GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Vyplatí se připlatit

 

ilustracni fotoBeaujolais. Když vzduchem zavane toto lahodné slovo, stěží se najde někdo, kdo si ihned nevybaví "řeku" mladého vína, která každoročně třetí čtvrtek v listopadu zaplavuje celý svět. Ač jím někteří experti pohrdají a považují ho za produkt marketingu, zná ho celý svět. Ve stejnojmenné francouzské provincii se nicméně vyrábějí i vína, která rozhodně mají delší životnost než jejich mladší bratr (Noveau) a jež jsou schopna příjemně překvapit a potěšit.


Různá kvalita


Beaujolais se tradičně vyrábí tak, že se celé trsy vína dávají do kádí nedrcené a hrozny, přinejmenším na povrchu kádě, začínají kvasit vnitřně - překotnou fermentací. Ta zdůrazňuje charakteristickou vůni a chuť ovoce a minimalizuje třísloviny a kyselinu jablečnou. Po třech nebo čtyřech dnech macerace se hrozny lisují a fermentace se dokončuje v kádi bez slupek. Měsíc po vinobraní je víno hotové, připravené k filtrování a plnění do lahví.


Region, rozkládající se od žulových kopců jižně od Maconu, jižního konce Burgundska, až po mnohem plošší kraj severozápadně od Lyonu, je celý založen převážně na odrůdě Gamay. Tato odrůda, všude jinde považovaná za velmi průměrnou a fádní, zde díky úsilí vinařů a odlišné metodě zpracování hroznů dává vzniknout vínům, jež ve s
zvětovém srovnání určitě obstojí.


Beaujolais produkuje celkem dvakrát tolik vína než Burgundsko, a dá se tím pádem také očekávat nejednotná kvalita tamních vín. Základní klasifikace Beaujolais proto rozeznává tři hlavní kategorie.


Nejrozšířenější apelací je Beaujolais AOC. Z jejích zhruba 60 vesnic každoročně vytéká slavná řeka mladého vína Beaujolais Nouveau, a to v neuvěřitelném množství asi 75 milionů lahví.


Severní část regionu - takzvané Haut Beaujolais - má jako podloží žulu s různě písčitou vrchní zeminou, která odvodňuje, prohřívá a nechá dozrát gamay často k dokonalosti. Třicet osm zdejších obcí má právo používat označení vín Beaujolais Villages AOC. Jejich vinice se šplhají po zalesněných horách až do výše 450 metrů.


Deset z těchto obcí (oblastí, apelací) je oprávněno používat na etiketách vlastní názvy a očekává se od nich, že prokáží své osobité vlastnosti. Tato nejvyšší kategorie nese název Beaujolais Crus.


Deset výjimečných


Vinice Beaujolais Crus leží v zóně příkrých kopců se zalesněnými vrcholky. Každé cru má svou osobitost, kterou dobří vinaři prozkoumají a vyjádří, jak nejlépe to ročník dovolí. Produkují zde řízná a aromatická vína, jež se pijí mladá, ale také vína tělnatá, která potřebují několik let zrání, aby se plně rozvinula.


Vesnice, jimž náleží titul Cru, se rozkládají na ostrozích, odlehlých vulkanických pahorcích i na vlastních horách Beaujolais. Všechny vinice jsou položeny dostatečně vysoko, takže je jen zřídkakdy poškodí mráz. Půda se různí od rozpadající se břidlice (v Morgonu) až po vápence (v St. Amour). Pod tím vším se rozkládá žula dávných sopek (v Brouilly).


Tak například Morgon je nejtypičtější, pokud jde o půdu a lahodnou chuť. Jeho středem je Cote du Py na skalistém útvaru drolící se břidlice, která mu dodává víc vitality než kterémukoliv jinému cru. Půda Régnié je poměrně písčitá, takže víno má tendenci být jemné a lehce řízné. V Chiroubles je beaujolais nejhezčí, a to jak víno, tak i vesnice. A dobré mladé fleurie je prototypem ducha regionu - má silné aroma, je hedvábné, křišťálově průzračné a lahodí hrdlu.


Tip autora
Aleš Pokorný
hlavní someliér restaurace Monarch, řádný člen Asociace someliérů ČR


Georges Rollet
Beaujolais Villages rosé 2008


Příjemné, lehké svěží beaujolais s projevem jahod, malin a vodního melounu v chuti. Dobře doplní drůbež, lehké ­saláty a je vhodné rovněž
jako aperitiv.
Cena: 225 Kč


Georges Rollet
Juliénas Vieilles Vignes 2007


Výrazná vůně tmavého lesního ovovce, brusinek, v chuti příjemně kořeněné s jemnou tříslovinou. Dobré k tmavým masům nebo k sýrům
s bílou plísní.
Cena: 335 Kč


Château Chatelard
Beaujolais Villages 2007


Příjemné, lehké víno, v chuti s projevem červeného ovoce a živější kyselinkou. V gastronomii doporučuji toto beaujolais podávat k těstovinám a drůbeži.
Cena: 235 Kč


H. Brac De La Perriere
Chiroubles 2006


Vůně koření, sušených brusinek, v chuti plné, s příjemným ovocným projevem. Vhodné k těstovinám, drůbeži a pernaté zvěřině, ­případně k sýrům s bílou plísní.
Cena: 357 Kč


Beaujolais crus


Nejvyšší kategorie zahrnuje 10 oblastí: Brouilly, Régnié, Chiroubles, Côte de Brouilly, Fleurie, Saint-Amour, Chénas, Juliénas, Morgon a Moulin-a-Vent.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Aleš Pokorný
22.09.2010 - 07:16:59

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.