GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Rioja musí zrát dlouho

 

ilustracni fotoVína ze španělské oblasti Rioja vděčí za svou celosvětovou slávu mimo jiné i škůdci zvanému mšička révokaz. Když tento vinaři nenáviděný hmyz zničil v polovině devatenáctého století vinice v Bordeaux a Burgundsku, vydali se tamní pěstitelé zakládat nová vinařství právě sem, na severovýchod Španělska. Jejich metody, zejména užití nových dubových sudů typu barrique, výrazně zlepšily kvalitu místních vín a nastartovaly cestu k nesmrtelné slávě regionu.


Historie pěstování vín, která jsou obvykle hutná, plná a výrazná, je přitom v oblasti Rioja mnohem starší. Vinná réva se zde pěstovala už od druhého století před Kristem, kdy se do oblasti dostali Římané se svými legiemi.


Základ je vždy Tempranillo


Vína se zde produkují převážně červená, a to z nejtypičtějších španělských odrůd, jež najdeme ve většině regionů. Nejrozšířenější z nich je Tempranillo, které dodává vínům plnost a především dlouhověkost - díky nízkému obsahu oxidačních látek stárne víno velmi pomalu.


Další významnou odrůdou je Garnacha, která se přidává do směsí vín pro svou plnost, hrubost a někdy výraznější alkohol. Pokud je zpracována samostatně, může dosáhnout až neuvěřitelných 16 % alkoholu. Pro svěžest a aroma se zas užívá odrůda Graciano a pro vylepšení barvy a tříslovin Mazuelo. Ne vždy je víno z oblasti Rioja smícháno ze všech povolených odrůd, ale můžete si být jisti, že základem bude vždy Tempranillo.


V tomto regionu najdete samozřejmě i bílá vína. Ta ovšem nejsou ve světě tolik známá a jejich podíl na celkovém objemu vyrobených vín není příliš velký. Mezi typické odrůdy patří Viura a Malvasia. Bílá vína jsou většinou lehká, svěží, s nepříliš výraznou kyselinkou a jsou určena k rychlé spotřebě.


Oblast Rioja je rozdělena na tři menší celky - Rioja Alta, Rioja Alavesa a Rioja Baja. Většina vinařů vlastní vinice ve více oblastech, protože každá část nabízí trochu odlišné podmínky a vína jsou pak většinou směsí z různých částí Riojy.


Jak se označují vína ve Španělsku


Vína z Rioja Alta jsou většinou velmi plná, koncentrovaná a navíc dokáží být i velmi hladká až sametová. Vína z oblasti Rioja Alavesa jsou nejplnější z celého regionu, obsahují více kyselin a mají také nejstálejší charakter, který se jen pomalu mění během zrání. Rioja Baja je sušší a teplejší oblast než zbylé dvě. Zdejší vína jsou velmi tmavá, alkoholická. Bohužel postrádají kyseliny a aroma, hodí se proto převážně jen do směsí.


Systém označování kvality vín ve Španělsku je založen na regionu a původu hroznů, stejně jako ve Francii, ale na etiketě najdete ještě několik různých označení, jež deklarují i délku a způsob zrání vína.


Vino Joven je mladé víno určené k rychlé spotřebě během jednoho roku, nesmí zrát v sudech. Crianza označuje dva roky staré víno, které minimálně rok zrálo v sudu. V dobrých ročnících se nejlepší vína označují jako Reserva - ta musí zrát nejméně rok v sudu a dva roky v lahvi. Vína s označením Gran Reserva nabízí zážitek z nejlepších ročníků obohacený dvouletým zráním v sudu a pak ještě třemi roky na lahvi.


Nejlepší vína z Riojy mohou zrát po dlouhou dobu, některá i několik desítek let. Samozřejmě i zde platí: čím kvalitnější víno, tím déle může zlepšovat svou chuť zráním. "Velká vína" dosahují zralosti nejdříve po deseti letech. Ochutnáte-li vína po 15 letech od sklizně, čeká vás opravdový zážitek.

 

TIP AUTORA: ALEŠ POKORNÝ, hlavní Someliér restaurace Monarch, řádný člen Asociace someliérů ČR


ZUAZO GASTON BODEGAS
ZUAZO GASTON RESERVA 2004
Vůně koření, tabáku a čaje, v chuti plné, hřejivé s˙příjemnou tříslovinou. Hodí se ke zvěřině.
Cena: 455 Kč


MARQUÉS DE CÁCERES
RIOJA BLANCO BARRICA 2008
Vůně vanilky, zahradního ovoce, v˙chuti svěží, lehké, ovocné. Vhodné k salátům a drůbeži.
Cena: 265 Kč


Zdroj: www.ihned.cz

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Aleš Pokorný
18.08.2010 - 10:49:16



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 4 plus 1 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.