GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 16.04.2024, svátek má Irena
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

IQ tipy pro degustační zážitek


ilustrační fotoTipy na degustaci od sommelierky Kláry Götzové a Aleše Macka, degustátora a spolumajitele společnosti Vinum Bonum.

 

Sommelierka Klára Götzová

 

SKALE 2005, Family Reserve, cuvée Cabernet Sauvignon, Merlot, Svatovavřinecké
Vinařství Springer, Bořetice

Vinařství Springer

Překrásné červené suché víno, vlajková loď tohoto prestižního moravského vinařství. Víno hluboké a syté barvy českého granátu, příjemného a výrazného aroma lesního ovoce, kořenitých tónů skořice a čokolády. Chuť je expresivní a komplexní, bohaté struktury, umocněná peprností a jemnou kořenitostí z nových dubových sudů. Je to víno s ohromným potenciálem.

Cena: 840 Kč


Grand Cuvée Bizé 2006, 85 % Rulandské modré, 15 % Zweigeltrebe; výběr z hroznů
Vinařství Bíza, Čejkovice

Cuvée odrůd Rulandské modré a Zweigeltrebe s typickou granátovou barvou, ovocnou vůní sušených švestek, třešní a fíků a nazrálou, extraktivní chutí s příjemně vyváženými sametovými tříslovinami a s lahodným závěrem kávy a čokolády. Cuvée je vyrobeno z vysoce vyzrálých hroznů, které byly dlouhodobě macerovány na slupkách a následně zrály 12 - 18 měsíců ve francouzských dubových sudech barrique. Víno je vhodné pro dlouhodobou archivaci, kde se rozvine jeho veliký potenciál.

Cena: 550 Kč


Modrý portugalModrý portugal 2008, pozdní sběr
Vinařství Bíza, Čejkovice

Víno intenzivní rubínové barvy s fialovými odstíny. Dobře vyzrálé hrozny vytvářejí bohatou vůni přezrálých třešní, borůvek a čokolády. Chuť je sametově plná, s příjemným projevem višňové marmelády a s lahodnou dochutí přezrálé dužniny třešní. Víno vyrobeno studenou macerací, s následným odbouráním kyseliny jablečné. Díky svému charakteru je určeno nejen k okamžité konzumaci, ale i k uchování v archivu 4 - 6 let.

Cena: 185 Kč

 

André 2006 kabinetní, Chăteau Dowina
Vinselekt Michlovský, Rakvice

Přímé víno barvy tmavého granátu, ve vůni jemně kořenité, s tóny tmavého bobulového ovoce a vanilky, v těle je plné, ve velmi dobré kondici, v dochuti je náznak kořenitosti, vhodné pro další zrání. Příjemné překvapení.

Cena: 249 Kč

 

Rulandské modré 2005, výběr z hroznů, Premier
Vinselekt Michlovský, Rakvice

Víno zrálo 12 měsíců v sudech typu barrique z francouzského dubu. Pinot noir ohromující kvality, uchvacující elegance, pevnost, kvalita celku dodává vínu sebevědomí. Ve vůni kombinace tmavého ovoce, minerality, lehkých živočišných tónů a jemný náznak cedrového dřeva. Hladké víno s plným tělem, chuť se momentálně projevuje v tónech lesního ovoce, pikantního koření a velmi osobité minerality, dochuť vína je jemná, sametová, elegantní a mocná.

Cena: 1190 Kč


Cabernet Savignon

Cabernet Sauvignon 2006, výběr z hroznů, Vinum Palaviense
Vinselekt Michlovský, Rakvice

Neprůhledné fialovo-černé víno, těžká, výrazná vůně, tmavé ovoce, borůvky, káva, vanilka. Příjemná pikantní chuť s trochu výraznějšími tříslovinami, delikátní výraz dřeva - bariqua, příjemná a dlouhá dochuť.

Cena: 499 Kč

 

 

Aleš Macek, degustátor a spolumajitel společnosti Vinum Bonum

 

Alibernet 2006, pozdní sběr, barrique, Zadní hora

Vinařství Mádl, Velké Bílovice

Ve vůni příjemně nasládlá robustní ovocnost přechází až do těžších animálních tónů s vanilkovou stopou po školení v novém dubovém sudu. Chuť je plná a harmonická, razantní počáteční nasládlý nástup po vanilce přechází do kompotové příchuti zavařených malin a rybízu, podbarvena tóny hořké čokolády doznívá na patře ještě dlouho po polknutí.

Cena: 340 Kč

 

Rodinné vinařství jedlička a NovákCuvée Tůfary 2007, pozdní sběr (Merlot, Cabernet Sauvignon, Svatovavřinecké)
Rodinné vinařství Jedlička&Novák, Bořetice

Víno s ušlechtilou, harmonicky uhlazenou vůní, s aroma hořké čokolády a vanilky a bohatou ovocnou nadstavbou přezrálých ostružin, jahod a černého rybízu. Chuť je plná a robustní, příjemný nástup živé ovocnosti připomíná směs namačkaných ostružin, borůvek a černého rybízu, snoubí se s jemnou adstringencí taninů a jemnými tóny hořké čokolády. Ještě dlouho po polknutí zůstává na patře příjemná marmeládově ovocná chuť.

