g/l
Doux - Množství cukru je vyšší než 50g/l
Rekordních 77 vzorků šampaňských a šumivých vín se ucházelo o ocenění na soutěži Prague Trophy 2008, kterou pořádá odborný měsíčník Víno Revue. Odborná porota udělila celkem 23 medailí. Všechna oceněná vína představujeme.
Henri de Verlaine Brut Rosé
Výrobce: Lanson
International, Francie
Dováží: Makro Cash & Carry ČR
Charakteristika: víno meruňkovo-lososové barvy, aroma lesního ovoce a biskvitů, v chuti je komplexní, odpovídající vůni, s pěkným dozvukem kyselin. Krásný příklad harmonického rosé sektu.
Doporučené jídlo: králičí terina, foie gras
Cena: 1083 Kč
Gosset Grande Réserve
Výrobce: Champagne Gosset, Francie
Dováží: M. Král & spol.
Charakteristika: platinově zlatá barva, krásně vyzrálá vůně, toastově plná chuť s příchutí lískových ořechů. Plné tělo s harmonickou koncovkou, dá se pít samotné při hezkých chvilkách.
Cena: 1470 Kč
Henri de Verlaine Brut
Výrobce: Lanson International, Francie
Dováží: Makro Cash & Carry ČR
Charakteristika: zelenkavá barva, v chuti najdeme tóny meruňkové marmelády, opečený toast, je minerální, harmonické, s tóny grepové kůry. Krásné harmonické šampaňské.
Doporučené jídlo: parmská šunka s ricottou a brusinkami
Cena: 928 Kč
Piper Heidsieck Brut Vintage 2000
Výrobce: Champagnes P.&C. Heidsieck, Francie
Dovozce: Maxxium Czech
Charakteristika: jiskrně zlatavá barva, aroma toastu a kandovaného ovoce, v chuti vyrovnané, s pěkným průběhem a decentní kyselinkou. Lahvově zralý sekt elegantního výrazu.
Doporučené jídlo: plody moře, dušené telecí na čerstvých bylinkách
Cena: 1400 Kč
Charles Gardet 2000
Výrobce: Gardet et Cie, Francie
Dováží: Vinom Wine
Charakteristika: sytě žlutá barva, ve vůni najdeme opečený toast, nádherná chuť s tóny bílého rybízu. Krásné harmonické šampaňské.
Doporučené jídlo: kaviár
Cena: 1190 Kč
Tesco Finest Champagne Premier Cru
Výrobce: Tesco Stores, Francie
Dováží: Tesco Stores ČR
Charakteristika: stříbrná, světle žlutá barva, ve vůni vnímáme tóny mandlové polevy a hřebíčku, chuť citrusově ovocná s nádechem limetky. Klasické plnější víno.
Doporučené jídlo: slanější sýry
Cena: 549 Kč
Cuvée Prestige
Výrobce: Ca’del Bosco, Itálie
Dováží: Lessa
Charakteristika: zlatožlutá barva, delikátní vůně s tóny ořechů, v chuti ovocné, citrusové, s jemnou bylinkovou dochutí. Středně plné až plné víno s jogurtovou jemností.
Doporučené jídlo: blanšírovaná mořská ryba
Cena: 804 Kč
Cuvée Special Brut
Výrobce: Sektkellerei Christian Madl, Rakousko
Charakteristika: zelenkavá barva, ve vůni najdeme citrusy, v chuti svěží, šťavnaté, přímočaré. Pěkné minerální víno.
Doporučené jídlo: hodí se pro přípravu ovocného sorbetu
Cena: 495 Kč
Champagne Pommery Brut Royal
Výrobce: Vranken Pommery Francie
Dováží: United Brands
Charakteristika: zlatavě oranžová barva, ve vůni tropické ovoce, toast, středně plná chuť s tóny dýňového kompotu. Pěkné harmonické víno.
Doporučené jídlo: carpaccio z tuňáka
Cena: 1200 Kč
Cremant de Bourgogne Rosé 2007
Výrobce: Domaine Borgnat, Francie
Dovozce: Vicom
Charakteristika: sytě růžová barva, s bylinkovým aroma, v chuti sladké s líbivými tóny malin. Příjemně pitelné, líbivé víno.
Doporučené jídlo: créme brulée s lesním ovocem
Cena: 410 Kč
Classic Brut
Výrobce: Alan Thieno, Francie
Dovozce: In Vino Trading
Charakteristika: zeleno-žlutá barva, vyzrálá vůně s kořenitými tóny grepové kůry, v chuti kořenito-ovocné s citrusovými tóny. Plnější víno s opulentní vyzrálostí, v doznívání se objevují hořké mandle.
