Tato málo mrazuodolná, ale poměrně suchovzdorná odrůda, se k nám rozšířila z Rakouska. Je náchylná na houbové choroby a velké hrozny často hnijí. Je charakteristická svým nenáročným požadavkům na půdu. Může se pěstovat stejně v půdách hlinitých jako v půdách vápenitých, anebo suchých, písčitých. Nesnáší vlhké polohy a půdy bohaté dusíkem, kde trpí chorobami a mrazy. Úrodnost je výborná a pravidelná. Pokud je sklizeň velká, trpí tím barevnost a vína jsou řidší. Naopak při silně omezené sklizni dává jemná a extraktivní vína, dokonce i v predikátní jakosti. Tuto odrůdu pěstují především menší vinaři, pro „velkovinařské“ pěstitelské závody jsou perspektivní jen v tradičních pěstitelských oblastech. Portugalské modré je vytlačováno novějšími kvalitnějšími odrůdami např. Dornfeld. Víno má rubínovou barvu s jemnou vůní někdy až květinovou. Nízký obsah kyseliny, příjemně pitelné (mladá vína). Podávají se k drůbežímu masu s hutnou přípravou (bažant, husa), ale také k jemnému bifteku nebo těstovinám.
Autor: Veronika Horáková
21.11.2008 - 14:51:49
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...