Cena: 595 Kč

 

Merlot 2005, výběr z hroznů Vinium Palaviense
Vinselekt Michlovský, Rakvice

Jemná a vyzrálá vůně s dominujícím tónem drobného černého a červeného bobulového ovoce, s nádechem čokolády a pikantních sušených bylin. Ve vyvážené rovnováze chuti se projevuje vyzrálá ovocnost s pikantní mátovou kořenitostí, na patře se projevuje příchuť kandovaného pomeranče, v závěru lehce svíravé taniny. Dochuť je dlouhá, s narůstající pomerančovou kořenitou stopou na patře.

Cena: 475 Kč

 

Grand Cuvée červené 2006Grand Cuvée červené 2006, pozdní sběr, Novosedly, Nad sklepy
Moravíno, Valtice

Intenzivní, sametově jemná kouřově čokoládová vůně s kořenitými tóny černých ovocných bobulí a s lehce minerálním nádechem. Víno zpočátku jemně drhne na patře, když mírně dominuje svíravá dřevitost s hořkočokoládovým nádechem. Na ně navazují zralé ovocné tóny borůvek a ostružin s opětovným návratem k příchuti hořké čokolády a jemně svíravému pocitu na patře.

Cena: 165 Kč

 

Rulandské modré 2007, výběr z hroznů, barrique, Kobylí, Sovinky
Patria Kobylí

Jemná vůně s ovocným zabarvením po macerovaných malinách a slabým animálním nádechem a jemně dřevitě kořenitou koncovkou. Chuť je středně plná až plná, ovocně kořenitá až pecková, s nastupujícími jemnými ovocnými tóny a nádechem do nezralých malin a jemnou sametově svíravou tříslovinou. V závěru se objevují i slabé tóny hořké čokolády a tabáku, v dochuti jemně hořce čokoládové.

Cena: 290 Kč

 

Cabernet Sauvignon, pozdní sběr, Mikulov, Turold
Tanzberg, Mikulov

Vůně je výrazná, hutná cabernetová ovocnost bobulí černého rybízu a lístků nabírá mírný animální nádech se stopou mátovou kořenitosti. Chuť je plná a krásně vyvážená, snoubí se v ní cabernetová ovocnost s vyzráním v nových dubových sudech, které víno otevírají do čokoládově kávových tónů, jemné taniny v konci působí mírně adstringentně a spolu s dozvuky černého rybízu dlouho doznívají na patře.

Cena: 250 Kč

 

Pinot noir 2007Pinot noir 2007, výběr z hroznů, Velké Němčice, Punty
PROQUIN - vinařství František Prokeš, Velké Němčice

Ve vůni na počátku mírně dominuje aroma křenového listu s minerálním podbarvením a stopou jahodové ovocnosti. Chuť je plná, navazuje na aroma silným akcentem křenového listu podpořeným živější kyselinkou. Lehounký sirupový nádech kompletuje celkovou strukturu vína a dává mu dobrý předpoklad k dalšímu zrání v lahvi.

Cena: 350 Kč

 

Pinot noir 2007, výběr z hroznů, Mikulov, Pod Sv. kopečkem
Vinařství Spielberg, Mikulov

Ve vůni převládá aroma malinového sirupu a zralých malin se stopou jitrocele a něžné animality. Chuť je velmi plná a typicky odrůdová, jemné tóny malinového koncentrátu se snoubí s příchutí sametové animálnosti a živé kořenitosti. Lehounce svíravé taniny dotvářejí tělo vína a nechávají na patře doznít malinovou sirupovou ovocnost.

Cena: 213 Kč

 

Svatovavřinecké 2006, jakostní víno, barrique, Sedlešovice, Konice
Vinné sklepy rodiny Špalkovy, XXX

Jemná vůně, postupně se otevírající do sametově jemné, vonící po zralých jahodách, s lehce dřevitým vanilkově kouřovým a mírně nasládlým nádechem. Chuť je plná, bohatá, harmonicky sladěná mezi ovocnou a barikovou složkou, zpočátku mírně převládá ovocně svěží ráz, který přechází do nasládle působící dřevitosti s čokoládově vanilkovým zabarvením. Jemné taniny chuť uzavírají a dlouze doznívají na patře.

Cena: 288 Kč

 

Zdroj: www.ihned.cz

reklama:
 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Klára Götzová, Aleš Macek
19.05.2009 - 11:21:31



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 1 plus 6 je
 

Karolína 27.02.2011 23:06:19
Pěkné. Hezký článek o ochutnávání vína také zde: <a href="http://www.vinopro.me/clanky/vino-a-kouzlo-jak-umet-rozponavat-degustace-1003332.htm">http://www.vinopro.me/clanky/vino-a-kouzlo-jak-umet-rozponavat-degustace-1003332.htm</a>
VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.