Vína ze španělské oblasti Rioja vděčí za svou celosvětovou slávu mimo jiné i škůdci zvanému mšička révokaz. Když tento vinaři nenáviděný hmyz zničil v polovině devatenáctého století vinice v Bordeaux a Burgundsku, vydali se tamní pěstitelé zakládat nová vinařství právě sem, na severovýchod Španělska. Jejich metody, zejména užití nových dubových sudů typu barrique, výrazně zlepšily kvalitu místních vín a nastartovaly cestu k nesmrtelné slávě regionu.
Historie pěstování vín, která jsou obvykle hutná, plná a výrazná, je přitom v oblasti Rioja mnohem starší. Vinná réva se zde pěstovala už od druhého století před Kristem, kdy se do oblasti dostali Římané se svými legiemi.
Vína se zde produkují převážně červená, a to z nejtypičtějších španělských odrůd, jež najdeme ve většině regionů. Nejrozšířenější z nich je Tempranillo, které dodává vínům plnost a především dlouhověkost - díky nízkému obsahu oxidačních látek stárne víno velmi pomalu.
Další významnou odrůdou je Garnacha, která se přidává do směsí vín pro svou plnost, hrubost a někdy výraznější alkohol. Pokud je zpracována samostatně, může dosáhnout až neuvěřitelných 16 % alkoholu. Pro svěžest a aroma se zas užívá odrůda Graciano a pro vylepšení barvy a tříslovin Mazuelo. Ne vždy je víno z oblasti Rioja smícháno ze všech povolených odrůd, ale můžete si být jisti, že základem bude vždy Tempranillo.
V tomto regionu najdete samozřejmě i bílá vína. Ta ovšem nejsou ve světě tolik známá a jejich podíl na celkovém objemu vyrobených vín není příliš velký. Mezi typické odrůdy patří Viura a Malvasia. Bílá vína jsou většinou lehká, svěží, s nepříliš výraznou kyselinkou a jsou určena k rychlé spotřebě.
Oblast Rioja je rozdělena na tři menší celky - Rioja Alta, Rioja Alavesa a Rioja Baja. Většina vinařů vlastní vinice ve více oblastech, protože každá část nabízí trochu odlišné podmínky a vína jsou pak většinou směsí z různých částí Riojy.
Vína z Rioja Alta jsou většinou velmi plná, koncentrovaná a navíc dokáží být i velmi hladká až sametová. Vína z oblasti Rioja Alavesa jsou nejplnější z celého regionu, obsahují více kyselin a mají také nejstálejší charakter, který se jen pomalu mění během zrání. Rioja Baja je sušší a teplejší oblast než zbylé dvě. Zdejší vína jsou velmi tmavá, alkoholická. Bohužel postrádají kyseliny a aroma, hodí se proto převážně jen do směsí.
Systém označování kvality vín ve Španělsku je založen na regionu a původu hroznů, stejně jako ve Francii, ale na etiketě najdete ještě několik různých označení, jež deklarují i délku a způsob zrání vína.
Vino Joven je mladé víno určené k rychlé spotřebě během jednoho roku, nesmí zrát v sudech. Crianza označuje dva roky staré víno, které minimálně rok zrálo v sudu. V dobrých ročnících se nejlepší vína označují jako Reserva - ta musí zrát nejméně rok v sudu a dva roky v lahvi. Vína s označením Gran Reserva nabízí zážitek z nejlepších ročníků obohacený dvouletým zráním v sudu a pak ještě třemi roky na lahvi.
Nejlepší vína z Riojy mohou zrát po dlouhou dobu, některá i několik desítek let. Samozřejmě i zde platí: čím kvalitnější víno, tím déle může zlepšovat svou chuť zráním. "Velká vína" dosahují zralosti nejdříve po deseti letech. Ochutnáte-li vína po 15 letech od sklizně, čeká vás opravdový zážitek.
TIP AUTORA: ALEŠ POKORNÝ, hlavní Someliér restaurace Monarch, řádný člen Asociace someliérů ČR
ZUAZO GASTON BODEGAS
ZUAZO GASTON RESERVA 2004
Vůně koření, tabáku a čaje, v chuti plné, hřejivé s˙příjemnou tříslovinou. Hodí se ke zvěřině.
Cena: 455 Kč
MARQUÉS DE CÁCERES
RIOJA BLANCO BARRICA 2008
Vůně vanilky, zahradního ovoce, v˙chuti svěží, lehké, ovocné. Vhodné k salátům a drůbeži.
Cena: 265 Kč
Zdroj: www.ihned.cz
Autor: Aleš Pokorný
18.08.2010 - 10:49:16
1. Který/á hoteliér/ka je vám vzorem? Vzory nemám, spíš odstrašující ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...
NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...