Doporučené jídlo: drůbeží krém
Cena: 1133 Kč
Champagne Blue Top Heidsieck Brut
Výrobce: Vranken Pommery Francie
Dovozce: United Brands
Charakteristika: víno jiskrně žluté barvy s výrazným aroma hlohu, jablek a kvasinek. Chuť je pevná, charakteristická, s pěknou kyselinkou. Výrazné, tělnaté víno.
Doporučené jídlo: sýrové předkrmy, říční ryby
Cena: 899 Kč
Schloss Gobelsburg Brut Reserve
Výrobce: Schloss Gobelsburg, Rakousko
Dovozce: Austria Wein
Charakteristika: zlatavá barva, jemné a harmonické ve vůni i chuti, kde rozeznáváme tóny švestek a višní
Doporučené jídlo: tvrdé sýry
Cena: 495 Kč
Piper Heidsieck Cuvée Brut
Výrobce: Champagnes P.&C. Heidsieck, Francie
Dovozce: Maxxium Czech
Charakteristika: žluto-zlatavá barva, krásné biskvitové aroma, chuť je svěží, středně extraktivní. Komplexní víno.
Doporučené jídlo: drůbež, plody moře
Cena: 899 Kč
Franciacorta Cuvée Brut Bellavista
Výrobce: Bellavista, Itálie
Dovozce: Neubauer & syn
Charakteristika: sytě zlatá barva, ve vůni minerální toastové tóny, v chuti plné, ovocné
Doporučené jídlo: uzený pstruh
Cena: 990 Kč
Prosecco di Valdobbiadene VSQPRD, Cuvée di Boj 2007
Výrobce: Valdo Spumanti, Itálie
Dovozce: B. Chovan & partneři
Charakteristika: světle zelenkavá barva, ve vůni jablka, bylinky a oříšky, v chuti jemně kulaté s doteky zralého žlutomasého ovoce. Velmi harmonické jemné víno.
Doporučené jídlo: podávat jako aperitiv, k čerstvým
sýrům a plodům moře
Cena: 355 Kč
Bailly & Lapierre Réserve Brut
Výrobce: Caves Bailly Lapierre, Francie
Dovozce: M. Král & spol.
Charakteristika: zlatavá barva, minerální vůně s jemnými smetanovými tóny zelených jablek a mandlí. Středně plné víno s minerálními tóny.
Doporučené jídlo: lyonská šunka
Cena: 340 Kč
The Rose Brut, Metodo Classico VSQ 2005
Výrobce: Velenosi, Itálie
Dovozce: B. Chovan & partneři
Charakteristika: terakotová barva, v chuti lesní ovoce, toast, v chuti minerální, rybíz, trnky. Pěkné víno na vrcholu zrání.
Doporučené jídlo: tatarák z tuňáka
Cena: 940 Kč
Chateau Bzenec brut 2005
Výrobce: Bohemia Sekt, Chateau Bzenec
Charakteristika: citronově žlutá barva, delikátní nazrálá vůně, kořenitá chuť s bylinkovými podtóny s nádechem citrusů.
Středně plné vyzrálé víno s delší zralou dochutí.
Doporučené jídlo: telecí brzlík
Cena: 186 Kč
Louis Girardot Brut 2003
Výrobce: Bohemia Sekt
Charakteristika: hlubší zlatá barva, jemná ovocná vůně s tóny grepů, ovocná chuť s karamelovými tóny. Středně plné víno s bohatým chuťovým projevem.
Doporučené jídlo: paštika z husích jater
Cena: 499 Kč
Bruno Paillard 1er Cuvée Brut Champagne
Výrobce: Bruno Paillard, Francie
Dovozce: Neubauer & syn
Charakteristika: sytě zlatá barva, jemně nazrálá vůně s kořenitými tóny zelených bylinek, v chuti harmonické, středně plné tělo
Doporučené jídlo: chřestový krém
Cena: 1350 Kč
Bohemia Sekt Prestige demi sec 2006
Výrobce: Bohemia Sekt
Charakteristika: zářivá zeleno-zlatá barva, ve vůni najdeme vyzrálé ovoce (pomeranče), výrazně nazrálá chuť. Víno s příjemným zbytkovým cukrem.
Doporučené jídlo: kuřecí prsa plněná sýrem s modrou plísní
Cena: 249 Kč
Bohemia Sekt Prestige rosé brut 2006
Výrobce: Bohemia Sekt
Charakteristika: lososová barva, jahodovo-malinová vůně, v chuti sladká jablka. Příjemné, harmonické, dobře pitelné víno.
Doporučené jídlo: těstoviny s uzeným lososem
Cena: 249 Kč
Zdroj: www.ihned.cz
Autor: Libor Ševčík
05.01.2009 - 10:37:35
Znalost destilace přivezli na Pyrenejský poloostrov Arabové koncem 8. století. ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Doposud se pro výrobu ovocných nápojů používaly klasické druhy citrusových ...
Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...